Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME wint grootste kabelorder ooit voor windpark Dogger Bank

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
DEME wint grootste kabelorder ooit voor windpark Dogger Bank

(c) DEME Offshore

DEME Offshore heeft een EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction and Installation) in de wacht gesleept voor de installatie van 650 km interarray-kabels in de windmolenparken Dogger Bank A en B in het Verenigd Koninklijk. Dat zijn de eerste twee fasen van een gigantisch windturbinepark van 3,6 GW, het grootste offshore windpark ter wereld in ontwikkeling.

Het contract omvat de engineering, de aankoop, de bouw en de installatie van de onderzeese kabels voor de twee windparken, samen goed voor 2,4 GW.  DEME Offshore zal 650 km aan 66 kV-kabels en alle toebehoren leveren, installeren en beschermen.
Het Dogger Bank-windturbinepark ligt meer dan 130 km voor de noordoostelijke kust van Engeland en wordt momenteel in drie fasen van 1,2 GW ontwikkeld door joint venture-partners SSE Renewables en Equinor.


Zodra  het voltooid is zal Dogger Bank het grootste offshore windmolenpark ter wereld zijn. Het zal genoeg energie opwekken om elk jaar meer dan 4,5 miljoen huizen van stroom te voorzien. Dat is ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het Verenigd Koninkrijk.


De productie van de kabel voor Dogger Bank A en Dogger Bank B zal in 2021 beginnen en zal worden gelegd met het geavanceerde DP3-kabelinstallatieschip ‘Living Stone’. De keuze viel op dit schip omwille van zijn enorme kabelcapaciteit van meer dan 10.000 ton, en zijn bewezen staat van dienst.


Dit unieke schip is uitgerust met een door DEME ontworpen systeem met twee kabelbanen: één om de kabel te leggen en één waarop de volgende kabel tegelijk kan worden voorbereid en waarop het kabelbeschermingssysteem (CPS) wordt geïnstalleerd. Daardoor kunnen de kabels veel sneller worden voorbereid en is de handmatige behandeling beperkt. Het systeem verhoogt ook de inzetbaarheid van het schip en verbetert de productiesnelheid.


DEME Offshore zal nauw samenwerken met SSE Renewables en Equinor om samen te werken met de Britse toeleveringsketen bij de uitvoering van het project. Het contract met DEME Offshore is afhankelijk van de voorwaarde dat de joint venture-partners SSE Renewables en Equinor ‘financial close’ bereiken voor Dogger Bank A en Dogger Bank B, die naar verwachting eind 2020 zal plaatsvinden.


Het Dogger Bank windpark is baanbrekend inzake nieuwe technologie en speelt een sleutelrol bij het opschalen van belangrijke energie-infrastructuur. Het contract, voor de grootste order ooit voor interarray-kabels, toont de ware omvang van dit project: wanneer het klaar is, zal het ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het Verenigd Koninkrijk kunnen genereren met windenergie.
“Dankzij het systeem met twee kabelbanen aan boord van de ‘Living Stone’ kunnen we de tijd die nodig is om de kabels te installeren verminderen, wat voor een project van deze omvang de kosten sterk helpt te reduceren”, aldus Halfdan Brustad, Vice President voor Dogger Bank bij Equinor.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels