Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deltabeams geven Driespoort meer binnenruimte

Deltabeams geven Driespoort meer binnenruimte

Driespoort Shopping Deinze is gerealiseerd met bijna uitsluitend Deltabeams van Peikko. Deltabeams zijn slanke, brandwerende liggers in staal en beton die grotere overspanningen toelaten in vergelijking met de bekende klassieke oplossingen. Vaak kunnen Deltabeams ervoor zorgen dat plafonds zonder zichtbare opleggingen gerealiseerd worden of dat die veel minder zichtbaar zijn dan bij andere oplossingen. Hiermee heeft de architect de mogelijkheid om een vlak en strak plafond te ontwerpen.

Een plafond zonder zichtbare opleggingen is een zegen voor de installateur of interieurinrichter. De leidingen kunnen strak onder de vloer gemonteerd worden. Dit in tegenstelling tot klassieke onder de vloer uitstekende balken, waar het leidingwerk onder de balk omgeleid moet worden. Het plaatsen van leidingen en kabels in een kantoor, winkel of parkeergarage met een strak en vlak plafond vergt veel minder tijd en minder materiaal. Dit resulteert in een aanzienlijk economisch voordeel. In Vlaanderen zijn nog maar weinig ontwikkelaars zich bewust van dergelijke voordelen.

Hoogte winnen

Dezelfde voordelen gelden voor hotels, ziekenhuizen, scholen en woonzorgcentra. De liggers van Peikko worden opgenomen in de vloer en zo kan de verdiepingshoogte geoptimaliseerd worden. Hoe meer verdiepingen het gebouw telt, hoe meer hoogte je wint.

Het concept van de Deltabeam werd in 1989 ontwikkeld in Finland. Het is een stalen hoedligger met afgeschuinde lijfplaten met grote ronde gaten in de lijfplaten. Deze ligger wordt doorgaans gecombineerd met kanaalplaat- en breedplaatvloeren. Deltabeams zijn brandwerend ontworpen en worden op de bouwplaats gevuld met beton, waardoor er geen brandwerende bekleding of coating nodig is.

Arnhem

Voor elk Belgisch project gaat het studiebureau van Peikko Benelux, gevestigd in het Nederlandse Arnhem, aan de slag om de beste oplossing te zoeken. Elke Deltabeam wordt op maat gemaakt en kan variëren in lengte, hoogte, breedte en oppervlaktebehandeling.

Parkeergarage

Hendrik De Keukeleire van de Kortrijkse Toren, de projectontwikkelaar achter Driespoort Shopping Deinze, had een toepassing van Deltabeams gezien in een kleinschaliger Vlaams project en was meteen overtuigd. 'Voor de parkeergarage van het overwegende residentiële luik van dit project is het o.m. belangrijk dat je op eenzelfde hoogte meer doorrijhoogte kan realiseren en voorts dat de kabels en leidingen sneller en efficiënter geplaatst kunnen worden. Je kan een parkeergarage met een ononderbroken plafond ook efficiënter verlichten. Als je alle voordelen bij elkaar optelt, is voor mij de keuze snel gemaakt', stelt De Keukeleire.

Winkels

'Voor de winkelruimtes en de residenties spelen de grotere overspanningen en de slankere balken de hoofdrol. Huurders van winkelpanden werken graag met zo weinig mogelijk kolommen. In de grote winkelruimtes zijn de plafonds niet helemaal vlak uitgevoerd, maar dankzij de grotendeels geïntegreerde Deltabeams zijn de balken wel minder storend. In de residenties zorgen ze voor volledig vlakke plafonds', getuigt De Keukeleire.

Ook de snelheid van plaatsing en de uitstekende brandweerstand speelden een rol bij de beslissing om in Deinze met Deltabeams te werken. 'Omdat bij Deltabeam optimaal gebruikt wordt gemaakt van de samenwerking tussen staal en beton, biedt deze oplossing een reeks van voordelen. Wij bieden een betere brandweerstand, zelfs zonder het toepassen van brandwerende bekleding', weet Ton Rodenburg van Peikko Benelux.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv: Architect/Bouwkundig ingenieur

Vandezande Construct Bv, algemeen aannemer uit de omgeving van Leuven, is een familiaal bedrijf, gespecialiseerd in nieuwbouw en  renovatiewerken, erkend aannemer klasse 6 met meer dan 50 jaar ervaring. Werft aan ten gevolge expansie[…]

23/05/2022 |
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Aantal vacatures in de bouwsector op recordhoogte

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën