Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Digitale transformatie, stadslandbouw en smart farming kleuren 84ste beurs van Libramont

Gerelateerde onderwerpen :

Digitale transformatie, stadslandbouw en smart farming kleuren 84ste beurs van Libramont

Sterke merken creëren, zich in een coöperatieve verenigen, voorrang verlenen aan korte ketens, de kringloopeconomie en stadslandbouw vormen enkele thema’s tijdens de 84ste beurs van Libramont, die loopt van 27 tot 30  juli. De editie 2018 heeft als titel “Wie zal morgen onze steden voeden?”

De stadslandbouw, het centrale thema van deze 84ste editie, wint aan belang. We zien steeds meer deeltuinprojecten en serres op de daken van gebouwen verschijnen. Dat is een goede zaak voor de landbouwers, omdat dit betekent dat de stadsbewoners weer meer aandacht gaan schenken aan hun voeding en de herkomst ervan.

Er zijn heel wat voorbeelden in België die wijzen op de toenemende belangstelling van de stedelingen voor kwaliteitsvolle voedingsmiddelen afkomstig uit korte ketens. Het treffendste voorbeeld is natuurlijk de bouw van een stadsboerderij en serre van 2.000 m2 elk op het dak van Foodmet, de nieuwe voedingshal van het slachthuis in Anderlecht, wat haar reeds tot de grootste stadsboerderij van Europa maakt.

De digitale transitie

De digitale revolutie spaart ook de landbouwsector niet, die net als de bouwnijverheid alle moeite van de wereld heeft om kleine en middelgrote bedrijven te overtuigen van de urgentie om mee op de digitale trein te springen.

Dat is de reden waarom de beurs van Libramont in samenwerking met Digital Wallonia (het digitale platform van Wallonië) een ‘smart farming’-ruimte heeft voorzien met tien Waalse exposanten: TerrEye, Technobel, Spacebel, Gembloux Agro Bio Tech, Microsoft Innovation Center, Easy-Agri, Dminor, het centrum voor landbouwkundig onderzoek van Wallonië, het Waalse agentschap voor veehouderij en Agronova. Andere ondernemingen, gespecialiseerd in digitale toepassingen, komen die pool versterken: Sencrop, Miimosa, Piloter sa Ferme, C2I–bâtimentmoinschers, Cowsonweb, Soil, ALB Innov en Becarv.

Het is de bedoeling hun digitale innovaties voor de ontwikkeling van een performante en duurzame landbouw aan het publiek voor te stellen. Er wordt een demonstratieprogramma uitgewerkt voor de hele duur van de beurs.

Het Microsoft Innovation Center lanceerde overigens een coachingprogramma bestemd voor landbouwers die willen starten met de digitale transitie van hun activiteiten. Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met Digital Wallonia, de beurs van Libramont, FAW, Cera en KBC.

Meer dan 200.000 bezoekers verwacht

Voor de rest blijft de beurs zoals we ze kennen. De nieuwigheden in de landbouwsector (dit jaar zijn er geen bosbouwdemonstraties) worden er voorgesteld via 800 exposanten, 5.000 merken en 100.000 m² stands. Meer dan 200.000 bezoekers worden verwacht tijdens de vier dagen van de beurs (tijdens de voorgaande editie waren dat er 212.000), wat van haar het grootste Europese event in zijn genre maakt. 

Op 31 juli vindt de Internationale Dag van het Gras plaats. Op het 40 ha grote terrein in Bras-Haut zullen meer dan honderd machines in reële werkomstandigheden te zien zijn.

40% van het EU-grondgebied wordt ingenomen door landbouwbedrijven

In 2016 werd in de EU iets meer dan 171 miljoen ha gebruikt voor landbouwproductie; dat is ongeveer 40% van de totale oppervlakte van de Europese Unie. Achter deze cijfers schuilen zowat 10,3 miljoen landbouwbedrijven. Maar hoewel ze heel talrijk zijn, zijn de meeste van die Europese landbouwbedrijven heel kleinschalig; twee derde is immers niet groter dan 5 ha. Daartegenover staat dat de 3% bedrijven met een oppervlakte van meer dan of gelijk aan 100 ha meer dan de helft van de gebruikte landbouwoppervlakte in de EU innemen. Een derde van de EU-landbouwbedrijven bevond zich in 2016 in Roemenië (33%), een ander derde was verdeeld over Polen, Italië en Spanje. Belangrijk is ook dat iets meer dan de helft van de omzet uit landbouw in de EU afkomstig was van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Matexpo rekent op een 'normale' editie

Matexpo rekent op een 'normale' editie

De vakbeurzensector ligt al meer dan een jaar zo goed als volledig stil en ook dit voorjaar is de beurskalender akelig leeg. Eén van de eerste vakbeurzen voor de bouwsector wordt waarschijnlijk materieelvakbeurs Matexpo in Kortrijk, van 8[…]

22/04/2021 | BouwmaterieelMaterieel
De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Publireportage

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Batibouw: voor één keer de digitale hoogmis van de bouwsector

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Techni-Mat legt stevige basis voor tweede editie

Meer artikels