Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Dehullu Architecten realiseert twee projecten voor shm Eigen Haard

Gerelateerde onderwerpen :

Dehullu Architecten realiseert twee projecten voor shm Eigen Haard

Het project Leanderhof wordt gerealiseerd op een oude industriële site van staaldraadfabrikant Bekaert, in het hart van de gemeente.

Dehullu Architecten slaat een dubbelslag en bouwt 75 woningen voor cvba Eigen Haard in Zwevegem. Na de zone Losschaert (34 woningen) van Eigen Haard wint Dehullu Architecten ook de wedstrijd voor het Leanderhof (41 woningen). Beide wedstrijdprocedures verliepen via een kandidaatstelling, waarna telkens vier kandidaten werden geselecteerd. In de tweede fase werd een ontwerp gemaakt waaruit de winnende kandidaat werd gekozen.

Dehullu Architecten is het kantoor uit Harelbeke van Bert Dehullu dat vorig jaar nog de Brick Award van Wienerberger won met het auditorium van het AZ Groeninge in Kortrijk. Ook in deze twee nieuwe projecten speelt baksteen een hoofdrol in het gevelbeeld.

Losschaert

Zone Losschaert is een testproject inzake waterhuishouding dat past in de visie van intercommunale Leiedal. Ondanks de ondergrond van klei wordt maximaal ingezet op infiltratie, hergebruik en buffering van hemelwater. De verschillende bekkens, grachten en wadi’s bieden een landschappelijke meerwaarde en structureren de site.

De 34 woningen volgen de suggestie van het rup en worden ingericht op perceelbreedtes van 6 m. Het terugspringen van gevelvlakken, gebruikelijk voor achtergevels, wordt hier aan de voorgevel uitgewerkt als een kwaliteit. Meteen worden de carports geïntegreerd in het volumespel. Alle woningen zijn ‘doorzonwoningen’ en beschikken over een private tuin, ook de gestapelde woningen.

De opdracht omvat het bouwen van 34 woningen op drie percelen. 22 woningen hebben drie slaapkamers, zes woningen hebben vijf slaapkamers, twee woningen zijn bestemd voor mindervaliden en hebben drie slaapkamers en nog twee woningen hebben vier slaapkamers.

Opmerkelijk is dat de hal op de eerste verdieping van de meeste woningen ruim wordt gedimensioneerd. Hiervoor worden geen maximum- of minimumafmetingen opgelegd door de VMSW. Doorgaans bestaat de uitdaging erin om deze zo minimaal mogelijk te ontwerpen. Hier wordt het omgekeerde gedaan. De hal wordt overgedimensioneerd zodat die ook kan gebruikt worden om een extra kast of een bureau te voorzien.

Leanderhof

Het project Leanderhof wordt gerealiseerd op een oude industriële site van staaldraadfabrikant Bekaert, in het hart van de gemeente. Het is een historisch vervuilde site, die volop wordt gesaneerd. De aanwezigheid van een geotextiel tussen de verontreinigde en de opgevoerde, ‘zuivere’ grond moet te allen tijde worden gerespecteerd.

Op de site wordt ook het nieuwe hoofdkwartier van Bekaert (ontwerp van Sileghem & Partners) en een private residentiële ontwikkeling door Vanhaerents (ontwerp van B2Ai) gerealiseerd. Aan de randen van de site worden twee percelen voorbehouden voor sociale huisvesting.

Deerlijkstraat

Op het perceel van het Leanderhof aan de Deerlijkstraat worden 18 rijwoningen gerealiseerd (negen woningen met drie slaapkamers en evenveel woningen met twee slaapkamers). Omdat de Deerlijkstraat ongeveer één bouwlaag lager ligt dan het maaiveld van de tuinen wordt de keuze gemaakt om de carports op het gelijkvloers aan te leggen. Hierdoor kunnen de doorzon-leefruimtes georganiseerd worden op de eerste verdieping en aansluiten op het maaiveld aan de zuidgerichte tuin. Alle slaapniveaus bevinden zich op de tweede verdieping.

Bekaertstraat

Op het perceel van het Leanderhof aan de Bekaertstraat komen 23 appartementen die allemaal aangepaste woningen voor ouderen zijn. De bepalingen van het rup zijn bepalend voor de vorm van het volume. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage met minstens 23 staanplaatsen. De kolommenstructuur in de parkeergarage is bepalend voor de ontwikkeling van de appartementen boven de parkeergarage. De dragende lijnen lopen door van in de fundering over het volledige gebouw. Hierdoor zijn er geen doorhangende balken nodig in de parkeergarage en verdwijnt de draagstructuur in de wanden van de bovenliggende appartementen. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op de bouwkost. Er worden twee types ontworpen (één met één slaapkamer en één met twee slaapkamers) die op en naast elkaar gestapeld worden volgens de voorschriften van het rup.

De kracht van het ontwerp bestaat er ook hier in dat alle appartementen ‘doorzon’-appartementen kunnen zijn en beschikken over een groot terras. De ontsluiting gebeurt via een galerij aan de noordzijde van het gebouw.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels