Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME zet nieuwe stap in bouw offshore windpark in Schotland

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
DEME zet nieuwe stap in bouw offshore windpark in Schotland

(c) DEME

DEME Offshore heeft met succes twee van de drie offshore substationplatformen (osp) geïnstalleerd voor het windturbinepark Moray East in de Moray Firth in Schotland. Ondertussen vordert ook het plaatsen van de jackets, waarvan er reeds twintig werden geïnstalleerd. De installatie vormt een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de bouw van het 950 MW grote offshore windpark.

Voor dit complexe project ontwikkelde DEME Offshore een nieuw concept, waarbij de osp-jacket en het ontwerp, de bouw en de installatie van de funderingen voor de windturbines volledig op elkaar werden afgestemd. Beide offshore substationplatformen werden van de werf van Engie in Hoboken naar de haven van Nigg in Schotland getransporteerd.


Onder beheer van DEME Offshore, die de EPCI-contractant (Engineering, Procurement, Construction and Installation) is, werd de eerste topside begin augustus geïnstalleerd door het offshore installatieschip ‘Scylla’. Nadien werd ook de tweede topside met succes geïnstalleerd is. Door de naadloze installatie kan de bouw van Moray East nu vlot overgaan naar de volgende fase en de vervolgactiviteiten zoals de exportkabelwerken.


“We zijn er trots op te hebben bewezen dat het combineren van het ontwerp, de bouw en de installatie van de offshore substationfunderingen met de windturbinefunderingen duidelijk een werkbare oplossing is voor de sector, vooral in een EPCI-contractvorm. Beide funderingstypes werden op een gelijkaardige manier ontworpen en vervaardigd met dezelfde bedrijven, zodat we synergieën zoals ontwerpteams, fabricageset-up, transport- en installatietools konden optimaliseren. Alles verliep volgens plan en dat resulteerde in aanzienlijke rechtstreekse kost- en tijdsbesparingen voor de klant, wat uiteraard ook heel belangrijk is”, zegt Jan Klaassen, Business Unit Director van DEME Offshore.


“Het feit dat we zowel de substationplatformen als de jackets met succes konden installeren, ondanks de vele uitzonderlijke complicaties die het coronavirus en de aanhoudende domino-effecten veroorzaken, onderstreept dat we altijd alles in het werk stellen om te voldoen aan de vereisten van onze klanten, ongeacht de omstandigheden. We zullen nauw blijven samenwerken met alle betrokken partners om dit project in deze moeilijke omstandigheden te realiseren”, aldus Klaassen.


Precies omwille van de omvang en de logistieke uitdagingen van dit contract, zorgde DEME Offshore ervoor dat het ruim vóór de opstartfase volledig was voorbereid.


“We hebben een gespecialiseerd team en aanzienlijke managementmiddelen ingezet voor dit enorme project. Zo zorgen we ervoor dat de activiteiten worden uitgevoerd volgens de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen en dat elk detail grondig wordt overwogen voor de volgende fase van de ontwikkeling van het windpark”, besluit Jan Klaassen.


Dredging, Environmental and Marine Engineering of DEME is een wereldleider in de gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, oplossingen voor de offshore energie-industrie en inframariene en milieuwerken. Het bedrijf heeft meer dan 140 jaar kennis en ervaring.


De hoofdvestiging van DEME bevindt zich in Zwijndrecht, maar de onderneming is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals en een veelzijdige en moderne vloot van meer dan honderd schepen en de bijhorende uitrustingen. Vorig jaar realiseerde DEME een omzet van 2,62 miljard €.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels