Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dilsen begint met aanleg van centrumplein

Gerelateerde onderwerpen :

Dilsen begint met aanleg van centrumplein

De stad Dilsen-Stokkem heeft de plannen klaar voor de aanleg van een nieuw plein in het centrum van Dilsen. De oude metselhal van de stedelijke bouwvakschool aan het Spileind werd reeds afgebroken. Hiermee werd het laatste obstakel uit de weg geruimd voor de aanleg van het nieuwe plein, waarvan het eerste idee reeds dateert uit 2008. Het gaat om een ambitieus project waarbij ook in de onmiddellijke omgeving van het plein verschillende ingrepen gebeuren. De werkzaamheden beginnen op 1 september.

Dilsen is de hoofdkern van de stad, maar heeft vandaag eigenlijk geen centrale markt of plaats. Met de plannen voor het nieuwe centrumplein, die zopas door de gemeenteraad werden goedgekeurd, wil het stadsbestuur in de eerste plaats een plek creëren waar het aangenaam is om te vertoeven en die voor uiteenlopende festiviteiten kan gebruikt worden.

Het plein is gelegen aan de Europalaan, tussen het administratief centrum en de bibliotheek en meet ongeveer 50 m bij 130 m. De Europalaan zelf wordt mee opgenomen in het plein, maar blijft in twee richtingen berijdbaar voor autoverkeer. Aan de Europalaan wordt tevens een nieuwe haltehaven voor de lijnbussen voorzien. Een tweede verbinding voor gemotoriseerd verkeer over het nieuwe plein komt er tussen de bibliotheek en de Europalaan, ter vervanging van de huidige verbinding over het Spileind. Deze verbinding blijft eenrichtingsverkeer, waarbij aan de ene zijde een busparkeerstrook wordt voorzien en aan de andere zijde 22 autoparkeerplaatsen komen.

Autovrij

Het overige deel van het plein wordt autovrij zodat het een aangename verblijfsplek wordt. In het midden van het plein wordt een grote luifel geplaatst, waardoor op het plein twee sferen worden gecreëerd: aan de zijde van het administratief centrum een open plein en aan de zijde van de bibliotheek een meer besloten plein. De luifel kan een beschutting vormen bij slecht weer en tevens schaduw bieden in de zomer.

Het plein wordt tevens voorzien van groen. Er zullen verschillende grote bomen worden geplaatst in het noordelijke deel van het plein, ter hoogte van de Europalaan. Op deze manier sluit het groen aan bij het kasteel en het kasteelpark Ter Motten. De bomen worden geplant in grote onverharde cirkelvormige zones die worden opgevuld met boomschors.

Het plein zal uitgevoerd worden in een betonverharding. In het zuidelijke deel van het plein wordt een groot verhoogd element voorzien, in de vorm van (en met een kleine knipoog naar) de 'splash' uit het logo van de stad. Dit element kan zowel betekenis krijgen als zitelement, als podium (bij festiviteiten) of als speelelement voor kinderen.

Scholencampus

Naast de aanleg van het nieuwe plein zullen ook heel wat maatregelen in de onmiddellijke omgeving van de scholencampus in Dilsen genomen worden om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. Zo zal het Koning Boudewijnplein volledig heringericht worden: de busparkings zullen hier verdwijnen en plaats maken voor 35 extra autoparkeerplaatsen. De zone langs de Borreshoefstraat vóór Stebo en 't Schakeltje zal tevens ingericht worden als parkeerzone, zowel voor bussen als voor auto's.

Tenslotte zullen twee kruispunten worden heraangelegd: het kruispunt Borreshoefstraat - Spileind zal verhoogd worden om de snelheid van het verkeer op de Borreshoefstraat te verminderen en het kruispunt Vlessersweg - Schoolstraat wordt heringericht. Dit kruispunt wordt niet enkel verhoogd, maar er wordt ook een asverschuiving gerealiseerd op de Vlessersweg, om de Schoolstraat als voorrangsweg te benadrukken.

De heraanleg van deze parkings en kruispunten zal tijdens de zomervakantie plaatsvinden. Vanaf 1 september wordt gestart met de aanleg van het centrumplein. Tevens zal een projectontwikkelaar dan beginnen met de realisatie van een privéproject aan de westelijke zijde van het plein. Er worden handelsruimtes en een dertigtal appartementen gebouwd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Meer artikels