Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deel 3: De Dag van de Ondernemer in Antwerpen en Vlaams-Brabant

Deel 3: De Dag van de Ondernemer in Antwerpen en Vlaams-Brabant

Ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant werden in het kader van de Dag van de Ondernemer een aantal bedrijven bezocht.

 

Heating Center

Ondernemer Dominiek Roukaerts is zaakvoerder van dit installatiebedrijf, dat behalve verwarming, ventilatie en airco ook warmtepompen en fotovoltaïsche panelen plaatst. Heating Center stelt 38 werknemers tewerk, verdeeld over de vestigingen in Sint-Pieters-Leeuw en Leuven.

Dominiek Roukaerts zette in 1996 zijn eerste stappen in het bedrijf, dat in 1974 werd opgericht door zijn vader. Hij startte met een kleine winkel in Leuven en ook nu nog is dit bouwbedrijf eerder atypisch want het heeft nog altijd een grote toonzaal. Dat komt omdat Heating Center zich vooral tot de particuliere markt richt.

Dominiek, die lid is van de raad van bestuur van Bouwunie Vlaams-Brabant en ooit nog werkte als werknemer voor een grote Duitse internationale onderneming, heef nog geen moment spijt gehad van zijn beslissing om zelfstandige te worden. Hij haalt immers enorm veel voldoening uit het zelfstandig ondernemerschap.

Bouwonderneming Van der Steen

Saskia en Joris Van der Steen, broer en zus, zijn de zaakvoerders van Bouwonderneming Van der Steen in Leuven. Het bedrijf is algemeen aannemer, maar geen sleutel-op-de-deuronderneming. Bouwonderneming Van Der Steen is vooral actief op de renovatiemarkt en meer specifiek de grondige totaalrenovatie.

Bouwonderneming Van der Steen stelt 17 arbeiders tewerk, maar voorlopig nog geen bedienden. Saskia en Joris Van der Steen vertegenwoordigen de derde generatie aan het hoofd van deze bvba, die 35 jaar geleden opgericht werd door hun grootvader. Hun samenwerking verloopt zeer vlot. Beiden hebben ook hun specifieke en verschillende verantwoordelijkheden binnen de onderneming.

Dekabo

Dekabo uit Olen, geleid door ceo Bart Denoodt, coo Kristof Vaes en commercieel directeur Dimitri Fack, voert ondergrondse horizontale boringen (HDD) en HPD-laswerken uit. HDD wordt vaak als alternatief gebruikt voor opensleufwerken en soms ook voor persingen. De toepassingen zijn legio: bodemsanering, bodemverluchting, grondwaterverlaging, …

Dekabo, opgericht in 1997, stelt veertig werknemers tewerk, verdeeld over een vestiging in Herstal en het hoofdkantoor in Olen. Het management van Dekabo heeft een duidelijke visie en missie die helder wordt gecommuniceerd aan de eigen medewerkers, de klanten en andere relaties. Dekabo werkt oplossingsgericht, zelfs voor de meest complexe en delicate situaties. Met zijn recentste vernieuwende en ecologische investering, waarbij bentoniet wordt gerecycleerd i.p.v. gestort, bewijst Dekabo zijn ecologisch engagement.

3bouw

Het nog jonge houtskeletbouwbedrijf 3bouw uit Westerlo, opgericht in 2006, is actief in een booming subsector van de bouw, vooral dankzij de strenger wordende energieprestatie-eisen zoals het S-peil en het E-peil. De onderneming bouwt volledige woningen op grond van de klant.

Zaakvoerders Chris Imants, die pas op zijn 52ste zelfstandige is geworden, en de acht jaar jongere Paul Wems sturen een ploeg van twintig werknemers aan om een vijftigtal houtskeletbouwwoningen per jaar op te trekken. Deze woningen zijn bijna allemaal ben-woningen. Hun actieradius reikt van Oost-Vlaanderen tot Limburg.

Zowel Chris Imants als Paul Wems, die elkaar hebben leren kennen toen zij nog beiden werknemer waren, benadrukken dat hun beslissing om zelfstandig ondernemer te worden de allerbeste is geweest in hun loopbaan.

Hoewel de onderneming nog vrij jong is en de zaakvoerders nog geen decennia zelfstandig zijn, zijn ze al actief in de weer met de opvolging van het bedrijf. Zoon Jef Imants wordt hierbij actief betrokken. Om alles in goede banen te leiden, doen ze tot hun tevredenheid een beroep op de diensten van Unizo.

Erba

De familiale onderneming Erba, gevestigd in Heist-op-den-Berg, plaatst veranda’s, ramen en deuren in hout, aluminium en pvc. Daarnaast doet de onderneming ook nog  gevelbekleding en installeert ze verschillende vormen van zonnewering.

Erba, dat 42 werknemers telt, werd 24 jaar geleden opgericht en is stelselmatig blijven groeien. Zaakvoerder Erik Baetens zweert bij mond-aan-mond-reclame en gedreven personeel. Het respect voor en het welbehagen van de werknemers is zeer belangrijk voor Erik. Het moet leuk blijven voor de werknemer, de klant en de ondernemers.

Naast Erik Baetens is ook echtgenote Christiane Vanheule zaakvoerder. Het familiale karakter van deze onderneming stopt trouwens niet bij hen: ook zoon Jef en broer/schoonbroer Joris Vanheule zijn medezaakvoerder. Hiermee wil men de opvolging naar de tweede generatie garanderen.

Hoewel Erba een al iets groter familiebedrijf is, schuwt het de kleine werken niet. Daarnaast zet de onderneming zich actief in om vijftigplussers in dienst te nemen. Erik Baetens is uiterst lovend over deze werknemersgroep en betreurt dat zij onderschat worden op de arbeidsmarkt.

Baeten-Van Es

Tot slot werd langsgegaan bij Baeten-Van Es in Rumst. Deze onderneming is gespecialiseerd in renovaties, van de kleinste projecten tot totaalrenovaties, en heeft alles in eigen beheer. Alle onderdelen van de renovatiewerken, hoe groot of uitgebreid ook, worden verricht door eigen werknemers.

Frans Baeten startte deze onderneming in 1987, na een aantal jaren te hebben gewerkt als leraar. In het begin was het atelier de garage van de woning. Vandaag staan de bedrijfsgebouwen op een oppervlakte van meer dan 3 ha.  De twee zonen en mede-zaakvoerders Wim en Bart Baeten leiden alles in goede banen, terwijl intussen de derde generatie wordt klaargestoomd.

Deze onderneming met 105 werknemers zet ook fel in op integratie en diversiteit. De zaakvoerders van Baeten-Van Es hechten bovendien zeer veel belang aan vorming en opleiding.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De  bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Elke week geeft Bouwkroniek het woord aan een CEO uit de brede Belgische bouwsector. Dit keer voelen we Bill Olivier aan de tand, CEO van Loxam Belux.   Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste[…]

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

VIATEQ: partner voor opdrachtgever en aannemer

Publireportage

VIATEQ: partner voor opdrachtgever en aannemer

Meer artikels