Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Delvano verdeelt compacte nivelleringsmachines van SharpGrade

Delvano verdeelt compacte nivelleringsmachines van SharpGrade

(c) Bouwkroniek

Delvano is sinds kort invoerder van de nivelleermachines van SharpGrade uit Nieuw-Zeeland. De onderneming uit Harelbeke werkt daarvoor nu aan een dealernetwerk in België en Nederland.
 

 

“Het verhaal begint bij een klant van mij die een schranklader van Case kocht en daar een levellersysteem bij zocht. Via wat zoekwerk op internet en via Leica kwam hij uit bij SharpGrade uit Nieuw-Zeeland. De compactheid en het bedieningsgemak spraken hem bijzonder aan”, vertelt zaakvoerder Joachim Vanlerberghe van Delvano.
 
“Die klant is een aannemer in betonwerken en neemt al eens bijzondere opdrachten aan, maar een ‘normale’ bulldozer of grader is daarbij een maatje te groot voor hem. Wat hij zag op internet kon hij makkelijk aan zijn schranklader bevestigen of zelfs aan een kniklader. Die klant heeft die nivelleermachine uiteindelijk zelf ingevoerd, maar zo is de bal aan het rollen gegaan en ben ik met de mensen van SharpGrade in contact gekomen”, gaat hij verder.

Vanaf toen is het relatief snel gegaan. “Omdat wij zelf producent en exporteur zijn onze Delvano-machines voor de landbouw weten we goed wat er administratief en contractueel allemaal bij komt kijken als je invoerder wordt. En als Case-dealer heb ik heel wat contacten in de sector van het bouwmaterieel. Zo vullen wij en SharpGrade elkaar perfect aan.”

Vloeiende bediening

“Sharp Grade is een familiebedrijf zoals Delvano. Ze zijn gespecialiseerd in deze nivelleersystemen en die specialisatie hebben ze tot in de puntjes uitgewerkt. De machines zijn een relatief compacte combinatie van een leveller, grader en dozer. De Belgische aannemers die het al getest hebben, zijn vol lof over de gevoeligheid van de sturing. Die is veel nauwkeuriger en vloeiender dan wat er hier al op de markt was. De machines van SharpGrade reageren niet zo bruusk als andere. Dat komt o.m. omdat deze producent werkt met onderhoudsvrije ophangingsstangen en niet met een klassiek schuifsysteem. De nauwkeurigheid van deze machine gekoppeld aan een 2D-laser-systeem gaat tot ongeveer 3 mm als er gewerkt wordt aan een snelheid van 1 meter per seconde. Als je trager werkt, kan het zelfs nog nauwkeuriger. Die nauwkeurigheid dankt de machine aan de stabiliteit door de één of twee wielen vooraan. De stangen zijn onderhoudsvrij omdat ze verzegeld zijn. Je moet ze nooit smeren.” De machines vergen nauwelijks onderhoud.
 
Voor het ruwere werk kan het wiel vooraan weggeklapt worden, wat ook bij het transporteren voor plaatsbesparing zorgt. De machine is compatibel met elk merk van schrank- of knikladers dat in België op de markt is. Ook vooraan zitten twee parabolische spiegels waardoor de machinist een perfect zicht heeft op het werk.

Terreinhark

Het systeem is gemaakt voor de Amerikaanse en Australische bodem en heeft daarom een bijzonder sterke box-constructie. Als optie zijn er de rippertanden om de bodem los te harken tot 5 cm onder het mes van het nivelleersysteem. Die moet de machinist handmatig op- of neerklappen. Voorts bedien je alles vanuit de cabine. Je kan met deze machine perfect op zicht werken, met een sensor die een koord volgt of met een 2D- of 3D-gps-systeem of totaalstation.

Toepassingen

Dit aanbouwdeel heeft volgens het model werkbreedtes van 1,5 tot 2,5 m. Het gewicht gaat van 320 kg voor de Junior van 1,5 m, via de Compacte serie (490 kg en 1,8 m werkbreedte) en de Standaard serie (780 kg en 2 of 2,2 m) tot de Heavy Duty van 840 kg en met 2,2 of 2,5 m werkbreedte. De machines zijn dus niet in de eerste plaats bedoeld voor de klassieke wegenbouwer die kilometers snelweg moet nivelleren of voor het grote duwwerk, wel voor aannemers die bv. fiets- en voetpaden of parkeerterreinen aanleggen.
 
Ook aannemers die hangars optrekken en die de vloerplaat willen nivelleren en sommige groenaannemers zullen deze machine kunnen waarden. “De eerste Belgische klanten hebben deze machine ingezet voor bv. het egaliseren van het zand van een paardenpiste of voor de aanleg van een camping. Veel opleiding heb je niet nodig en zodra je deze machine wat in de vingers hebt, kan je makkelijk tot 800 m² nivelleren in een paar uur.”

Dealers

De première op de Demo Days van Matexpo kon vanwege de viruscrisis niet doorgaan, maar het lukt vlot om klanten te vinden voor de nivelleermachines van SharpGrade. “Ik heb als invoerder voor de Benelux een voorraad van zowat alle modellen en ik kan rekenen op de voorraden van de invoerder in de UK mocht dat nodig zijn. Een snelle levering is zeker geen probleem. Voor het zuiden van het land wordt mijn collega-Case-dealer Dannemark uit Flémalle het verdeelpunt, maar ik zoek nog dealers voor Vlaanderen en Nederland”, besluit Joachim Vanlerberghe.
 
 
(c) Bouwkroniek
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Succesvolle Demo Days in Boussu

Succesvolle Demo Days in Boussu

Met de laarzen doorheen het stof trotseerden de zowat 4.500 bezoekers van Demo Days een parcours van 3 km langs de exposanten doorheen de Terril Saint-Antoine in Boussu. Deze succesvolle opkomst betekent een stijging van het aantal bezoekers met[…]

19/09/2022 |
Cebeko is dealer van Doosan

Cebeko is dealer van Doosan

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Meer artikels