Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dirk Mattheeuws volgt Kati Lamens op bij NAV

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dirk Mattheeuws volgt Kati Lamens op bij NAV

Dirk Mattheeuws.

© Bas Bogaerts

Architect Kati Lamens, de nationale voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) geeft na twee succesvolle termijnen van drie jaar de fakkel door aan architect Dirk Mattheeuws (47) van ARW Architecten uit Merelbeke.

“Maatschappelijk evolueert alles razendsnel en dat mogen we ook voor ons beroep verwachten. Die ontwikkelingen en trends, maar ook de valkuilen, komen op ons af en vragen om visie en beleidsstrategie voor NAV”, zo verdedigde Dirk Mattheeuws zijn kandidatuur voor de algemene vergadering

Dirk Mattheeuws is bestuurder bij ARW Architecten, een zevenkoppig en multidisciplinair kantoor dat zich toespitst op de begeleiding en implementatie van omgevingsprojecten m.b.t. stedenbouw, architectuur en milieu. Hij was voordien al actief als secretaris bij NAV.

De nieuwe voorzitter zegt veel werk op de plank te hebben. “Zo moeten we werk maken van een hervorming van de wet van 1939, zodat we beter kunnen samenwerken in bouwteams. De aansprakelijkheid van elke bouwpartner dient daarbij te worden meegenomen", aldus Mattheeuws.

"We moeten ons ook wapenen voor de revolutie aan nieuwe technologieën en de digitalisering in de bouwsector, om het fenomeen BIM nog maar niet te noemen. Ook denk ik dat NAV een belangrijke rol heeft om te komen tot gedragen klimaat- en milieushifts in de bouw en een écht duurzame, circulaire bouwsector. Nu wordt al te vaak individueel, fragmentair en te weinig op lange termijn gedacht. De overheid heeft ons hierin als partner. Ook de verdere professionalisering van ons beroep en de omkadering ervan is een zeer grote bezorgdheid”, vindt de nieuwe voorzitter.

Dirk Mattheeuws liet niet na om zijn tevredenheid uit te drukken over het werk van zijn voorgangster, die aan het roer stond bij NAV van 2014 tot nu.

“Met voorzitter Kati Lamens en directeur Kris Baetens, en bij uitbreiding de hele bestuursploeg, is de professionalisering van NAV als dienstverlener voor zijn leden de voorbije jaren verder gestructureerd. Die mooie uitgangspositie, als sterkhouder van onze sector, vormt een uitstekende motivatie om de komende jaren voorzitter te zijn van deze prachtige organisatie", vindt hij.

"Toch moet NAV ook consolideren én blijven evolueren. Als architectenorganisatie moeten we bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijk beroepsgerelateerde vraagstukken maar ook aan de uitdagingen van de sector, ons beroep en het werkveld. Met NAV wil ik een autoriteitspositie innemen door kennis en data, de ontwikkeling en impact van de sector of het beroep steeds te blijven duiden", besluit Dirk Mattheeuws.

NAV is de architectenorganisatie binnen Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) en de Federatie Vrije Beroepen. Met ongeveer 5.500 aangesloten Nederlandstalige architecten is NAV de grootste beroepsfederatie van architecten in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels