Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

DEME bestelt twee baggerschepen

 DEME bestelt twee baggerschepen

Baggerbedrijf DEME uit Zwijndrecht heeft twee nieuwe sleephopperzuigers besteld die vooral in Europa zullen ingezet worden. Beide sleephopperzuigers komen vóór eind 2016 in de vaart en worden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Royal IHC.

De twee schepen zijn ontworpen als milieuvriendelijke schepen en zullen beschikken over een 'Green Pasport' en een 'Clean Design'-notatie. Ze krijgen dual fuel-motoren en lng-tanks waardoor ze beantwoorden aan alle internationale emissie-eisen voor zwaveluitstoot binnen de Sulphur Emission Control Areas (SECA). De dual fuel-technologie laat motoren toe te functioneren op zowel diesel als lng en beperkt de uitstoot van CO2, NOx en SOx tot een strikt minimum.

Het eerste baggerschip wordt een nieuwe generatie sleepzuiger van de Antigoon-klasse met een hoppervolume van zowat 8.000 m³ en een totale lengte van 104 m. De lage maximale diepgang van 7,5 m en de krachtige pomp voor het aan de wal persen van baggermateriaal maken van dit schip de perfecte all round-oplossing.

Het tweede baggerschip (foto) wordt een nieuwe generatie sleepzuiger ter vervanging van de Orwell-klasse met een hoppervolume van 3.000 (3.500) m³. Deze wordt specifiek gebouwd om op de meest optimale manier onderhoudsbaggerwerken uit te voeren in ondiepe wateren. De troeven zijn een zeer geringe maximale diepgang van 5 (5,8) m overeenstemmend met een hoppervolume van 3.000 (3.500) m³, een uitermate gunstig draagvermogen en een - voor de lengte van 77 m - relatief grote zuigbuis.

Eerder dit jaar bestelde de DEME-groep reeds twee andere milieuvriendelijke vaartuigen: het zelfvarende hefeiland Apollo en het multipurpose- en kabellegschip Living Stone. Die zullen de offshore-energiemarkt bedienen en zijn uitgerust met dual fuel-hoofdmotoren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

De stad Hasselt gaat meer dan 3.000 gezinnen persoonlijk begeleiden in het verduurzamen van hun woning. De campagne startmetrenoveren.be omvat een complete aanpak op maat, van analyse tot werken, op een schaalgrootte die nog niet eerder werd[…]

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden