Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

dJGA maakt van parkeergarage UZ Saint-Luc een visitekaartje

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
dJGA maakt van parkeergarage UZ Saint-Luc een visitekaartje

In een losse verzameling van ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen heeft dJGA een parkeergarage ontworpen die zowel helder en aantrekkelijk is als tegelijkertijd de locatie structureert met een geraffineerde landschappelijke inpassing.

Het Nederlandse architectenbureau De Jong Gortemaker Algra heeft in samenwerking met het Brusselse architectenbureau Modulo en ingenieursbureau Ellyps voor het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel een parkeergarage met een capaciteit van 985 auto’s ontworpen (foto’s Lieven van Landschoot). Voor dJGA is het de eerste opdracht in Brussel en in Franstalig gebied. De werken werden uitgevoerd door de tv Jacques Delens-CIT Blaton-Thiran.

Bij een parkeergarage denk je niet direct aan inspirerende architectuur, maar eerder aan puur functionele industriële gebouwen. De parkeergarage is echter vaak het eerste contact met een ziekenhuis of een ander gebouw. Daarom is het belangrijk een parkeergarage te ontwerpen als een visitekaartje. Door gebruik te maken van warme materialen, veel daglicht en het zoeken naar aansluiting op zijn context, hebben de ontwerpers ervoor gezorgd dat deze parkeergarage in Brussel een positieve eerste ervaring is.

Hoogteverschil

In een losse verzameling van ziekenhuisgebouwen, woningbouw en parkeerplaatsen heeft dJGA een parkeergarage ontworpen die zowel helder en aantrekkelijk is als tegelijkertijd de locatie structureert met een geraffineerde landschappelijke inpassing. Vanaf de straat overbrugt het gebouw een natuurlijk hoogteverschil in het terrein met twee bovengrondse bouwlagen. Het begroeide dak vormt een tuin die aansluit op het niveau van de omliggende woningen. Daarnaast zijn er drie ondergrondse bouwlagen gerealiseerd.

Canyon

Het vormde een uitdaging om ook de ondergrondse lagen aangenaam en overzichtelijk te maken. Daarom werd beslist om een golvende ‘canyon’ rondom de garage te ontwerpen die licht en lucht tot in het derde kelderniveau brengt. De natuurlijke lichtinval en het zicht op de (in de toekomst) begroeide can-yon-wand draagt bij aan de oriëntatie en zorgt voor een positieve beleving door de gebruiker. De gevels zijn gemaakt van meanderende hardhouten lamellen (FSC-gelabeld), die op natuurlijke wijze aansluiten bij het karakter van de can-yon. Het resultaat is een aansprekend gebouw, fraai ingepast in het landschap met meerwaarde voor de gebruikers. De constructie is erop berekend dat er in de toekomst een gebouw bovenop de parkeergarage gebouwd kan worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Bouwonderneming Besix wint het contract voor de vernieuwing van een 1,46 km lange kademuur langs de rechteroever van het Albertkanaal in Schoten. Het gaat om een project van de Vlaamse Waterweg ter waarde van 8,3 miljoen €. De werken[…]

15/01/2021 | ProjectenBesix
Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Meer artikels