Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Diksmuide bouwt nieuwe sporthal en nieuw zwembad

Gerelateerde onderwerpen :

De stad Diksmuide start in het najaar van 2016 met de eerste werkzaamheden van het masterplan voor sportsite De Pluimen. Er komt een extra sporthal en een nieuw zwembad. De investeringskost wordt geraamd op iets minder dan 12 miljoen '.

Het masterplan voor sportsite De Pluimen van studiebureau Eiland7 kreeg vorm in 2014. Op de site zouden een bijkomende sporthal en een nieuw zwembad komen. Architectenbureau Van Acker & Partners concretiseerde deze principes in het conceptuele vooronderzoek. De gedetailleerde berekeningen en budgettaire mogelijkheden van de stad wijzen uit dat de gelijktijdige uitvoering van sporthal en zwembad de meest kostenefficiënte aanpak is. De uitvoering start in het najaar van 2016.

De gemeenteraad keurde in februari van dit jaar het masterplan goed.. Het masterplan biedt in de eerste plaats een oplossing voor het gedateerde zwembad (investeringen nodig inzake mi­lieureglementering, energiebesparing en klimaatbeheersing, de aanzienlijke onderhoudskost, weinig aantrekkelijke inrichting). Voorts zijn zowel het zwembad als de sporthal overbezet en huurt de stad sporthallen bij verschillende scholen. Dit kost de stad jaarlijks ongeveer 15.600 '.

Nieuwe infrastructuur

Architectenbureau Van Acker & Partners uit Gent heeft intensief samengewerkt met de stadsdiensten om te onderzoeken welke keuzes best konden gemaakt worden. Uiteindelijk worden de huidige kantoren, de cafetaria, een polyvalent lokaal en de fitnessruimte afgebroken. De nieuwe infrastructuur omvat een sporthal die 4 m breder is dan de bestaande sporthal om ook mogelijkheid te bieden aan andere sporten, een onthaalruimte met balie en daaraan gekoppelde backoffice, een nieuwe cafetaria en polyvalent lokaal, een fitnesszaal van 315 m² die in de huidige spiegelzaal wordt voorzien, een spiegelzaal van 348 m², een zaal voor gevechtsporten van 358 m², extra kleedkamers en berging en een tribune op verdiep.

Het nieuw te bouwen zwembad krijgt een groot bad met zes banen van 25 bij 15 m, een instructiebad van 15 bij 10 m met beweegbare bodem tot op een diepte van 3,5 m, een peuterbad van 90 m², twee whirlpools, een glijbaan van 60 m met daglichtringen, acht groeps-, vier familie- en 30 individuele kleedruimtes en een tribune op verdiep.

Omgeving

De omgeving wordt zo sportief mogelijk ingericht, met o.m. een joggingpad van ongeveer 1.100 m, een parking voor bussen, 250 auto's en een honderdtal fietsen, een zoenzone, een nieuw aangelegd cyclocrossparcours en een fietspark en een voetbalterrein in kunstgras. Het speelplein en het skatepark worden verplaatst. Door de aanleg van wadi's wordt het hemelwater op de sportsite zelf opgevangen en moet geen duur rioleringsstelsel aangelegd worden.

Duurzaam sportpark

Om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, worden heel wat ingrepen voorzien die het energieverbruik zo laag mogelijk moeten houden. Om het elektriciteitsverbruik te verlagen, wordt 147.000 ' geïnvesteerd in fotovoltaïsche zonnepanelen. De meerkost voor led-verlichting met daglichtsturing in de sporthal bedraagt 36.500 ' ten opzichte van een standaard tl-verlichting. Om het gasverbruik zo laag mogelijk te houden, worden een zonneboiler en een warmtekrachtkoppelingsinstallatie geplaatst en krijgt het groot bad een pool cover (afdekking). In het instructiebad kan de beweegbare bodem gebruikt worden als afdekking wanneer het zwembad gesloten is. Het zwembad werkt met een zout-elektrolyse en een osmosesysteem.

Het studiebureau is gestart met het detailontwerp volgens de goedgekeurde conceptstudie om uiteindelijk te resulteren in een definitief ontwerp. Daarna kan de stedenbouwkundige vergunning gevraagd worden en kunnen de bestekken geschreven worden. Net vóór de bouwvakantie van 2016 zou de aannemer moeten aangeduid worden. In een voorbereidende fase zou het hoofdterrein van KSV Diksmuide moeten veranderd worden naar een kunstgrasterrein (mei-juni 2016). Daarbij zou ook kunnen gestart worden met de aanleg van een parking op het voetbalterrein het dichtst bij de sporthal. In september 2016 zou het terrein bouwrijp moeten gemaakt worden om vervolgens te starten met de afbraakwerken en de werken om de bestaande sporthal in dienst te houden. Daarna kunnen de eigenlijke bouwwerken starten. De totale duur van de bouw van sporthal en zwembad wordt geraamd op anderhalf jaar.

Budget

De totale geraamde investeringskost bedraagt 11.973.157,87 '. De sporthal kost daarbij 5.546.218,92 ' (waarvan 1.073.440 ' voor de technieken). Het zwembad kost 5.350.119,95 ' (waarvan 1.522.027 ' voor de technieken). De buitenaanleg mag 1.076.819 ' kosten (waarvan 65.000 ' voor de aanleg van de parking en 325.000 ' voor de aanleg van het kunstgrasterrein).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke[…]

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Meer artikels