Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Demer speelt hoofdrol in vernieuwd Kapermolenpark

Demer speelt hoofdrol in vernieuwd Kapermolenpark

De stad Hasselt start begin volgend jaar start met het vernieuwen van het Kapermolenpark. In de nieuwe visie op het park is een hoofdrol weggelegd voor de Demer. Die wordt een integraal onderdeel van het park. Voor de eerste fase is een budget van afgerond 1,25 miljoen € beschikbaar.

Het Kapermolenpark kent vandaag heel wat verschillende functies die elk afzonderlijk wel vlot werken, maar die samenhang missen. De stad wil een gevarieerd en een aantrekkelijk park creëren, een park dat uitnodigt en er voor iedereen is. Om dit te realiseren, ging de stad te rade bij haar inwoners. Via een online platform kon iedereen zijn of haar ideeën voor het vernieuwde Kapermolenpark posten. Met op korte tijd 1.600 unieke bezoekers, 370 geregistreerde gebruikers, 105 ideeën en 1.524 stemmen bleek dit een aanpak die de Hasselaar wel kon smaken. Alle verzamelde input verwerkte het Tongerse tuin- en landschapsarchitectenbureau Burolandschap tot een visieschets met verschillende speerpunten.

Demer

Er is momenteel geen band tussen het park en de rivier. De Demer loopt net buiten het park, je kan hem zelfs zelden zien omdat hij wordt afgeschermd door rijen bomen. In het vernieuwde ontwerp krijgt de Demer de hoofdrol in het park. Door plaatselijk de zuidelijke oeverzone af te graven, ontstaat een ruimte die op een gelijk niveau als het waterpeil van de Demer komt te liggen. Deze waterrijke zone wordt aangelegd aan de huidige vijver.

Speelas

In het verlengde van de waterrijke zone wordt een rechtlijnige speel-as aangelegd met aan beide kanten speelzones voor verschillende leeftijdsgroepen. Tussen deze speelzones komt er beplanting die de rechtlijnige en strak afgebakende speelpleinen accentueert. De speelzones voor de allerkleinsten krijgen een plaats nabij de cafetaria van het openluchtzwembad. Zo kunnen ouders een oogje in het zeil houden vanop het terras. In de richting van de waterrijke zone worden de speelterreinen meer avontuurlijk en geschikt voor de oudere leeftijdscategorieën.

Finse piste

De concentratie van sporters leidt tot een leuke wisselwerking en geeft vooral in de avonduren en tijdens het weekend een gezellige sfeer in het park. De Finse looppiste blijft uiteraard behouden en wordt uitgebreid in de richting van de heemtuin en in de richting van de Bloso-terreinen.

Centraal uitkijkpunt

Centraal in het park voorziet het plan als landmark een uitkijkpunt. Deze heuvel, die uitgerust wordt met zitelementen, biedt op de top mooie vergezichten. De zijkant kan als amfitheater gebruikt worden met uitzicht op de naastliggende evenementenweide.

Campuspark

Het park moet op termijn ook meer aansluiting vinden met de nabije omgeving en de schoolcampussen. Het visieplan voorziet een groene verbinding met aangename studeer- en zitplekken.

Evenementenzone

In het park is er plaats voor twee evenementenzones. Eén van die zones komt in de buurt van de huidige parking, langs de Elfde-Liniestraat en het bestaande skateplein. Voldoende drainage moet het gebruik ervan het hele jaar door mogelijk maken. Naast het centraal uitkijkpunt komt een tweede evenementenzone die aansluit op het amfitheater.

Het fietspad wordt verplaatst naar de tegenoverliggende Demeroever waardoor conflicten tussen fietsers en parkbezoekers vermeden worden. Zo ontstaat een fietsostrade met een snelle verbinding vanuit Diepenbeek. Voor deze aanpassing is een fietsbrug nodig. De aanleg daarvan moet nog besproken worden met de provincie Limburg.

Timing en budget

Omwille van praktische en budgettaire redenen wordt de realisatie van het ambitieuze project opgedeeld in verschillende fases. Voor de eerste fase is een budget van 1 miljoen € voorzien, aangevuld met de 250.000 € die de stad won als de Vlaamse laureaat van ‘Natuur in je buurt’. Fase 1 gaat begin 2018 van start.

In fase 1 staan volgende werken op de planning: het verbreden en afgraven van de oevers van de Demer; de realisatie van het uitkijkpunt; de creatie belevingsas met stapstenen doorheen de waterzone en een deel van de speel-as; het verplaatsen van de  speeltoestellen naar de nieuwe speel-as; de gedeeltelijke realisatie van de vier meter brede hoofdas doorheen het park; het verplaatsen van fietspad in overleg met het provinciebestuur.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels