Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deelplatforms vergemak­kelijken zwartwerk

Deelplatforms vergemak­kelijken zwartwerk

© Patryk Kosmider - stock.adobe.com

Doe-het-zelfketen Hubo en deelplatform ListMinut werken samen zodat klanten en klussers elkaar nog makkelijker vinden. Via een deelplatform kunnen bijklussers hun diensten aanbieden en tot 500 € per maand en 6.000 € per jaar volledig belasting- en regelvrij inkomsten genereren.

Hierbij vormen ze echter regelrechte concurrenten voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel aan een heleboel verplichtingen moeten voldoen. Hierdoor is een klus van 6.000 € via de deeleconomie het equivalent van een opdracht van 15.000 € voor een zelfstandige. Deze wettelijk toegestane en georganiseerde broodroof kan niet, fulmineren Bouwunie en Nelectra.

Onbelast bijklussen

Met de regeling van het onbelast bijklussen heeft de regering een mogelijkheid gecreëerd om mensen die aan helemaal geen verplichtingen moeten voldoen (zoals garantie geven, de juiste kennis en beroepsbekwaamheid hebben, verzekeringen sluiten, …) in contact te brengen met potentiële klanten. Het argument dat deze klanten in andere omstandigheden het werk zelf zouden gedaan hebben of toch sowieso een beroep zouden gedaan hebben op een zwartwerker gaat niet op.

Peer-to-peerplatform

De regering biedt de mogelijkheid om mensen in contact te brengen via een officieel peer-to-peerplatform. Daarbij is het volgens Bouwunie naïef te denken dat de betrokkenen zich zullen beperken tot 500 € per maand. “Hubo zegt zelf dat het renoveren van badkamers en het installeren van keukens de meest gevraagde diensten zijn. Zodra de klusser, die alle regels aan zijn laars mag lappen, in contact is met de klant, kan hij of zij nog extra werkzaamheden verrichten buiten het platform om. Dat is dus zuiver zwartwerk”, luidt het.

Deze zwarte economie wordt vergemakkelijkt door een wettelijke mogelijkheid: de elektronische deeleconomie. Bouwunie en Nelectra blijven dit verwerpelijk vinden en vragen de regering om werkzaamheden in onroerende staat, waaronder elektriciteits- en bouwwerkzaamheden, uit te sluiten van de deeleconomie.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Renson bouwt nieuwe fabriek en experience center langs E17

Renson bouwt nieuwe fabriek en experience center langs E17

Ceo Paul Renson stak samen met een reeks lokale politici de eerste spade in de grond voor de bouw van het gloednieuwe Outdoor Experience Center van Renson op industriezone de Prijkels langs de E17 (Deinze/Nazareth/Kruisem). Dit vlaggenschip voor[…]

26/04/2019 | Projecten
Bouwsector kiest voor wintertijd

Bouwsector kiest voor wintertijd

Bouw groeit met 2% en is belangrijke partner in het klimaatdebat

Bouw groeit met 2% en is belangrijke partner in het klimaatdebat

Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

Bouwunie wil vereenvoudigde en betaalbare overuren

Meer artikels