Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Doosan demonstreert onbemand, geautomatiseerd materieel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Doosan demonstreert onbemand, geautomatiseerd materieel

Materieelporducent Doosan Infracore demonstreerde zopas zijn nieuwe Concept X op zijn proefterrein in Korea. Concept X is een besturingsoplossing voor machines op de bouwplaats. De technologie is ontworpen om de productiviteit en de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren en komt pas in 2025 beschikbaar voor commercieel gebruik.

Concept X is een besturingsoplossing die op verschillende manieren inzetbaar is. Denk aan terreinonderzoek met 3D-dronescanning, het opstellen van operationele plannen op basis van topografische gegevens en het bedienen van bouwmachines als graafmachines en wielladers zonder menselijke tussenkomst. Door alle complexe en risicovolle bouwwerkzaamheden uitsluitend door apparatuur te laten uitvoeren kan het personeel zich concentreren op geavanceerde analyse- en managementtaken.
 
Het nieuwe concept varieert van landmeetkunde tot en met het besturen van graafmachines en wielladers. Hoewel zelfrijdende machines al eerder in de bouw geïntroduceerd werden, is Doosan Infracore's introductie van onbemande automatiseringstechnologieën als onderdeel van het hele bouwproces volgens hen een wereldprimeur. Concept X omvat een breed scala aan geavanceerde, industriële technologieën zoals beeldherkenning, cognitieve besturingstechnologieën, technologie voor autonoom rijden, 5G-afstandsbediening, 3D-drone-analyses, technologieën voor het voorspellen van fouten en een nauwkeurige planning en toewijzing van de workload.
 
De nieuwe technologieën omvatten onder meer een technologie die ontworpen is om driedimensionele plattegronden van werkterreinen te maken met gegevens die door drones worden gescand. Dankzij deze technologie kan onbemand bouwmaterieel op elke locatie ingezet worden. Concept X is een technologie die eveneens de real-time monitoring van de voortgang van het werk mogelijk maakt.
 
Doosan Infracore vertelde dat deze oplossingen de productiviteit op de bouwplaats en de economische haalbaarheid van projecten aanzienlijk zullen verbeteren, met name door de tijd en kosten die nodig zijn voor de exploitatie van bouwmachines te verminderen. De nieuwe technologieën leiden bovendien tot een aanzienlijke verbetering van de veiligheid voor de werknemers op de bouwplaats. Doosan Infracore is van plan om Concept X in 2025 op de markt te brengen nadat de technologie volledig is uitontwikkeld, getest en goedgekeurd.
 
"Concept X is niet alleen een technologie voor onbemande bouwmachines; ze integreert zelfs verschillende state-of-the-art technologieën die onmiddellijk kunnen reageren op veranderingen die zich op de bouwplaats kunnen voordoen”, verklaarde CEO Dongyoun Sohn van Doosan Infracore. "Het wordt een mensgerichte technologie die niet alleen leidt tot opmerkelijke verbeteringen in economie en veiligheid, maar ook tot meer banen in high-techindustrieën."
 
Behalve de onafhankelijke technologieontwikkeling heeft Doosan Infracore verschillende vormen van open innovatie nagestreefd, waaronder samenwerking met bedrijven en scholen, evenals investeringen in startups. Het bedrijf heeft een industrieel-academische samenwerking met Seoul National University, Yonsei University en Hanyang University opgezet om nieuwe technologieën te ontwikkelen met betrekking tot AI-gebaseerde bouwuitrusting, drones, 3D-analyses en operationele gegevensanalyse. In 2018 introduceerde Doosan Infracore, in samenwerking met LG U +, voor het eerst ter wereld 5G-gebaseerde afstandsbedieningstechnologie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Spoorwegmaterieel made in Belgium

Spoorwegmaterieel made in Belgium

Infrabel heeft onlangs 18 nieuwe werktuigen besteld. Infrabel heeft deze opdrachten gegund aan de Belgische bedrijven CML Industries en Daxi NV. De innovatieve werktuigen bieden zowel inzake ergonomie als veiligheid heel wat voordelen. Elk jaar[…]

e-power heeft een generator op waterstof

e-power heeft een generator op waterstof

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Cebeko verhuist naar nieuwbouw

Cebeko verhuist naar nieuwbouw

Meer artikels