Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Draaiende woontoren in Mariakerke

Draaiende woontoren in Mariakerke

Projectontwikkelaar Immobel gaat een bijzondere woontoren bouwen met 56 appartementen in Mariakerke.

De toren telt 16 verdiepingen, goed voor een hoogte van 57 m met een opvallende architecturale bijzonderheid. Tussen de zesde en de tiende verdieping is er een torsie in de buitengevel en de betonnen structuur van het gebouw. “Bij elke verdieping draaien de betonnen vloerplaat en de terrassen een paar graden.

Getuigenis van AllFin - O'Sea project from Immeractive on Vimeo.

Het gevolg is dat de betonnen pilaren helemaal schuin worden geplaatst op die bewuste verdiepingen. Dit om de krachten op te vangen. Een enorme uitdaging op bouwtechnisch vlak inzake stabiliteit, zowel voor de ontwerpende ingenieurs als de aannemer op de bouwwerf. Er zijn heel wat rekenkundige computermodellen aan vooraf gegaan om dit ontwerp in de werkelijkheid te kunnen realiseren en de bekisting en wapening op de bouwwerf te laten kloppen. Dit architecturale hoogstandje wordt gebouwd met ter plaatse gestort beton volgens de klassieke methode. De rest van dit project zal vooral met prefab gebouwd worden”, vertelt Frederik Wuyts, technisch directeur van Immobel.

Windbelasting

Omdat het project op 100 m van de zeedijk ligt – net tegenover een brede doorgang naar het strand – speelt de windbelasting een belangrijke rol bij het ontwerp van de buitengevel en de betonnen structuur. In de gevel worden speciale maatregelen genomen zodat bij harde wind geen water binnenkomt. Door de windbelasting werden er zwaardere raamprofielen gebruikt. “Aluminium raamprofielen zijn standaard zowat 10 cm diep. Voor dit project hebben we profielen met een diepte van 25 cm voorzien om de windbelasting zo goed mogelijk op te vangen. Er zal extra kitwerk worden voorzien in de glasbladen zelf, alsook in de hoeken van het raamkader. Daar is een extra waterdichte voeg of pasta voorzien. We vinden dat de huidige normering eigenlijk niet streng genoeg is. Daarom hebben we zelf extra maatregelen genomen, samen met de aannemer, controlebureau, architecten, leverancier en producent”, stelt Wuyts.  

Ventilatieroosters

De appartementen zijn voorzien van een individuele vraaggestuurde ventilatie (type C+/Evo) met een vochtmeting in de natte ruimten (berging, wc, keuken, badkamer, ...), een geurmeting in de wc en een CO2-meting in de leefruimte. Dit ventilatiesysteem C+ werkt met een natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer. Boven de ramen komt de verse lucht meteen binnen via de ventilatieroosters. “Deze ventilatieroosters werden ontwikkeld om aan hoge windkrachten te kunnen weerstaan. De roosters zijn getest in een windtunnel door een gespecialiseerd laboratorium voor akoestiek om de akoestische prestaties na te gaan in geval van hoge winddrukken. Het wordt gecombineerd met een ventilatiesysteem in de keuken, het toilet, de berging en de badkamer, waar de lucht wordt afgezogen. Dit systeem is op deze locatie – omwille van de gezonde zeelucht -  beter dan met een gesloten circuit (systeem D) de ventilatie te laten circuleren”, vertelt Wuyts.

Balkons

Aan de balkons komt een glazen borstwering zonder verticale profielen. “Dat is dus een heel dikke glazen plaat die die windbelasting moet kunnen opnemen. Deze borstwering werd zo ontworpen om er voor te zorgen dat je vanuit je zetel of van op je terras een open zicht hebt op de zee of op het binnenland. Je ziet die glazen plaat bijna niet. Je kan naar buiten kijken zonder onderbreking.” De bouw van de toren startte in maart 2017 en is klaar tegen de zomer van 2019. Er worden in deze fase gelijktijdig 168 wooneenheden gebouwd, waarvan 50 assistentiewoningen, 56 appartementen in de toren,  22 appartementen in het gebouw aan de Troonstraat, 10 rijwoningen en 18 studio’s.  Dit is de eerste van vier fasen, waar in totaal +- 900 wooneenheden zullen worden gebouwd. De werken zullen acht tot negen jaar in beslag nemen.

Assistentiewoningen

Voor de uitbating van de 50 assistentiewoningen kiest Immobel voor Solidariteit voor het Gezin. Deze organisatie zal er met de woonassistent garant staan voor een optimale omkadering, met zorg en diensten op maat. De woonassistent en de bewoners zullen er gebruik kunnen maken van het niet-stigmatiserende ICE Call noodoproepsysteem van IPBuilding. “Het systeem kan een oproep uitzenden vanuit eender welke ruimte in het gebouw en een spreek-luisterverbinding opzetten met een operator van een zorgcentrale. In dit geval zorgen we voor een koppeling met de Z-Plus zorgcentrale. Bewoners kunnen via een aanraakscherm naast het oproepsysteem ook de videofonie beheren. Behalve voor het oproepsysteem zorgen we samen met integrator Nextel ook voor een geïntegreerd toegangscontrolesysteem. Solidariteit voor het Gezin zal net als in verschillende andere sites gebruik kunnen maken van één geïntegreerde oplossing met videofonie, noodoproep en toegangscontrole. Zo combineren we naadloos gebruiksgemak en veiligheid voor de woonassistent én de toekomstige bewoners”, zegt Michael Van Buggenhout van IPBuidling.

Meer informatie over dit project vind je hier.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

De Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en het Teaml Vlaams Bouwmeester gaan opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse besturen. Voor deze twintigste editie zijn er vijf opdrachten:[…]

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Meer artikels