Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Demival maakt zijn Groendienst groener

Demival maakt zijn Groendienst groener

De afdeling Groendienst van maatwerkbedrijf Demival werd volledig vernieuwd met tuingereedschap op batterij. De Groendienst wordt zo nog groener. 

Het maatwerkbedrijf uit Deinze biedt zinvol en lonend werk aan personen met een arbeidsbeperking. Eén van de diensten die Demival aanbiedt, is groenonderhoud voor bedrijven, openbare diensten en instellingen. O.m. Deinze, Zulte, Sint-Martens-Latem, De Pinte en Tielt, de scholen Edugo en Leiepoort campus Sint-Hendrik en bedrijven als Arcelor Mittal en Imperial Meats doen een beroep op Demival voor hun openbaar groen. 
 
Demival stelt meer dan 600 medewerkers te werk en is daarmee de grootste werkgever van stad Deinze. Over een bedrijfsoppervlakte van 25.000 m² zijn er zes afdelingen (Verpakken, Groendienst, Uitwerk, Elektro- en technische montage, Bestukken van printplaten, Metaal- en kunststofbewerking). Daar werken 450 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 
 
“Eigenlijk is sociale tewerkstelling al ten gronde en op zich duurzaam ondernemen - het is de dna van het bedrijf - maar de ambities van Demival reiken verder”, stelt algemeen directeur Filip Walraeve. “In de eerste plaats worden medewerkers continu opgeleid en zorgt een afzonderlijke sociale dienst voor een individuele omkadering. Voorts is Demival pionier in het gebruiken van Blue Bikes voor haar medewerkers en voorziet het bedrijf elektrische fietslaadpunten. Afvalstromen worden gescheiden, zodat restafval tot een minimum wordt beperkt. De energie wordt duurzaam opgewekt met 1.500 zonnepanelen en daarvan wordt een uitbreiding overwogen. Maar ook de werkplaatsen, processen en machineparken van de afdelingen worden stelselmatig aangepast in functie van nieuwe en meer ecologische noden”, vertelt Walraeve.
 
 
De machines van de Groendienst werken voortaan op elektrische batterijen i.p.v. op benzinemotoren. The Ponderosa uit Nazareth leverde 60 nieuwe toestellen van Stihl en 52 batterijen. De batterijen worden op de rug gedragen en kunnen op verschillende toestellen aangesloten worden. Elke werknemer heeft een rugzak met een batterij. Enkel voor de grasmachines werd nog niet overgeschakeld op batterijen, maar die overstap zal vermoedelijk snel volgen. 
 
De Groendienst van Demival is in 1966 gestart met drie ploegen van drie tot vijf medewerkers. Op heden telt de dienst 40 doelgroep medewerkers (tien ploegen van vier) die begeleid worden door elf monitoren. Het team is actief van half maart tot eind oktober en in de wintermaanden worden de medewerkers vooral ingezet op de afdeling Verpakken. 
 
De 60 haagscharen, bosmaaiers, kettingzagen, bladblazers, bermmaaiers, …van de Groendienst vertegenwoordigen 80% van het totale machinepark. “Er worden winsten geboekt op vlak van ergonomie, door de batterij in een rugzak te dragen en doordat het gereedschap zelf lichter is. Zo wordt het gewicht beter verdeeld over het lichaam en kan dit een verbetering betekenen voor de lichaamshouding. Het wegvallen van schadelijke uitlaatgassen is belangrijk en is beter voor de gezondheid van de medewerkers. Een niet te onderschatten voordeel is het drastisch verminderen van het lawaai. De elektrische toestellen zijn zo goed als geruisloos en zijn een zegen voor iemand die dag in dag uit met machines moet werken. Minder lawaai creëert meer rust, minder stress en meer efficiëntie”, duidt Philip Van Hove, verantwoordelijke voor de Groendienst bij Demival. 
 
 
“Het grotendeels verdwijnen van fossiele brandstoffen doet de CO2-uitstoot dalen. Dit is ongetwijfeld het meest generieke voordeel van de vergroening van de Groendienst, samen met het beperken van de geluidsoverlast. Werken met elektrische toestellen vermijdt schadelijke dampen, trillingen en ronkende, storende geluiden. Elektrische machines staan bovendien bekend voor minder slijtage en een hogere efficiëntie, wat de werking ten goede komt. De machines zijn wel wat duurder, maar ze zijn dus een stuk duurzamer. De batterijen en de machines gaan zeker tien jaar mee. Daarenboven is de Groendienst van Demival één van de meest zichtbare afdelingen van het bedrijf. Dagelijks zijn de medewerkers wel ergens aan het werk in de omgeving en bepalen ze mee het maatschappelijke beeld. Met een milieuvriendelijke aanpak van de eigen dienstverlening wil Demival bijdragen tot een bredere maatschappelijke meerwaarde”, gaat Van Hove verder. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels