Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dilbeek plant grootschalig project op terrein oud gemeentehuis

Gerelateerde onderwerpen :

Op het braakliggende terrein tussen de Ninoofsesteenweg en de Oude Smidsestraat, waar lang geleden nog het gemeentehuis van Dilbeek heeft gestaan, wordt een nieuwbouw opgetrokken. Het project omvat vier grote onderdelen: de brandweer krijgt er een nieuwe voorpost en er komen voorts een polyvalente zaal, noodwoningen en een ondergrondse parking.

De bouwaanvraag werd reeds ingediend en in december volgde het openbaar onderzoek. De gemeente Dilbeek hoopt de aanbesteding te kunnen lanceren vóór de zomer van 2016. In dat geval kunnen de werkzaamheden eind 2016 beginnen, zodat het gebouw tegen eind 2018 gebruiksklaar is. De projectkost wordt geraamd op 6,5 miljoen ' exclusief btw, waarbij de nieuwe brandweerzone Brabant-West het onderdeel 'voorpost' zal kopen of huren.

Ontwerpprocedure

Voor de realisatie van dit complexe programma op deze locatie ging de gemeente eind 2012 op zoek naar een ontwerper via de open oproep-procedure van de Vlaamse bouwmeester. Het team van architecte Sara Noel Costa de Araujo (sNCDA) kwam als laureaat uit de procedure en werkte het voorbije anderhalf jaar intensief aan de uitwerking van de plannen in overleg met de opdrachtgever en de verschillende betrokkenen.

Zij slaagden erin de uiteenlopende bestemmingen van het project op een intelligente manier te verenigen zonder dat de functies elkaar hinderen. Bovendien wordt er maximaal voor gezorgd dat de schaalimpact en de (geluids)hinder voor de buurt worden beperkt. Het ontwerp combineert functionaliteit met een grote openheid en een duidelijke structuur.

Brandweer

De nieuwe voorpost van de brandweer wordt gerealiseerd op het gelijkvloers met een uitgang voor de hulpvoertuigen via een oefenplein naar de Ninoofsesteenweg. Cruciaal is de snelle doorstroming van het brandweerpersoneel om een snel vertrek mogelijk te maken. Tevens wordt woonruimte voorzien voor een mogelijk toekomstige permanentie.

Polyvalente zaal

Bovenop de voorpost komt de polyvalente zaal, met ingang via de Oude Smidsestraat. De zaal is opdeelbaar en kan beschikken over een grootkeuken en het nodige sanitair. Tussen de zaal en de voorpost en de buren worden noodwoningen voorzien. Het OCMW biedt mensen die door omstandigheden (brand, onbewoonbaarheid, ') hun woning plots moeten verlaten een noodwoning aan.

Dilbeek beschikt vandaag over onvoldoende noodwoningen en moet regelmatig mensen opvangen in hotels. De woning aan de Oude Smidsestraat en de twee appartementen aan de Ninoofsesteenweg kunnen deze nood lenigen en vormen tevens een buffer tussen de zaal en de bestaande woningen.

Parkeergarage

In de loop van het projectontwerp koos de gemeente ervoor om een extra verdieping met ondergrondse parking toe te voegen. Op deze manier wil Dilbeek de parkeerdruk in de omgeving verlagen door buurtbewoners en ondernemingen uit de buurt de kans te geven een veilige, overdekte parkeerplaats te kopen of huren.

De eerste verdieping van de parking zal ter beschikking staan van de brandweervrijwilligers, de bewoners van de noodwoningen en de gebruikers van de zaal. Het publiek dat de zaal bezoekt bij activiteiten wordt doorverwezen naar de grote publieke parkeergelegenheden in de buurt (parking Oude Smidse, parking Roelandsveld,'). Ook de duurzame verplaatsing (te voet, met de fiets) naar de locatie zal worden aangemoedigd. Het geheel past inzake mobiliteit in het reeds goedgekeurde masterplan Dilbeekse Kern.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

Vergunning voor heraanleg Albertplein in Knokke

De gemeente Knokke-Heist heeft met de private ontwikkelaars Goethals Promotor en PSR, een deel van Jan De Nul Group, een finale overeenkomst gesloten voor de onder- en bovengrondse heraanleg van het Albertplein gelegen tussen de Kustlaan en de[…]

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Weyts schuift sportinfrastructuurprojecten een jaar op

Weyts schuift sportinfrastructuurprojecten een jaar op

Meer artikels