Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Diepenbeek kiest voor verplaatsbare camera's

Diepenbeek kiest voor verplaatsbare camera's

Hoe kunnen steden of gemeenten hun inwoners beschermen tegen diefstal, sluikstorten, vandalisme of overlast' De gemeente Diepenbeek vond een antwoord bij de Nextel SecuriQam. Dankzij het gebruik van de verplaatsbare camera's slaagde men er in om in slechts enkele weken tijd o.a. veertig sluikstorters en vier dieven te identificeren. Omdat het systeem zo gemakkelijk verplaatsbaar is, kan het ook efficiënt worden ingezet voor de ondersteuning van de veiligheid op publieksevenementen. Voor aannemers is het een handig apparaat om in te zetten voor de bewaking van hun bouwwerf.

Het Limburgse Diepenbeek bevindt zich centraal tussen Hasselt, Genk en Bilzen. Deze gemeente met ongeveer 19.000 inwoners krijgt af en toe met incidenten te maken zoals sluikstorten, een diefstal op de gemeentelijke begraafplaats of vandalisme op de universitaire campus. De gemeente zag heil in een camerasysteem, maar was weinig enthousiast om vaste camera's te plaatsen. Daarom werd gekozen voor een verplaatsbaar systeem. Dat installeer je waar het nodig is of waar onregelmatigheden worden verwacht.

Concreet beschikt Diepenbeek nu over vijf verplaatsbare camera's van Nextel, met een resolutie van 1920 x 1080 aan 25 frames per seconde. 'Standaard zijn de camera's opgesteld op de universitaire campus. In het kader van een speciale actie kunnen we ze echter ook zeer makkelijk verplaatsen en elders opstellen. Je verplaatst ze eenvoudig met de risico's mee', zegt Niels Indestege, gis-coördinator en ict-medewerker bij de gemeente Diepenbeek.

Batterij

De camera's zijn aangesloten op het net van de straatverlichting en laden via die weg hun ingebouwde batterij op. Zonder aansluiting op het net biedt de batterij een autonomie van 24 uur. De toestellen zijn zo ingesteld dat ze enkel opnames maken wanneer er beweging is of wanneer zich afwijkende bewegingen voordoen, zoals een auto die een verboden rijrichting neemt. De intelligente camera's slaan de afwijkende bewegingen op en bieden bij het bekijken van de beelden de gelegenheid om meteen naar die momenten te springen.

De opnames blijven bewaard op een ingebouwde geheugenkaart. Het uitlezen van de kaart kan via wifi. Daarnaast zijn de camera's ook zodanig instelbaar dat de beelden via de ingebouwde 4G-antenne te raadplegen zijn. Via de keuze voor een bepaalde resolutie en het volume van de beelden blijft het dataverbruik onder controle. Het bekijken, analyseren en bewaren van de beelden behoort tot de verantwoordelijkheid van de politie.

Al bij de eerste ingebruikname in Diepenbeek bewezen de camera's hun nut. 'Op één van de pleinen in onze gemeente was er een probleem met sluikstorten. Dankzij het gebruik van de camera's behoort dat intussen tot het verleden. We organiseerden een infomoment, kondigden het gebruik van de camera's uitgebreid aan en brachten de vereiste pictogrammen aan. Ondanks die waarschuwingen liepen toch nog sluikstorters tegen de lamp', vertelt burgemeester Patrick Hermans.

'We hebben de camera's op het plein een maand lang gebruikt. Via de beelden van de betrokken auto's konden we de identiteit van de overtreders achterhalen. Ook de wijkagenten herkenden op de beelden verschillende sluikstorters. Uiteindelijk stelde de politie zowat veertig pv's op. Sinds de actie met de camera's is het sluikstortprobleem verdwenen', verklaart preventieadviseur Kris Colemont.

Overal inzetbaar

Het voordeel van de Nextel SecuriQam is dat de camera's vrijwel overal inzetbaar zijn. Het opbouwen en afbreken van de camera's verloopt heel snel. Het laat de gemeente Diepenbeek toe om de camera's op de meest uiteenlopende manieren te gebruiken. Zo werden camera's geplaatst bij een grote openluchtfuif. Bij dat soort evenementen kan de politie de verplaatsbare camera's bovendien inzetten om in real time supervisie uit te voeren.

Het opbouwen en afbreken van de camera's verloopt heel snel.

Dankzij de ingebouwde 4G-antenne is het mogelijk om via een applicatie de beelden onmiddellijk te bekijken. Scherpstellen, zoomen, beelden opvragen of automatische meldingen instellen zodat de politie een bericht ontvangt wanneer de camera een ongewone beweging heeft geregistreerd, gebeurt allemaal via een gebruiksvriendelijke applicatie. Die laat toe de camera's te beheren, op ieder moment, van op om het even welke plaats en met eender welk toestel.

Nextel richt zich naar kmo's, grote ondernemingen, overheden, zorginstellingen en non-profitorganisaties. Het bedrijf integreert een ruim aanbod ict- en beveiligingsoplossingen in combinatie met de Nextel Lifecycle diensten. Nextel differentieert zich door zich toe te leggen op de meerwaarde van zijn oplossingen en kende de voorbije zestien jaar een sterke groei. Er werken in totaal 320 mensen vanuit de vestigingen in Wommelgem en Zaventem.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Werken aan de Mechelse vesten van start

Werken aan de Mechelse vesten van start

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Voor het eerst sinds anderhalf jaar minder vacatures

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over

Ierse isolatiegroep Kingspan neemt Derbigum over