Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME viert opening nieuw Suezkanaal

DEME viert opening nieuw Suezkanaal

Het consortium Dredging International (75%) en Great Lakes Dredge & Dock Company (25%) vierde gisteren de opening van het gemoderniseerde Suezkanaal in Egypte. Een delegatie van het bedrijf woonde de inauguratiefestiviteiten bij in aanwezigheid van minister van Economie Kris Peeters. Dankzij de uitgevoerde verbreding en verdieping van het kanaal wordt de wachttijd op de vaarroute met de helft verkort. Voor het bagger- en milieubedrijf is het de vierde keer sinds Wereldoorlog II dat het bijdraagt tot het optimaliseren van deze belangrijke levensader van de Egyptische economie.

Het nieuwe Suezkanaal is gerealiseerd in een recordtempo dankzij diverse consortia uit de wereldwijde baggerwereld. In amper negen maanden tijd is het 193 km lange kanaal over een afstand van 70 km volledig gesplitst en uitgediept waardoor de wachttijd van 14 uur halveert. Voor de Egyptische economie is dat een belangrijke troef waarmee nieuwe trafieken en de komst van nieuwe industriële activiteiten worden verwacht.

Ondanks de grote organisatorische en logistieke uitdagingen is het contract binnen het vooropgestelde tijdskader en budget gerealiseerd.

Het consortium rond DEME kreeg in oktober vorig jaar lot 6 toegewezen met een contractwaarde van 421,3 miljoen '. De Suez Canal Authority (SCA) gaf hiermee de opdracht tot de realisatie van een bijkomende vaargeul doorheen het Great Bitter Lake van 250 m breed, 24 m diep en 29,5 km lang. De toegangskanalen tot het meer zijn verbreed tot 140 m.

Voor de realisatie heeft DEME een zelden geziene vloot van liefst vier cutterzuigers, zes hopperzuigers en 42 hulpvaartuigen bijeengebracht. De mobilisatie en uitvoering van het contract gebeurden onder een strikte timing met grote logistieke uitdagingen zoals het huisvesten van de 950 medewerkers en de aanvoer van 20 km aan pijpleidingen, kranen, generatoren, wisselstukken, enz. In een recordtijd is 40 miljoen m3 gebaggerd.

'Het Suez-project was een uitzonderlijke opdracht op diverse vlakken. Ondanks de grote organisatorische en logistieke uitdagingen is het contract binnen het vooropgestelde tijdskader en budget gerealiseerd. Dit is enkel gelukt dankzij een sterk team van specialisten dat zich uitzonderlijk flexibel heeft opgesteld. Het Suez-project betekent voor ons alleszins een mooi nieuw visitekaartje', aldus Alain Bernard, ceo van DEME Group.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem