Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dijledal bouwt sociale woontoren aan Vaartkom in Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Dijledal bouwt sociale woontoren aan Vaartkom in Leuven

Foto: Dijledal

De sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal is gestart met de bouw van  een nieuw sociaal woonproject met 90 huurappartementen. Die komen in een torengebouw van zeventien verdiepingen. “Als dit project voltooid is, zullen we alleen al aan de Leuvense Vaartkom in totaal 263 sociale huurwoningen tellen”, verklaart Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal.
Het nieuwe torengebouw wordt opgetrokken aan het Joanna-Maria Artoisplein, langs de Dijle. Het wordt een mix van éénkamerappartementen en appartementen met drie of vier kamers. Zo kunnen we in totaal 90 gezinnen huisvesten in een kwalitatieve sociale woning. De appartementen zullen allemaal bijna-energieneutraal (ben) zijn, met warmtepompen en zonnepanelen. Dat zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar betekent ook een besparing op vlak van energiekost voor de huurders”, aldus Christophe Stockman.
.
Het Leuvense kantoor WIT Architecten was in 2016 de winnaar van een ontwerpwedstrijd. Samen met Paridaens ingenieurs (stabiliteit) en RCR studiebureau (technieken) ontwierp WIT architecten het woonproject dat de naam Artoistoren kreeg. Deze sociale woningen zullen architecturaal ook mooi aansluiten bij de bestaande gebouwen in de Vaartkom.
 
“Op de plek waar de twee waterlopen Dijle en Vunt de ring van Leuven snijden, wordt binnen het masterplan ‘Tweewaters’ een
nieuwe sociale woontoren gebouwd die de reeds aanwezige architectuur van de bestaande gebouwen in de Vaartkom, zoals de Balk van Beel, de Twist of de Ark moeten vervolledigen. Beide rivieren markeren duidelijk de grens tussen de grote schaal van de ontwikkeling Vaartkom-Tweewaters ten noordwesten en de oude figuur van de vesten met een veel kleinere korrel in het zuidoosten”, stelt WIT architecten in een ontwerpnota.
 
Door de woningen op verschillende manieren te laten interageren met die verschillende condities, zal de Artoistoren aan de ring die overgang zichtbaar markeren. In het rechthoekige grondplan met een bouwdiepte van 17 m introduceert het architectenkantoor een langgerekte kern die zich opspant tussen de twee korte gevels. Aan de rivierzijde voorziet het plan in vijf dwarse dragende lijnen. Het resultaat is een open gevel met loggiawoningen gericht naar  de rivier, groen en het dakenlandschap.
 
Aan de andere zijde is de gevel uitgewerkt als een dragende wand. De gesloten borstwering geeft hier beschutting tegen inkijk vanuit de (toekomstige) kantooromgeving en te veel contact met het verkeersplein, en opent de woningen op de hoeken tot panoramawoningen.
 
“Vanuit de overtuiging dat een toren gebouwd zou moeten worden met het oog op een zo lang mogelijke levensduur, hechten we belang aan een duurzame drager, met een zuivere afbakening van wat we vastleggen voor de levensduur van het gebouw, en hetgeen we slechts voor de huidige generatie als een mogelijke inrichting beschouwen”, aldus WIT architecten.
 
“Hierbij zien we de betonnen structuur als relatief onveranderlijk, het verticale verloop van technische kokers als zorgvuldig gepositioneerde en gedimensioneerde maar herinvulbare hoofdaders, de gevelafwerking als een onafhankelijke huid, en de binnenafwerking als een selectieve en flexibele aankleding van de betonnen structuur waar nodig”, besluiten de architecten.
 
Dijledal beheert in  heel Leuven meer dan 3.000 woningen. Dat aantal zal de komende jaren nog toenemen. "We gaan van 3.336 woningen naar 3.808. Dat is een groei met bijna 15% . Vanuit Dijledal willen we samen met de stad op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden voor meer sociale huisvesting, ook in de buurgemeenten", besluit voorzitter Chistophe Stockman.
Foto’s: WIT architecten / Dijledal
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Bouwonderneming Besix wint het contract voor de vernieuwing van een 1,46 km lange kademuur langs de rechteroever van het Albertkanaal in Schoten. Het gaat om een project van de Vlaamse Waterweg ter waarde van 8,3 miljoen €. De werken[…]

15/01/2021 | ProjectenBesix
Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Meer artikels