Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dony wordt autoluwe woonbuurt op voormalige schoolsite in Tienen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dony wordt autoluwe woonbuurt op voormalige schoolsite in Tienen

(c) Matexi

Op het domein van het voormalige Charles De Jaegher Instituut in Tienen wil buurtontwikkelaar Matexi een groene, autoluwe woonbuurt creëren met behoud van enkele architecturaal waardevolle gebouwen. Het voormalige schooldomein maakt plaats voor woonproject Dony dat 47 appartementen en vijf woningen omvat. De eerste bewoners kunnen er hun intrek nemen na de zomer van 2023.
Op de voormalige scholensite waar in het verleden het Charles De Jaegher Instituut en het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) gehuisvest waren, ontwikkelt Matexi de nieuwe woonbuurt Dony waar stadswoningen en appartementen een harmonieus geheel vormen met een binnenhof, een moestuin en een buurtplein.
 
De herontwikkeling van deze verlaten site past perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte en ligt volledig in lijn met de focus van Matexi. De symbiose van nieuwbouwconstructies en historische panden vormt een belangrijke troef van deze nieuwe stadsbuurt. De buurtontwikkelaar integreert het terrein in het bestaande stadsweefsel en ontwikkelt het tot een nieuwe buurt die ook een meerwaarde betekent voor de ruimere omgeving.
 
Zo komt er meer publiek groen voor alle omwonenden. De Donybuurt wordt een geheel van zeven verschillende groen- en tuintypes die samen een groen patchwork vormen. Dat wordt al duidelijk aan de straatkant waar je via een intiem binnenhof de woonsite betreedt. Bomen, struiken en bosondergroei zorgen voor een groene bosrandgevel. Ook wordt een moestuin aangelegd waar inwoners met groene vingers aan de slag kunnen. Tot slot zullen buurtbewoners in de semi-publieke binnenhof terecht kunnen in de buurtondersteunende handelszaak.
 
De appartementen in de nieuwe stadsbuurt zullen te koop zijn vanaf 196.000 €. De kandidaat-kopers genieten in principe van het voordelige tarief van 6% btw. Dat betekent dat er weinig extra kosten bijkomen. Je koopt als het ware niet alleen een woning, maar ook een stukje van de buurt zoals groen en buurtvoorzieningen. Parkeren gebeurt ondergronds, zodat de volledige site haar autoluwe en kindvriendelijke karakter behoudt.
 
Matexi was al eerder aan de slag in Tienen en stond ook in voor de creatie van de stadsbuurt ’t Lycée langs de Albertvest die eveneens op een voormalige schoolsite werd ontwikkeld. Ook daar bewees Matexi al dat openbaar groen een belangrijke troef vormt bij binnenstedelijke realisaties. Matexi lauwerde in 2019 OpgewekTienen met een Matexi BuurtAward: een jaarlijkse onderscheiding voor het meest verbindende buurtinitiatief.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels