Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Diepe geothermie aanmoedigen via garantie

Gerelateerde onderwerpen :

Diepe geothermie aanmoedigen via garantie

Bovenop zon en wind is ook warmte voor minister van Energie Bart Tommelein een belangrijke hernieuwbare energiebron.

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein heeft een garantieregeling uitgewerkt voor bedrijven die boringen willen doen naar diepe aardwarmte.

Die boringen kosten veel geld en het risico dat de put minder warmte-energie oplevert dan verwacht is aanzienlijk. “Met de garantieregeling hopen we aarzelende bedrijven over de streep te trekken om te investeren. Zo willen we voor een doorbraak zorgen voor diepe geothermie in Vlaanderen. Deze nieuwe vorm van hernieuwbare energie kan ons helpen om onze Europese doelstellingen te halen”, aldus Bart Tommelein.

Bij boringen naar diepe geothermie wordt gezocht naar water in diepe aardlagen dat zo heet is dat de warmte gebruikt kan worden als energiebron. In Vlaanderen is het potentieel voor diepe aardwarmte het grootst in de Kempen. Maar omdat gedetailleerde kennis over de ondergrond bij ons nog ontbreekt, bestaat de kans op misboringen. Bedrijven durven daardoor het risico niet te nemen. Voorlopig heeft alleen de VITO een testproject uitgevoerd op de Balmatt-site en dat ook succesvol afgerond.

Het potentieel van diepe geothermie wordt in Vlaanderen hoog ingeschat. Bovenop zon en wind is ook warmte voor minister van Energie Bart Tommelein een belangrijke hernieuwbare energiebron. “De leemte die zou ontstaan door het wegvallen van hernieuwbare energie uit grote biomassacentrales kunnen we dan deels opvullen met diepe geothermie”, meent Tommelein.

Bedrijven die willen boren in diepe aardlagen kunnen een dossier indienen bij de Vlaamse regering. Mocht na de boringen blijken dat het geschatte vermogen niet wordt gehaald, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling via een premie.

De Vlaamse regering heeft zich voor de garantieregeling gebaseerd op het Nederlandse systeem. Dankzij die regeling durfden bedrijven daar het risico te nemen en is de kennis van de ondergrond aanzienlijk verhoogd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaming bouwt steeds energiezuiniger

Vlaming bouwt steeds energiezuiniger

Uit de meest recente epb-aangiftes tot eind 2020  blijkt dat Vlaanderen al enkele jaren vooruitloopt op de Europese doelstelling om vanaf dit jaar enkel ben (bijna energieneutraal), dus met een maximaal E-peil van E30, te bouwen. Meer dan[…]

02/03/2021 | nieuwbouwZuhal Demir
Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Besix en Elia gaan aan de slag met slimme gebouwen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

'Waterstofimport is nodig om België klimaatneutraal te maken'

Meer artikels