Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Democo start eerste fase Komet in Mechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Democo start eerste fase Komet in Mechelen

(c) Revive/Stad Mechelen

De Mechelse Komet-site komt stilaan weer tot leven. De voormalige bedrijventerreinen tussen de Leuvense Vaart en de Koningin Astridlaan worden de komende jaren omgevormd tot een hoogwaardige duurzame stadswijk met een stadspark. Aannemer Democo zal de eerste fase van de werken in goede banen leiden. Nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, wordt werk gemaakt van de werfinrichting en graafwerken.
Projectontwikkelaar Revive bouwt op de Komet-site in overleg met de stad Mechelen een volledig nieuwe woonwijk van 40.000 m². Volgens het rup kunnen er in totaal 320 wooneenheden gerealiseerd worden. Het kloppende hart van de site wordt het nieuw buurtpark van ruim 15.000 m², dat zorgt voor ruimte voor zowel de nieuwe bewoners als de buurtbewoners.
 
“De site ligt op een toplocatie in de stad: vlakbij het centrum en aan de vaart. De voormalige bedrijfsterreinen lagen al jaren braak. De ontwikkeling van de site zal de buurt een nieuwe dynamiek geven”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.
 

Nieuwe woonvormen

 
Omwille van de maatschappelijke tendensen zoals vergrijzing en nieuwe samengestelde gezinnen, moedigt de stad vernieuwende woonvormen aan die op deze evoluties een antwoord bieden. Behalve een aanbod van appartementen en grondgebonden woningen, voorziet Komet ook een cohousingsproject met een dertigtal units. In dit cohousingsproject zal ook plaats zijn voor begeleid zelfstandig wonen.
 
De architectuur op Komet wordt uitgetekend door een aantal studiebureaus: Binst Architects, Areal Architecten en BRUT architecten. De open ruimte wordt ontworpen door Omgeving. Beide ontwerpstudies gebeuren steeds in nauwe samenwerking met de stad en de Kwaliteitskamer van Mechelen. “Momenteel is men bezig met de werfinrichting en de graafwerken. Het ganse project wordt gerealiseerd in drie fases en zal een aantal jaren in beslag nemen”, aldus Lise Gruwez van Revive.
 

Eerste fase

 
Het gedeelte dat aansluit op de Koningin Astridlaan, de Vekestraat en de Auwegemvaart, is het eerst aan de beurt. Deze fase omvat zowat 130 wooneenheden, verdeeld over zes gebouwen, gaande van appartementen en huizen tot penthouses en assistentiewoningen. Centraal tussen de verschillende gebouwen komt een stille buurttuin. Omstreeks september 2022 moet de eerste fase klaar zijn.
In 2021 start de tweede fase en wordt de centrale zone aangepakt. In deze zone komt behalve een aanbod aan appartementen ook een cohousingsproject, waardoor binnen de Komet-site een goede diversiteit en mix gecreëerd wordt. “Er wordt in deze zone ook nog een groot buurtpark aangelegd met verschillende mogelijkheden tot spel en sport. In het totale project zal er ongeveer 15.000 m² open ruimte komen”, aldus Greet Geypen. Deze werken duren tot en met 2024. Fase 3A omhelst de zone tussen de Koningin Astridlaan en de Lemmensstraat. Deze werken vinden plaats tussen 2023 en 2027. Tot slot is er nog fase 3B, waar de zone tussen de vaart en de Lemmensstraat aangepakt wordt.
 
Behalve woningen en een park voorziet men op de site ruimte voor allerlei buurtondersteunende functies. Zo wordt onder meer gedacht aan de aanwezigheid van een dokters- of tandartspraktijk, horeca-aangelegenheid of een buurtwinkel.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van Valens (Eiffage) haalden het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de UCLouvain. De werken starten deze maand. Het gaat om[…]

17/09/2021 | Projectenoverheidsopdracht
UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Meer artikels