Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deelplatforms vergemak­kelijken zwartwerk

Deelplatforms vergemak­kelijken zwartwerk

© Patryk Kosmider - stock.adobe.com

Doe-het-zelfketen Hubo en deelplatform ListMinut werken samen zodat klanten en klussers elkaar nog makkelijker vinden. Via een deelplatform kunnen bijklussers hun diensten aanbieden en tot 500 € per maand en 6.000 € per jaar volledig belasting- en regelvrij inkomsten genereren.

Hierbij vormen ze echter regelrechte concurrenten voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel aan een heleboel verplichtingen moeten voldoen. Hierdoor is een klus van 6.000 € via de deeleconomie het equivalent van een opdracht van 15.000 € voor een zelfstandige. Deze wettelijk toegestane en georganiseerde broodroof kan niet, fulmineren Bouwunie en Nelectra.

Onbelast bijklussen

Met de regeling van het onbelast bijklussen heeft de regering een mogelijkheid gecreëerd om mensen die aan helemaal geen verplichtingen moeten voldoen (zoals garantie geven, de juiste kennis en beroepsbekwaamheid hebben, verzekeringen sluiten, …) in contact te brengen met potentiële klanten. Het argument dat deze klanten in andere omstandigheden het werk zelf zouden gedaan hebben of toch sowieso een beroep zouden gedaan hebben op een zwartwerker gaat niet op.

Peer-to-peerplatform

De regering biedt de mogelijkheid om mensen in contact te brengen via een officieel peer-to-peerplatform. Daarbij is het volgens Bouwunie naïef te denken dat de betrokkenen zich zullen beperken tot 500 € per maand. “Hubo zegt zelf dat het renoveren van badkamers en het installeren van keukens de meest gevraagde diensten zijn. Zodra de klusser, die alle regels aan zijn laars mag lappen, in contact is met de klant, kan hij of zij nog extra werkzaamheden verrichten buiten het platform om. Dat is dus zuiver zwartwerk”, luidt het.

Deze zwarte economie wordt vergemakkelijkt door een wettelijke mogelijkheid: de elektronische deeleconomie. Bouwunie en Nelectra blijven dit verwerpelijk vinden en vragen de regering om werkzaamheden in onroerende staat, waaronder elektriciteits- en bouwwerkzaamheden, uit te sluiten van de deeleconomie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat haalt Doms aan boord

Buildmat nv heeft alle aandelen van Doms bv verworven. Buildmat, met hoofdzetel in Oostakker, is een Belgische groep van bedrijven, actief in de bouw en industrie, die inzet op de distributie van innoverende producten. Doms bv is een[…]

11/05/2022 | OndernemingenDistributie
Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Minder instroom van gedetacheerde Oekraïners

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

Offshore installatieschip Orion te water gelaten

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

E314 in Maasmechelen krijgt 7 km geluidsreducerend asfalt

Meer artikels