Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Despierre en DWS bouwen 306 vakantiewoningen in Bredene

Despierre en DWS bouwen 306 vakantiewoningen in Bredene

Camping Kerlinga/Jagershof in Bredene ondergaat een transformatie. Het oudste campingdeel, met de houten vakantiehuisjes daterend van de jaren '60 van vorige eeuw, wordt de komende jaren systematisch gerenoveerd en krijgt 306 vakantiewoningen onder de nieuwe noemer Breeduyn. Kamperen met een stacaravan blijft wel mogelijk, maar op de andere helft van het terrein.

Parkuitbaters Vincent en Pascal Vandenbussche zien de vraag van de vakantieganger evolueren. Ze baten verschillende campings aan de kust uit, maar gooien het na verschillende marktstudies met Kerlinga, op een steenworp van de duinen en het strand, over een andere boeg. 'De oude stacaravans en houten chalets ruimen plaats voor gemetselde vakantiewoningen met twee bouwlagen in een park met veel groen en heel wat waterpartijen. De woningen staan anders dan de stacaravans niet in rijen, maar in groepjes verzameld rond een groene open ruimte, een beetje naar het model van Center Parcs en Roompot. Ze zullen te koop aangeboden worden. Je kan zo'n woningen kopen voor eigen gebruik of ze kopen als investering en verhuren via Roompot', stelt parkeigenaar Vincent Vandenbussche van Kerlinga/Breeduyn.

Kijkdorp

Sinds november van vorig jaar trekt aannemer bvba Despierre op de camping in Bredene het kijkdorp van twaalf woningen op. 'In dit kijkdorp zijn alle types van woningen verzameld die hier in latere fases worden gebouwd. Er zijn vrijstaande woningen en per twee of drie geschakelde woningen en er zijn woningen met een plat dak of met een zadeldak. Aan de straatzijde komen vanaf eind april 63 grotere woningen die na het kijkdorp de tweede fase vormen. Daarna volgt de rest van de vakantiewoningen in clusters van 40 tot 50 woningen volgens de verkoop. We verwachten dat we hier alles samen zes tot zeven jaar aan de slag zullen zijn', zegt Jan Langenbick van bvba Filip Despierre.

Investeerders

Het project kende een lange technische voorbereiding en er moest ook een ruimtelijk uitvoeringsplan gemaakt worden. Bouwonderneming Despierre uit Houthulst kreeg de opdracht na een vergelijkende studie van de ontwerpers (Vyvey en partners uit Nieuwpoort) en de bouwheer.

'Ze zochten een aannemer die dit volume van woningen aankan en die ervaring heeft met prefab- of snelbouwwanden. De andere voorstellen die ze kregen waren o.a. met prefab beton. O.m. dankzij de prefab gemetselde muren van ons dochterbedrijf DWS maakten wij het verschil. Investeerders zien nog altijd iets liever een traditioneel product als baksteen dan betonnen wanden. Er zijn nog spelers in prefab gemetselde muren, maar die werken met volautomatische machines en mortellijm, terwijl wij zweren bij een halfautomatische machine en een klassieke mortel. Hierdoor voldoen onze prefab muren aan Eurocode 6 en kunnen we als enige de klant een ATG-attest daarvoor voorleggen. Wij kunnen ook muren met een kleine penant metselen, wat met de volautomatische machines niet kan', stelt Langenbick.

Pionier

Geprefabriceerde gemetselde muurelementen hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassiek gemetselde muren, zoals de snelle en niet-weersgebonden uitvoering op de bouwplaats. DWS was acht jaar geleden één van de pioniers met prefab binnenmuren. De onderneming heeft vier halfautomatische machines. Despierre beschikt over drie mobiele torenkranen voor de montage van de muurpanelen. Per machine en ploeg kunnen tot drie muren per uur geplaatst worden. Als het project in Bredene afgerond is, zullen daar iets meer dan 47.000 m² geprefabriceerde metselmuren geplaatst zijn.

'Met Despierre en DWS blijft de uitvoering in één hand, van de fundering tot de afwerking. Dit is overigens niet ons eerste vakantiepark. In Oostduinkerke realiseerden we reeds 25 vakantiewoningen op De Witte Oase. In totaal worden daar 82 woningen opgetrokken. De volgende fase start daar binnenkort', weet Langenbick.

Plafondvloer

De 63 grotere woningen aan de straatzijde, met plaats voor acht personen, verschillen enigszins van de 243 andere (voor vier tot zes personen), o.m. inzake afwerking. 'De 63 vakantiewoningen krijgen een gemetselde gevel en een plafondvloer met predallen en een gegoten dekvloer. De andere 243 vakantiewoningen krijgen daarentegen een gevel met hout en crepi en een betonnen plint en een plafondvloer die als prefab element geleverd wordt door Valcke Beton uit Vlamertinge. De sandwich-dakelementen komen van Isobouw. Behalve de fundering en vloerplaat zijn de 243 woningen een droogbouw-project, wat de uitvoeringssnelheid verhoogt. Het schrijnwerk is in pvc en het dak wordt gedekt met een platte pan. 14 woningen zullen aangepast zijn voor mindervaliden', besluit Langenbick.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst