Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME en Sabca testen drones voor onderhoud windpark in Noordzee

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
DEME en Sabca testen drones voor onderhoud windpark in Noordzee

(c) DEME

DEME Offshore en luchtvaartbedrijf Sabca hebben met succes een reeks tests uitgevoerd met autonome drones in het offshore windmolenpark Rentel in de Noordzee. Dat gebeurde als voorbereiding van autonome bewakings-, reddings- en detectiemissies in de nabije toekomst. De bedoeling is om kritieke en specifieke activiteiten  te vervangen door autonome luchtvaartuigen.
Het testproject in de Noordzee betekent de eerste commerciële, grensoverschrijdende drone-activiteiten ‘beyond visual line of sight’ (bvlos) in offshore windparken in de Noordzee. De partners voerden verschillende tests uit voor diverse gebruikssituaties, waaronder ‘search & rescue’-acties, milieuonderzoeken, turbine- en substationinspecties en pakketbezorgingen.
 
Uniek is dat zowel een ‘traditionele’ multicopterdrone als een bewakingsdrone met vaste vleugels, die een vleugelspanwijdte van meer dan 3 m heeft, tegelijk werden ingezet. De drone voor langdurige bewaking vertrok vanaf de Belgische kust en vloog helemaal naar het windpark Rentel, dat ruim 35 km voor de kust ligt.
 
Ondertussen voerde een geautomatiseerde drone inspecties en vluchten uit vanaf het offshore substation en schepen. Deze drone gaf ook een volledige search & rescue-demonstratie waarbij infrarooddetectie werd gebruikt en een reddingsboei werd gedropt.
Door de drone-activiteiten te combineren met het gebruik van artificiële intelligentie voor automatische beeldverwerking, werd een sterk instrumentarium ontwikkeld om activiteiten te automatiseren die momenteel door mensen worden uitgevoerd. Volgens de partners kunnen de toepassingen verder gaan dan de offshore windsector en oplossingen kunnen bieden voor veiligheidskritieke missies op zee of boven land.

Baanbrekend 

“We zijn ervan overtuigd dat deze innovatieve, geavanceerde technologieën, die focussen op volledig autonome activiteiten zonder dat er schepen en mensen offshore nodig zijn, een baanbrekend potentieel hebben om de veiligheid te verhogen, de impact op het milieu in de o&m-fase van een project te verminderen en de algemene kosten te verlagen. Uiteindelijk verwachten we dat onbemande toestellen aanzienlijk zullen bijdragen tot een lagere gemiddelde energiekost”, verklaart Bart De Poorter, general manager van DEME Offshore.
“Sabca gebruikt zijn ervaring in de lucht- en ruimtevaartindustrie om luchtvaartwaardige systemen te ontwikkelen waarmee veiligheidskritieke missies onder de strengste voorwaarden kunnen worden uitgevoerd. Veiligheid is het belangrijkste aspect bij gebruik boven steden, nabij kritieke infrastructuur en in gecontroleerd luchtruim”.
 
“Daarom hebben we verschillende projecten lopen waarbij we onze systemen tot het uiterste testen. De voorbije succesvolle missies met DEME Offshore bevestigen de commerciële mogelijkheden van onze systemen en zijn een volgende stap na de realisatie van andere primeurs, zoals medische transportmissies boven Antwerpen en vrachttransporten over land”, aldus Thibauld Jongen, CEO van Sabca.
 
DEME is wereldleider in gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, oplossingen voor de offshore energie-industrie, infra- en milieuwerken. De Sabca-groep is actief in België en in Casablanca, Marokko. Sabca heeft een lange ervaring in het ontwerp, de fabricage, het onderhoud en de modernisering van grote en complexe onderdelen voor vliegtuigen en draagraketten.
 
Sabca biedt diensten aan de burger-, ruimte- en militaire luchtvaartindustrie en heeft haar activiteiten uitgebreid met commerciële Unmanned Autonomous Systems (UAV’s of onbemande luchtvaartuigen). Het bedrijf maakt deel uit van de Blueberry-groep, een industrieel ecosysteem in de Belgische lucht- en ruimtevaartindustrie waarvan Sabena Aerospace en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) aandeelhouder zijn. De groep heeft vestigingen in Zaventem, Haren, Gosselies en Lummen en is met 1.200 werknemers actief in meer dan tien landen over de hele wereld.
 
https://youtu.be/QslRzfHnt1o
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels