Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deel 1: Bouwkroniek en Bouwunie bekronen succesvolle bedrijven tijdens Dag van de Ondernemer

Deel 1: Bouwkroniek en Bouwunie bekronen succesvolle bedrijven tijdens Dag van de Ondernemer

Een fles champagne, een bouwemmer, een cheque ter waarde van 120 € van Lasertopo en een magazine van Bouwkroniek evenals een fles wijn en bloemen van Bouwunie Limburg: deze prijzen ontvingen de vijf bouwbedrijven die Bouwunie Limburg en Bouwkroniek op vrijdag 17 november bezochten tijdens de Dag van de Ondernemer.

 

Beuten Ronny bvba scoort met veelzijdigheid

De rondrit startte ’s morgens bij de firma Beuten Ronny bvba, die werd opgericht in 1995 en in Rotem een bedrijfsterrein van 5 ha bezet. Het bedrijf wordt gerund door zaakvoerder Ronny Beuten, zijn echtgenote Lisiane die tevens milieucoördinator is en hun dochter en medevennote Shanou.

Ronny Beuten zit al dertig jaar in de bouw. Hij begon in 1988 als zelfstandige metselaar en nam er in 1995 grondwerken bij. In 2008 werd de bvba opgericht.

“We zijn heel veelzijdig en doen infrastructuurwerken, grond- en afbraakwerken, klinkerwerken, bouwwerken (meestal van particuliere woningen), ramen en deuren, de recyclage van materialen waarvan we cementgebonden producten maken, betonwerken en de verhuur van materieel en containers. We hebben een eigen betoncentrale. Al onze graafwerken gebeuren met gps en we hebben ons eigen gps-station. Onze klanten zijn vooral kleinere onderaannemers en in mindere mate particulieren. Zo doen we de infrastructuurwerken (de afbraakwerken en de volledige buitenaanleg) voor Aldi, Lidl en Colruyt in de regio evenals rioleringswerken. Een paar maanden geleden realiseerden we de parking van de grote Lidl-supermarkt in Maaseik en momenteel voeren we de parkingwerken uit voor de Colruyt in Lommel. Daarnaast gaan we in Kinrooi op de plaats van een pop-up restaurant het 35 kamers tellende hotel De Steenberg bouwen voor de familie Franssen, die reeds de hotels De Spaenjerd in Ophoven en De Maaskant in Maaseik bezit. Voor dit nieuwe hotel worden de plannen momenteel getekend”, verklaart hij.

De zaken gaan goed, want Ronny zag zijn personeelsbestand dit jaar toenemen van 35 naar veertig voltijdse medewerkers. Ook de omzet blijft groeien en is opnieuw groter dan vorig jaar. “De bouw trekt goed aan en de vooruitzichten ogen positief”, glundert hij.

Zijn bedrijf is zo goed als uitsluitend in Limburg actief en heeft ook een paar contracten met de firma Vandersanden in Lanklaar. Het hecht ook veel belang aan bijscholing; zo heeft Shanou een asbestopleiding gevolgd en gaat ze in Nederland nog een cursus asbestinventarisatie bijwonen.

“Vorig jaar hebben we tevens de immomaatschappij Shaliro nv  (Shanou-Lisiane-Ronny) opgericht, waarmee we wind- en waterdichte ruwbouwen willen neerzetten zodat de opdrachtgevers het binnengedeelte naar eigen smaak en budget kunnen inrichten. Binnen een paar weken beginnen we aan ons eerste project: zes appartementen op de Rijksweg in Elen”, delen Shanou en Ronny Beuten mee.

SB Woningbouw bouwt zelfs architectenwoningen

SB Woningbouw in Bree vormde de tweede halte. Het bedrijf werd onder die naam pas in 2014 boven de doopvont gehouden, maar zijn wortels gaan terug tot 2004 met de oprichting van Bouwbedrijf Geusens dat Frans Steensels en zijn echtgenote Carine Boonen (vandaar ‘BS’) hebben overgenomen.

“Sinds dit jaar zijn we gevestigd op de Bedrijfsweg in Bree, waar we over een 800 m² grote hal beschikken. Voordien bevonden we ons in de Poststraat in Tongerlo”, meldt Carine Boonen, hoofd Personeelszaken en samen met Frans Steensels medezaakvoerder.

Het bedrijf is vooral actief in Limburg (Genk, Hasselt, As) en af en toe in Vlaams-Brabant, het Antwerpse en Mechelen. Het bouwt meestal villa’s en appartementen. “We leggen ons vooral toe op de ruwbouw. Tot onze visitekaartjes behoren een villa en een woning met veel betonconstructies in Genk, telkens voor dokters. We moeten het vooral van mond-aan-mondreclame hebben en onderhouden ook uitstekende relaties met bepaalde architecten die regelmatig bij ons terugkomen. Sommige architecten willen zelfs woningen voor zichzelf (in Bilzen) of voor hun dochter (in Mechelen) door ons laten bouwen. Een andere klant doet bijna ieder jaar een beroep op ons voor een woonproject bestemd voor verkoop”, deelt Carine Boonen mee.

Ze beklemtoont dat SB Woningbouw zich steeds aan de afspraken houdt en scherpe prijzen hanteert die het ook respecteert. Er komen ook geen meerwerken bij, tenzij dit vooraf met de klant wordt doorgesproken. “We kunnen mooie projecten aan en zijn bekend om onze heel propere bouwplaatsen”, voegt ze eraan toe.

SB Woningbouw heeft zes voltijdse werknemers in dienst en noteert een omzet van zowat 1 miljoen € die stabiel blijft. De onderneming heeft ook haar oude loods in Tongerlo afgebroken en de plannen zijn klaar voor de bouw van een tweewoonst met twee ben-koopwoningen. Intussen heeft het bedrijf met SB Immo+ ook een afzonderlijke immovennootschap opgericht.

Bouwonderneming Marc Ceelen houdt van fijn en energiezuinig werk

Bouwonderneming Marc Ceelen, de derde tussenstop, huist sinds 8 augustus in een fonkelnieuw en aantrekkelijk bedrijfsgebouw in Hamont. “Ik ben sinds 1987 aan de slag, aanvankelijk als eenmanszaak en sinds 2010 in een bvba. Mijn zonen Jef en Bart werken mee in de zaak als hulpzelfstandigen en daarnaast heb ik nog één werknemer in dienst en zijn we op zoek naar een extra medewerker. Onze omzet bedraagt zowat 1,25 miljoen € en stijgt sterk”, licht zaakvoerder Marc Ceelen toe.

De bouw van het nieuwe bedrijfsgebouw, een houtskeletbouwsysteem dat in één week recht stond, startte op 6 maart en op 13 en 14 juli werden er al de kantoormeubelen geleverd. Het bedrijfs-terrein bestrijkt 33 are, waarop een 400 m² groot magazijn en kantoren op een grondoppervlakte van 250 m² staan.

“We zijn gespecialiseerd in energiezuinige gebouwen. Toen in 2006 het verluchtingssysteem verplicht werd, zijn we onmiddellijk op die kar gesprongen en in deze niche zijn we dan ook sterk. We zijn vooral actief in de residentiële sector en bouwen vaak privéwoningen voor zaakvoerders en kaderpersoneel van gebouwen. Vroeger mikten we vooral op villabouw, maar daar zijn we wat van teruggekomen om ons te concentreren op klanten die energiezuinig willen bouwen. Wie in deze buurt passief wil bouwen, komt naar hier”, weet Marc Ceelen.

Dit jaar realiseerde hij trouwens alleen maar houtskeletbouwprojecten, ook met gevelsteenafwerking. “We doen ook renovaties en verbouwingen en kunnen een project uitvoeren van de coördinatie tot een sleutelklare opvolging als de klant dat wil. Houtskeletbouw heeft ons ook vandaag tot buiten Limburg gebracht, terwijl Linde (Peer) aanvankelijk onze verste bouwplaats was en Hamont-Achel, Neerpelt, Overpelt en Bocholt ons werkterrein vormden. Een houtskeletbouw zet je evenwel in één week, waardoor we vandaag een bouwplaats hebben in Brasschaat”, juicht de zaakvoerder toe.

Elke zaterdag tekent een architecte die stage loopt bij een architectuurkantoor in Lommel tussen 8 en 18 uur bij Bouwonderneming Marc Ceelen voorontwerpen uit voor potentiële klanten, volledig gerenderd en in de materialen die ze willen. “We kunnen ook al een offerte te maken, terwijl we nog altijd niet in het stadium zitten van een bouwplan getekend door een architect. Heel het verluchtingssysteem, de rioleringen, de leidingen, de kokers en de uitsparingen worden uitgetekend op dit plan. Voor dit voorontwerp betalen klanten ons 700 €, een bedrag dat wordt afgetrokken wanneer we hun woning mogen bouwen. Alles wordt uitgetekend in 3D en naar de architect gestuurd, die een offerte opmaakt. We werken samen met Architectuur Plus uit Hamont-Achel, dat ongeveer 4.000 € aan architectenkosten ontvangt. Sinds 2011 hebben we al 395 offertes gemaakt. We werken één dag aan een volledig transparante offerte; alles wordt hier digitaal opgemeten en zo maken we zelf onze meetstaat”, legt Marc Ceelen uit.

Zijn bedrijf maakt ineens een as built-plan waarop alles wordt genummerd. Marc houdt van fijn werk, wat eveneens blijkt uit zijn tot in de puntjes geordende kantoorruimte. Tot zijn visitekaartjes behoren de restauratie van Villa Christina in Hamont (twee teutenwoningen, waarvan de ene een B&B is en de andere een hotel-restaurant aan de overkant van de straat) en een in 2013 gebouwde, volledig onderkelderde woning in Grote Heide (Neerpelt) met een E-peil van 19.

“In deze straat staat tevens een huis met een E-peil 10. We zijn eveneens trots op ons bedrijfsgebouw met een voorlopig E-peil van -2, waarvoor we waarschijnlijk op 0 zullen landen”, signaleert de zaakvoerder.

Zijn firma staat al jaren bekend om zijn vakwerk en streeft naar absolute tevredenheid van de klant. “We hebben al dertig jaar geen enkele openstaande factuur en dat ligt voor 80% aan onszelf. We werden verkozen tot Energiebewuste Aannemer, wonnen in 2014 de Innovation Award met onze (zwarte of grijze) thermodorpel (met een thermische onderbreking die achter tegen de dorpel verlijmd wordt en waar een luchtdichte deur tegen aansluit) en behaalden een Construction Quality-label. We hebben in verschillende werkgroepen van het WTCB (Luchtdicht bouwen en ventileren, Intelligent bouwen …) gezeteld. We houden reeds bij de ruwbouwfase rekening met energiezuinig bouwen en zaten bij onze jongste blowerdoortest op 0,35 terwijl de luchtdichtheid op maximum 0,6 ligt. We beschikken hier ook over een technische ruimte en een demonstratieruimte”, communiceert de zaakvoerder.

Meers Patrick bvba is sterk in dak- en houtprojecten

Patrick Meers vertegenwoordigt de tweede generatie van het familiebedrijf Meers Patrick bvba in Bilzen, dat in 1966 het licht zag. De onderneming telt steeds 15 tot twintig medewerkers en bevindt zich sinds een tweetal jaar in de Bremakker.

“We zijn gespecialiseerd in dakwerken (hellende en platte daken) en houtprojecten, gevelbekleding, houten bijgebouwen, carports, tuinhuizen en overkappingen in het algemeen. We werken zowel voor particulieren als voor aannemers, ook heel grote bouwondernemingen. Zo hebben we de buitengevel, het binnenhoutwerk en de wijnrekken gedaan voor restaurant De Vork van Luc Bellings en werken we regelmatig voor vastgoedkantoren en als onderaannemer voor Constreno, Marcel Beckers, Haex, Meekers, Dethier en Democo. Hier komen ook heel veel architecten langs”, vertelt bediende Viviane Van Endert.

Kwaliteit, een uitstekende opvolging en de bereidheid om mee te denken vanaf de basis vormen volgens haar de bouwstenen van het succes van deze firma. Het bedrijf is ook begaan met innovatie en duurzaamheid en is constant aan het brainstormen.

“In de nabije toekomst willen we nog onze toonzaal helemaal veranderen. We hebben hier ook schrijnwerkers in dienst die meestal de gevels gaan plaatsen en we beschikken over ons eigen atelier. We werken meestal regionaal en een paar keer per jaar in Leuven of Antwerpen”, besluit de bediende.

Houtskeletbouw Horemans produceert zijn eigen houtskelet

Houtskeletbouw Horemans nv, de laatste halte op deze tour, is sinds 2002 gevestigd op een terrein van 70 are, waarvan 20 are bebouwd, in de Kolisstraat in de industriezone Klein Heide in Meeuwen. De broers Wim en Sven Horemans zijn de vennoten van deze firma, die zijn houtskeletten helemaal zelf produceert. “We werken met acht arbeiders en één bediende, aangevuld met een boekhouder gedurende vier uur per week. Onze omzet is sinds 2006 steeds gestegen”, delen ze mee.

Sven en Wim vormen sinds 2003 de tweede generatie aan het roer van dit familiebedrijf, dat in maart 1984 door vader Danny Horemans boven de doopvont werd gehouden. “We leggen ons toe op houtskeletbouw (zowel nieuwbouw als bijbouw) en gevelbekledingen voor residentiële projecten, vooral voor particulieren. Hierbij zijn we actief in een straal van één uur rijden rond deze locatie, dus in Limburg met uitlopers tot in Antwerpen, Geel, Herentals-Oost en een stukje Vlaams-Brabant. Eén van onze referenties is de uitbreiding van de paardenstallen in de Herkenrode-abdij, een project dat bloed, zweet en tranen heeft gekost. In de pijplijn zitten nog de bouw van een grote eengezinswoning in Zonhoven en een project dat op vraag van de opdrachtgever een exacte kopie moet worden van een bestaand project in Palm Springs (Californië)”, vermelden beide broers.

Hun eigen productie van houtskeletten, die historisch gegroeid is, bezorgt hen een grote flexibiliteit. “Bij één project worden bewust zeer weinig mensen betrokken; diegene die de projectvoorbereiding doet, verzorgt ook de opvolging ervan en diegene die de prefabricatie in de ateliers doet, doet ook de plaatsing, de gevelbekleding en de afwerking. De jongste tien jaar is onze discipline wel enorm geëvolueerd, niet in het minst omdat het opgelegde energiepeil steeds strenger werd. Sinds de jaren ’80 van vorige eeuw zijn we bovendien de enigen in Limburg met een dergelijke eigen productie en een dergelijk aanbod. In de toekomst gaan we tevens onze magazijnen herinrichten, zodat we nog sneller en efficiënter kunnen werken en meer opslagcapaciteit kunnen creëren”, blikken Sven en Wim Horemans vooruit. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mobiele 3D reality capture-oplossing met Spot-robot

Mobiele 3D reality capture-oplossing met Spot-robot

Leica Geosystems heeft een mobiele oplossing voor reality capture ontwikkeld. Door de Leica RTC360 3D-laserscanner op een Spot-robot van Boston Dynamics te monteren ontstaat een flexibele oplossing die de inzet van menselijke operators kan[…]

Kathodische bescherming wordt steeds vaker toegepast in België

Kathodische bescherming wordt steeds vaker toegepast in België

Nieuwe partners voor Studiebureau Jonckheere

Nieuwe partners voor Studiebureau Jonckheere

Deinze werkt voortaan met stadsleveranciers

Deinze werkt voortaan met stadsleveranciers

Meer artikels