Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Digitale dijkbreuk in Vlaamse bouw

Digitale dijkbreuk in Vlaamse bouw

In de marge van de voorstelling van het Visierapport zette de Vlaamse Confederatie Bouw ook de laureaten van de Jonge Vlaamse Aannemer in het zonnetje. Je herkent vanaf links Maarten Dutry, Kristof Papeleu, Marc Dillen (directeur-generaal VCB), keynote speaker Thierry Geerts (CEO Google België), VCB-voorzitter Jef Lembrechts, Cerina Marchetta, Tom Fransen en Tom Spapens.

De Vlaamse bouw heeft op twee jaar tijd een ingrijpende digitalisering ondergaan. De bouwbedrijven hebben hun interne processen grondig gedigitaliseerd. Dat blijkt uit het visierapport van de Vlaamse Confederatie Bouw. Maar intussen kondigt een nieuwe digitaliseringsgolf zich aan met instrumenten uit de industrie 4.0, zoals de inzet in de bouw van robots, drones en 3D-printing. 

De VCB heeft haar leden bevraagd over de toepassing van nieuwe (voornamelijk digitale) technologieën. Uit deze bevraging is gebleken dat twee derde van de bedrijven mee is op het vlak van e-facturatie. Van de Vlaamse bouwbedrijven beschikt 54% over een digitaal kostprijsberekeningspakket, 49% over een pakket om kosten, opbrengsten en cash flow per bouwplaats op te volgen, 36% over een centraal documentatiesysteem en 35% over een Enterprise Resource Planning (ERP). De bouwbedrijven behaalden dus al relatief hoge scores voor de digitalisering van hun bedrijfsprocessen. 20% van de aannemers gebruikt ook al BIM (Building Information Modelling). 

Industrie 4.0

De VCB peilde ook naar het gebruik van innovatieve technologieën uit de industrie 4.0, zoals robots, 3D-printing, nieuwe visualisatiemethoden zoals 3D-scanning, Virtual, Augmented en Mixed Reality, het gebruik van drones en sensoren. Wereldwijd kennen deze technieken een exponentiële groei. De toekomstperspectieven zijn beloftevol. De infrastructuursector blijkt voor drones zelfs een potentieel van 43% van de markt te bieden. Een nog relatief beperkt aantal voorlopers in de Vlaamse bouw is hier vandaag al intensief mee bezig. 

Steeds meer hernieuwbare energie

Tegelijk merkt de VCB in gebouwen een forse toename van het aantal geconnecteerde objecten, het zogenaamde ‘Internet of Things’. “Op het vlak van energie zien we met de sterke groei van hernieuwbare energie een gelijkaardige tendens naar interconnectie. Enerzijds zien we steeds vaker gecombineerde toepassingen van pv-panelen en warmtepompen. Anderzijds ontstaan ruimere buffermogelijkheden, zowel in huisbatterijen als in buffervaten. Zo ontstaan steeds slimmere gebouwen die meer energie kunnen verbruiken als op het net meer energie voorhanden is, en voldoende kunnen bufferen bij een lage energieproductie op het net”, weet Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. 
 
Op basis van de toenemende hoeveelheid lokaal geproduceerde hernieuwbare energie ontstaan ook nieuwe businessmodellen voor de uitbouw van slimme wijken. Aannemers en projectontwikkelaars denken dan niet uitsluitend aan de optimalisatie van gebouwen, maar steeds meer aan de optimalisatie tussen gebouwen en werpen zich daarbij op als regisseurs van het beheer van lokale energiestromen. Uiteindelijk heeft bijna de helft van de slimme toepassingen in de zogenaamde ‘smart cities’ met de bouw te maken.
 
In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord heeft de VCB tal van aanknopingspunten gevonden. Daaruit blijkt de ambitie om van Vlaanderen een voortrekker in digitaal ondernemerschap te maken, de proeftuin bij uitstek voor digitale toepassingen en een Europese koploper op het vlak van slimme regio’s. 
 
“Het energiesysteem moet worden gedigitaliseerd. De capaciteit voor energieopslag moet kostenefficiënt worden uitgebouwd. We moeten evolueren naar een flexibel en decentraal energiesysteem waar de verbruiker centraal staat. Lokale energiegemeenschappen krijgen een regelgevend kader. Ook de infrastructuur moet slimmer worden”, aldus VCB-voorzitter Jef Lembrechts. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair

De Federatie van Tegelzetters en Mozaïekwerkers (Fecamo) hield naar aanleiding van de internationale tegel- en mozaïekbeurs Cersaie in Bologna een enquête bij Belgische eigenaars om te weten hoe zij staan tegenover tegels en[…]

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Meer artikels