Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME en Mourik investeren in grondrecyclagecentra

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
DEME en Mourik investeren in grondrecyclagecentra

DEME Environmental, de milieutak van de DEME Group, en de industriële dienstverlener Mourik gaan bijkomend investeren in hun grondrecyclagecentra in Kallo in de Antwerpse haven en in Heusden-Zolder. Dat gebeurt om het reinigen van PFAS-houdende grond mogelijk te maken.
 

Met de investering in Kallo zullen beide bedrijven 300.000 ton PFAS-verontreinigde grond per jaar kunnen reinigen. Ook op de site in het Limburgse Heusden-Zolder wordt geïnvesteerd in de bouw van een fabriek voor de reiniging van PFAS-houdende grond met een capaciteit van 200.000 ton per jaar. De totale bijkomende investering op de twee sites bedraagt 7 miljoen €.


Het reinigingsprocedé werd de voorbije periode dermate op punt gesteld zodat alle PFAS uit vervuilde grond kan worden gehaald. “Dit gebeurt via een zogenaamde grondwassingstechniek waarbij PFAS van de grond naar water wordt overgebracht. Vervolgens wordt de PFAS door middel van speciale filters uit het water gehaald.


De PFAS die in die filters achterblijft, wordt tenslotte bij gespecialiseerde bedrijven bij hoge temperaturen vernietigd en omgezet in onschadelijke producten. Alle PFAS die aanwezig is in de aangevoerde grond wordt op die manier effectief verwijderd“, legt Dirk Ponnet, algemeen directeur bij DEME Environmental uit.


Ondertussen werden de resultaten onderworpen aan onafhankelijke studies die het succes van deze manier van werken bevestigen. Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is overtuigd van de degelijkheid van deze techniek.


DEME werkt al langer aan oplossingen voor de reiniging van PFAS-houdende grond. Zo bracht het bedrijf in samenwerking met ingenieursbureau Tauw in 2020 al een oplossing op de Nederlandse markt voor het kostenefficiënt en duurzaam reinigen van PFAS-verontreinigde grond.


Ook Mourik heeft al ruime ervaring met de problematiek, ondermeer door de bouw en exploitatie van waterzuiveringsinstallaties voor PFAS-houdend grondwater. Mouriks onderzoek naar reinigingstechnieken voor PFAS-houdende grond en grondwater van de voormalige Opel-site in Antwerpen resulteerde in een ‘full-scale’-installatie bij de bodemsaneringswerken.


“Mourik biedt oplossingen voor tal van PFAS-gerelateerde problemen. We zuiveren PFAS-houdend grondwater, dragen zorg voor de verwerking van PFAS-houdende afvalstoffen en decontamineren PFAS-houdende blussystemen. De reiniging van PFAS-houdende gronden in ons grondrecyclagecentrum sluit hier perfect op aan”, aldus Ronny Bertels, algemeen directeur en bestuurder van Mourik nv.


Het ‘Grond Recyclage Centrum’ werd als allereerste grondreinigingsbedrijf in Vlaanderen opgericht in 1993 in de Antwerpse haven door DEME Environmental (70%) en Mourik (30%). Sinds de start in Kallo werd er ruim 6 miljoen ton grond gereinigd. In 2008 werd in Heusden-Zolder aan het Albertkanaal een tweede vestiging geopend in samenwerking met de familie Govaerts. Daar werd reeds 1,5 miljoen ton grond gereinigd.


PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.
PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen. De gezondheidsrisico’s variëren naargelang de onderzochte soort PFAS.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Nieuwe tool berekent ideale grootte regenwaterput

Jaarlijks valt er ongeveer 800 liter regenwater per vierkante meter in Vlaanderen. Het merendeel daarvan stroomt gewoon weg. Nochtans kan een gemiddeld gezin de helft van de kostprijs van de waterfactuur besparen door het regenwater op te vangen[…]

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Meer artikels