Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME bouwt grootste offshore windpark van de VS

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
DEME bouwt grootste offshore windpark van de VS

Voor het leggen van de kabels op de zeebodem gebruikt DEME Offshore het schip Living Stone. (Foto: DEME Group).

DEME Group heeft het contract binnengehaald voor de bouw van het Coastal Virginia Offshore Wind Farm-project (CVOW). Dat moet het grootste offshore windpark van de Verenigde Staten worden. Het contract heeft een waarde van omgerekend ongeveer 960 miljoen €. De nieuwe windturbines zullen energie leveren aan 660.000 gezinnen.
Voor de realisatie van dit project heeft DEME Offshore een consortium gevormd met het Italiaanse beursgenoteerde Prysmian, de grootste plaatser van onderzeese stroomkabelsystemen ter wereld. Het contract werd gegund door Dominion Energy Virginia, een dochteronderneming van Dominion Energy Inc. De oplevering van het nieuwe windpark wordt verwacht in 2026.
 
Het project situeert zich op ongeveer 43 km voor de kust van Virginia Beach in de staat Virginia. Het CVOW-project zal een cruciale rol spelen bij het bereiken van de doelstellingen van het Gemenebest van Virginia om koolstofneutraal te worden tegen 2045. Het toekomstige windpark met een capaciteit van 2,6 GW zal de CO2-uitstoot verlagen met ruim 2 miljoen ton per jaar.
 
Het Balance of Plant-contract (BoP) omvat het transport en de installatie van 176 monopijlerfunderingen met transitiestukken, drie offshore substations, erosiebescherming en de levering en installatie van onderzeese export- en infield-kabelsystemen. DEME Offshore zal toezien op alle offshore installatiewerken voor de funderingen, substations, infield-kabels en een deel van de exportkabels. Voor de funderingen zet DEME zijn grote windmoleninstallatieschip de Orion in. Voor het leggen van de kabels op de zeebodem wordt de Living Stone gebruikt.
 
“Na de toekenning van de installatiewerken voor de funderingen, het substation en de windturbines voor het offshore windmolenpark Vineyard en de kabelinstallatiewerken voor South Fork onderschrijft dit partnerschap met Dominion Energy onze kennis en staat van dienst om de energietransitie in de VS te helpen faciliteren. Ook bevestigt dit contract nogmaals onze positie als leidende aannemer voor de installatie van offshore windmolenparken, zowel in de VS als wereldwijd”, zegt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME Group.
“Door nauw samen te werken met onze partners bij Prysmian Powerlink zullen we in de ontwerp- en voorbereidingsfase onze schouders zetten onder dit project, gebruikmakend van onze gezamenlijke kennis en uiteindelijk de belofte van offshore windenergie waarmaken ten voordele van de inwoners, bedrijven en gezinnen van Virginia”, vult Jan Klaassen, directeur van DEME Offshore US LLC aan.
 
DEME Group heeft jarenlang zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt uitgebouwd en richtte in twee jaar geleden DEME Offshore op in Boston. De aankondiging van het CVOW-project volgt kort na de toekenning van het contract voor Vineyard Wind 1 voor de kust van Massachusetts, het eerste offshore windenergieproject op nutsschaal in de VS, en het contract voor offshore windmolenpark South Fork voor de kust van Long Island.
 
Na de verwachte oplevering in 2023 zullen deze projecten schone, hernieuwbare en betaalbare stroom leveren aan ruim 400.000 gezinnen en bedrijven in Massachusetts en ruim 70.000 op Long Island. Tegelijk zullen ze de CO2-uitstoot verlagen met respectievelijk 1,6 miljoen ton per jaar en 300.000 ton per jaar.
 
Voor het leggen van de kabels op de zeebodem gebruikt DEME Offshore het schip Living Stone. (Foto: DEME Group).
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

De kerkruïne van San Giovanni in Val di Lago is een klein achthoekig kerkje, gebouwd in het midden van de zestiende eeuw aan de oevers van het meer van Bolsena, op de ruïnes van een oude middeleeuwse kerk, langs de Via Francigena.[…]

Besix bouwt Guggenheim Museum in Abu Dhabi

Besix bouwt Guggenheim Museum in Abu Dhabi

FC Barcelona heeft indrukwekkende bouwplannen

FC Barcelona heeft indrukwekkende bouwplannen

DEME plaatst windturbinefunderingen in Massachusetts

DEME plaatst windturbinefunderingen in Massachusetts

Meer artikels