Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deinze neemt Brielpoortbrug in gebruik

Deinze neemt Brielpoortbrug in gebruik

(c) Bouwkroniek

De nieuwe Brielpoortbrug in Deinze werd op 26 maart in werking gesteld. De 38 m lange klapbrug over de Leie verbindt voortaan het winkelhart van Deinze met de gratis Brielpoortparking. Ze is ook een belangrijke schakel in het netwerk voor voetgangers en fietsers in de stadskern. De brug is een realisatie van de stad en de Vlaamse Waterweg nv. Volgend jaar wordt de Tolpoortbrug aangepakt. Daar wordt 1,5 miljoen € voor vrijgemaakt.
 

 

De voorbereidende werken aan de Brielpoortbrug startten in het najaar van 2019. De brug zelf werd op maandag 21 september 2020 geleverd. Aannemer Herbosch-Kiere en Electro Goeminne zorgden voor de verdere installatie. De omgeving van de brug werd heraangelegd.
 
Stad Deinze en De Vlaamse Waterweg nv. financierden de brug Ze maakt onderdeel uit van het stadskernvernieuwingsproject Stedelijk wonen aan de Leie II, waarvoor de stad subsidies ontving van stedenbeleid Vlaanderen. Het project omvat de site van de voormalige stadsgasfabriek in de Louis Dhontstraat en de achterkanten van de Tolpoortstraat. Het projectgebied ligt in de stadskern en omvat de Tolpoortstraat, de Louis Dhontstraat en de Leieruimte stroomopwaarts de Leie. De totale investering voor de bouw van de brug bedraagt 3 miljoen € waarvan 2.470 000 € voor de stad Deinze en 530.000 € voor De Vlaamse Waterweg nv.
 
Het ontwerp is van de hand van architecte Marie-José Van Hee, die nauw samenwerkte met Robbrecht & Daem. Eerder zorgde Marie-José Van Hee al voor het ontwerp van de Markt en de Leie-oevers in Deinze.

Het beperkte hellingspercentage van 4,5% zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers vlot aan de overzijde van de Toeristische Leie geraken. De Brielpoortbrug is 38 m lang en 4 m breed. De stad koos voor een mechanische klapbrug in plaats van voor een vaste, hoge brug. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 m kunnen gewoon onder de brug door varen, voor hogere schepen klapt de brug open. De brug zal eerst nog lokaal bediend worden vanuit het technische gebouw naast de brug. In de loop van april zal de brug op afstand bediend worden vanuit het centraal bedieningsgebouw in Evergem.
 
“De nieuwe Brielpoortbrug creëert een aangename ervaring voor zowel de fietsers als de voetgangers en respecteert de noodzakelijke doorvaart van de schepen. Daarnaast zal de brug ook een stimulans zijn om het traject met de fiets of te voet af te leggen”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit.
https://youtu.be/JZDIoabvP4c
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels