Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Definitieve heraanleg Gentse Overpoortstraat start in mei

Gerelateerde onderwerpen :

,
Definitieve heraanleg Gentse Overpoortstraat start in mei

Foto: Stad Gent

De bekende Overpoortstraat in Gent wordt momenteel tijdelijk heringericht. De nieuwe situatie wordt vanaf eind januari tot midden mei getest als basis voor de definitieve heraanleg midden dit jaar. Het is de eerste stap in het project Overpoort 2.0.
Eind deze maand komen er ook tijdelijke banken uit recuperatiehout die de terrassen scheiden van de straat en de rijweg versmallen tot een breedte van 6 m. De Overpoortstraat wordt een erfzone, voetgangers mogen er dus ook op de rijweg. Het gemotoriseerde verkeer zal enkel nog staduitwaarts door de Overpoortstraat kunnen. Er worden ook fietsenstallingen bijgeplaatst en de omgeving aan het Liberaal Archief wordt een groene verblijfszone.
 
Vanaf de tweede helft van mei beginnen dan de werken voor de definitieve heraanleg van de Overpoortstraat. Die ingreep moet afgewerkt zijn tegen de start van het academiejaar 2022-2023. Er komt meer ruimte voor terrassen, drempels worden weggewerkt voor betere toegankelijkheid, er komt meer groen in de straat en er worden zones voorzien voor laden en lossen. Verkeer zal alleen nog staduitwaarts mogelijk zijn.
 
Met de heraanleg geeft Gent het startschot om samen met ondernemers, buurtbewoners en andere partners, zoals de politie en Ivago, de buurt een nieuw elan te geven. De stad zet nu al in op infocoaches om het uitgaansleven mee in goede banen te leiden. Gent zal ook focussen op afvalpreventie, nudging en publiek sanitair. De vernieuwde Overpoortstraat moet zo een hefboom worden voor de dageconomie in de straat en voor een nieuw imago.
 
“We trekken bijna 1 miljoen € uit om van de Overpoort opnieuw een aangename plek te maken. De bekendste uitgaansstraat van Gent krijgt een complete make-over. Ze verdient het om kwalitatief te worden ingericht. Dat is belangrijk voor de bewoners, studenten, handelaars en horeca”, zeggen burgemeester Mathias De Clercq en Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.
 
Dit project is het resultaat van een voortraject waarin studiebureau BUUR samen met Stad & Co. in opdracht van de stad Gent een langetermijnvisie uitwerkte voor de Overpoortbuurt. Die visie werd omgezet in concrete acties via thematische ateliers.
 
“De Overpoort 2.0 is een verhaal waar we samen met de stad en de buurt aan schrijven. We willen de Overpoort uitgaansproof maken met zowel een dag- als nachtfunctie. De aanpassingen voldoen aan de noden van vandaag en die van morgen. De samenwerking tussen de stad en de handelaars is een schoolvoorbeeld”, aldus Tim Joiris, voorzitter van de vzw Gentse Tappers.
 
De Overpoortstraat, kortweg Overpoort genoemd, staat bekend als de uitgaansbuurt voor studenten in Gent. Er zijn tientallen cafés, restaurants en nachtclubs. In de nabijheid van de Overpoort bevinden zich ook verschillende studentenverblijven. In het verlengde van de Overpoortstraat ligt in het noorden het Sint-Pietersplein, de Blandijnberg en de Sint-Pietersnieuwstraat. In zuidelijke richting bevindt zich de campus Ledeganck. Die as vormt de ruggengraat van de Gentse studentenbuurt.
Foto: Stad Gent.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Urban.brussels levert een vergunning af aan Brussel Mobiliteit voor de bouw van een verbinding voor voetgangers en fietsers onder de brug aan Jules de Trooz. Met deze onderdoorgang komt er een alternatief voor een druk kruispunt en wordt de[…]

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Groen licht voor bouw ecoduct Hallerbos

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Werken aan Borsbeeksebrug in Berchem gestart

Meer artikels