Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dijledal renoveert iconische torenspits Sint-Maartensdal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dijledal renoveert iconische torenspits Sint-Maartensdal

De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal gaat de iconische torenspits op de hoogste woontoren van Sint-Maartensdal renoveren. De voorbije decennia zijn de appartementen in het wooncomplex Sint-Maartensdal gerenoveerd. Alleen de uitzichtbepalende torenspits, bovenop de centrale woontoren, moet nog onder handen worden genomen. De stad Leuven geeft voor het restaureren van de torenspits een subsidie van 170.000 € aan sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, de eigenaar van het gebouw.

Het sociale huisvestingsproject Sint-Maartensdal, een complex van hoge appartementsgebouwen, werd gebouwd in de jaren ’60 van de vorige eeuw naar de plannen van de gerenommeerde architect Renaat Braem. Het hele complex staat op de inventaris van bouwkundig erfgoed. Braem kreeg de ontwerpopdracht in 1955 van de toenmalige Leuvense burgemeester Franz Tielemans.

Conform met de politieke meerderheid in het college van burgemeester en schepenen werden de socialistisch Leuvense architect Albert Moerkerke voor lokale uitvoering en de liberale ingenieur-architect Jan De Mol voor de administratieve afwerking aan het ontwerpteam toegevoegd. De bouw van de torens verliep in verschillende fases tussen 1960 en 1971.De wijk kreeg de naam van Sint-Maartensdal omdat hier tot het midden van de twintigste eeuw de priorij van Sint-Maartensdal was gelegen, toen omgevormd tot de Sint-Maartenskazerne. De referentie naar Sint-Maarten volgde uit de opening van de toenmalige priorijkerk op de naamdag van Sint-Maarten.

Ruim twintig jaar geleden startte de renovatie van de drie torens en de drie woonblokken. Enkele jaren geleden was de vernieuwing helemaal rond. Enkel de 45 m hoge torenspits op de centrale woontoren moet nog vernieuwd worden. In zijn geheel is het gebouw 115 meter hoog waarmee dit het hoogste gebouw van Leuven is.“De centrale toren van Sint-Maartensdal bepaalt mee het uitzicht van de Leuvense skyline. De typische torenspits herken je van ver en geeft de Leuvenaars een thuisgevoel. Daarom is het belangrijk dat we de torenspits goed onderhouden en nu grondig renoveren", zegt de Leuvense burgemeester Ridouani.

Eigenaar Dijledal staat in voor die renovatie. “Het is het sluitstuk van de grootse renovatie die we de voorbije twintig jaar hebben uitgevoerd in Sint-Maartensdal. Volgens de planning starten de werken in februari. De aannemer bouwt dan de stelling, in maart volgt de ontmanteling van de toren en nadien zal de spits gerenoveerd worden en plaatsen we een vernieuwd kraaines. Dat is het platform bovenaan de spits. Tegen de bouwvakantie zou alles klaar moeten zijn, al is deze planning ontzettend weersafhankelijk. Op die hoogte hebben de weersomstandigheden veel invloed op de werken”, verklaart Christophe Stockman, de voorzitter van Dijledal.“In 1967 werd de wijk bekroond als meest opmerkelijke recente Belgische realisatie door de Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernistes (SBUAM). Met zijn non-conformistische stijl van zeshoekige woonblokvormen in visgraatvorm is de bouwkundige erfgoedwaarde dan ook duidelijk. Het concept paste in een visionair huisvestingsbeleid dat arbeiderswoonwijken op een moderne manier in een groene omgeving wilde inplanten. Een symbool van een hedendaags en voortvarend stadsbestuur dat bovendien zo de stadsvlucht kon indijken”, besluit Carl Devlies, schepen van Onroerend erfgoed.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Over het nieuwe goederenrecht kwamen al vele berichten in de pers. Meestal over het terughalen van een bal of een hond uit de tuin van een buurman, maar ook over het plaatsen van een bouwsteiger buiten de perceelsgrens voor renovaties. Het[…]

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Meer artikels