Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Democo start eerste fase Komet in Mechelen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Democo start eerste fase Komet in Mechelen

(c) Revive/Stad Mechelen

De Mechelse Komet-site komt stilaan weer tot leven. De voormalige bedrijventerreinen tussen de Leuvense Vaart en de Koningin Astridlaan worden de komende jaren omgevormd tot een hoogwaardige duurzame stadswijk met een stadspark. Aannemer Democo zal de eerste fase van de werken in goede banen leiden. Nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, wordt werk gemaakt van de werfinrichting en graafwerken.
Projectontwikkelaar Revive bouwt op de Komet-site in overleg met de stad Mechelen een volledig nieuwe woonwijk van 40.000 m². Volgens het rup kunnen er in totaal 320 wooneenheden gerealiseerd worden. Het kloppende hart van de site wordt het nieuw buurtpark van ruim 15.000 m², dat zorgt voor ruimte voor zowel de nieuwe bewoners als de buurtbewoners.
 
“De site ligt op een toplocatie in de stad: vlakbij het centrum en aan de vaart. De voormalige bedrijfsterreinen lagen al jaren braak. De ontwikkeling van de site zal de buurt een nieuwe dynamiek geven”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.
 

Nieuwe woonvormen

 
Omwille van de maatschappelijke tendensen zoals vergrijzing en nieuwe samengestelde gezinnen, moedigt de stad vernieuwende woonvormen aan die op deze evoluties een antwoord bieden. Behalve een aanbod van appartementen en grondgebonden woningen, voorziet Komet ook een cohousingsproject met een dertigtal units. In dit cohousingsproject zal ook plaats zijn voor begeleid zelfstandig wonen.
 
De architectuur op Komet wordt uitgetekend door een aantal studiebureaus: Binst Architects, Areal Architecten en BRUT architecten. De open ruimte wordt ontworpen door Omgeving. Beide ontwerpstudies gebeuren steeds in nauwe samenwerking met de stad en de Kwaliteitskamer van Mechelen. “Momenteel is men bezig met de werfinrichting en de graafwerken. Het ganse project wordt gerealiseerd in drie fases en zal een aantal jaren in beslag nemen”, aldus Lise Gruwez van Revive.
 

Eerste fase

 
Het gedeelte dat aansluit op de Koningin Astridlaan, de Vekestraat en de Auwegemvaart, is het eerst aan de beurt. Deze fase omvat zowat 130 wooneenheden, verdeeld over zes gebouwen, gaande van appartementen en huizen tot penthouses en assistentiewoningen. Centraal tussen de verschillende gebouwen komt een stille buurttuin. Omstreeks september 2022 moet de eerste fase klaar zijn.
In 2021 start de tweede fase en wordt de centrale zone aangepakt. In deze zone komt behalve een aanbod aan appartementen ook een cohousingsproject, waardoor binnen de Komet-site een goede diversiteit en mix gecreëerd wordt. “Er wordt in deze zone ook nog een groot buurtpark aangelegd met verschillende mogelijkheden tot spel en sport. In het totale project zal er ongeveer 15.000 m² open ruimte komen”, aldus Greet Geypen. Deze werken duren tot en met 2024. Fase 3A omhelst de zone tussen de Koningin Astridlaan en de Lemmensstraat. Deze werken vinden plaats tussen 2023 en 2027. Tot slot is er nog fase 3B, waar de zone tussen de vaart en de Lemmensstraat aangepakt wordt.
 
Behalve woningen en een park voorziet men op de site ruimte voor allerlei buurtondersteunende functies. Zo wordt onder meer gedacht aan de aanwezigheid van een dokters- of tandartspraktijk, horeca-aangelegenheid of een buurtwinkel.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Bouwonderneming Besix wint het contract voor de vernieuwing van een 1,46 km lange kademuur langs de rechteroever van het Albertkanaal in Schoten. Het gaat om een project van de Vlaamse Waterweg ter waarde van 8,3 miljoen €. De werken[…]

15/01/2021 | ProjectenBesix
Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Meer artikels