Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Doosan gebruikt 5G voor machinebesturing vanop grote afstand

Gerelateerde onderwerpen :

,
Doosan gebruikt 5G voor machinebesturing vanop grote afstand

Doosan is naar eigen zeggen de eerste fabrikant die 5G-technologie gebruikt voor het vanop afstand bedienen van bouwmachines. De fabrikant heeft daarvoor de term ‘teleoperation’ in het leven geroepen. Tijdens een demonstratie op materieelvakbeurs Bauma liet Doosan zien hoe teleoperation in de praktijk werkt. Vanaf een bedieningsstation op de Bauma-stand in München werd een rupsgraafmachine op maar liefst 8.500 km afstand in Incheon (Zuid-Korea) bediend.

Deze toepassing werd ontwikkeld in samenwerking met het Zuid-Koreaanse telecommunicatie- en dataservicesbedrijf LG U+. De TeleOperation-demonstratie op de Doosan-stand was volgens Doosan de eerste toepassing waarbij een machine met behulp van 5G telecommunicatietechnologie over zo’n grote afstand tussen locaties met een tijdverschil van acht uur werd bediend.

Voor een goede werking van TeleOperation is het essentieel om betrouwbare livevideo-streaming op het bedieningsstation te hebben, waarbij tijdvertraging in het systeem voor de bediener tot een minimum beperkt blijft. Met zijn uitstekende betrouwbaarheid en lage latentie voorkomt het nieuwe 5G-netwerk deze problemen in de Doosan-toepassing. Het biedt tien keer meer bandbreedte en een 10 keer lagere latency dan het 4G-netwerk.

Speciale kenmerken van het systeem zijn een videotransmissiemodule met lage latency en snelle video-overdracht (met codering en decodering); een belangrijke factor bij het reduceren van de tijdvertraging. LG U+ heeft tevens nieuwe modules geïntroduceerd die beeldverwerking met lage latency leveren om de tijdvertraging nog meer te minimaliseren. Ook Doosan’s innovatieve elektrohydraulische technologie in de DX380LC-5 graafmachine speelt een belangrijke rol bij het creëren van effectievere bediening op afstand.

De DX380LC-5 graafmachine die vanop de Bauma op afstand wordt bediend is een standaardmachine, die zowel normaal manueel bediend kan worden als via TeleOperation. Doosan garandeert bij het werken op afstand ook compatibiliteit en een normale werking van alle aanbouwdelen en apparatuur van andere fabrikanten.

Omdat het LG U+ platform een 5G-verbinding biedt die 5 tot 10 keer sneller is dan de huidige 4G-systemen, heeft de bediener dezelfde real-time controle over de graafmachine op afstand, waardoor hij met dezelfde nauwkeurigheid kan werken. Ook 3D-machinebegeleiding, real-time diagnostiek en een display met alle meetinstrumenten zijn beschikbaar op het TeleOperation-bedieningsstation.

 

Gevaar

Hoewel teleoperation gebruikt kan worden voor algemene grondverzettoepassingen is het nieuwe systeem ideaal voor het bedienen van graafmachines in gevaarlijke toepassingen zoals industriële afvalverwerking met gevaarlijke, giftige of radioactieve stoffen. Het systeem is ook handig voor werkzaamheden op afvalbergen met instortingsgevaar of in gebieden waar mijnen en andere munitie liggen. De veiligheid kan nog verder worden verbeterd via de zonerings- en gebiedsbeperkingsfuncties die in het Doosan TeleOperation-systeem beschikbaar zijn.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Delvano levert eerste Case CX 145 met Stage V-motor

Delvano levert eerste Case CX 145 met Stage V-motor

Case-dealer Delvano uit Harelbeke maakt de eerste Case CX 145 D SR met Stage V-motor klaar voor levering aan Grondwerken Robbe Popelier uit Meulebeke. Van deze reeks is het de eerste met Stage V-motor in België. Deze compacte 16[…]

Twin Trading bouwt eigen zeefmachines

Twin Trading bouwt eigen zeefmachines

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Meer artikels