Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deceuninck krijgt een nieuwe ceo

Deceuninck krijgt een nieuwe ceo

Ceo Tom Debusschere van de West-Vlaamse raam- en deurprofielenfabrikant Deceuninck heeft op 1 maart zijn functie neergelegd. Tot 10 mei blijft hij niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur. Francis Van Eeckhout is benoemd tot ceo ad interim. De groep hoopt snel een opvolger te vinden.

'De raad van bestuur respecteert met spijt zijn beslissing. Hij trof bij zijn aantreden in februari 2009 het bedrijf in moeilijke omstandigheden aan. Op heel korte tijd is hij erin geslaagd Deceuninck financieel gezond te maken en het vertrouwen van de belegger te herwinnen. Hij laat een gezond bedrijf achter dat klaar is voor de toekomst', stelt Pierre Alain De Smedt, voorzitter van de raad van bestuur van Deceuninck. In afwachting van een opvolger voor Debusschere wordt Francis Van Eeckhout, ondervoorzitter van de raad van bestuur, tijdelijk ceo.

Van Eeckhout bedankt Tom voor het geleverde werk. 'Hij heeft de krijtlijnen van de lopende groeistrategie helpen uittekenen, o.a. met de bouw van nieuwe fabrieken in Turkije en in de VS. Deze strategie wordt aangehouden. Hij heeft zich omringd met een sterke managementploeg waarin we het volste vertrouwen hebben. We hopen heel snel een opvolger voor Tom te kunnen aankondigen', besluit Van Eeckhout.

De aankondiging van het ontslag van Debusschere komt samen met de voorstelling van de resultaten van Deceuninck voor 2015. De onderneming realiseerde een solide groei van de omzet (+16,6% tot 644,5 miljoen ') en nettowinst (+ 27% tot 13,3 miljoen '). De groei komt er vooral dankzij de geslaagde integratie van Pimapen, nieuwe klanten en een verhoogde efficiëntie in productie. De groei wordt gesteund door een positiever economisch klimaat in de VS, het VK en Zuid-Europa en wordt gedeeltelijk tenietgedaan door de inkrimping van de markt in Rusland. Deceuninck investeerde vorig jaar 38,7 miljoen ', hoofdzakelijk voor groei en nieuwe producten, en gaf met succes een retailobligatie uit van 100 miljoen '.

'2015 was een goed jaar voor Deceu­ninck. We realiseerden een sterke, organische groei van het volume in West-Europa, Noord-Amerika en Turkije en de 'emerging markets' en we integreerden met succes de overname van Pima' in Turkije. Bovenop de volumegroei hadden een hogere efficiëntie in productie en een strikte kostenbeheersing een gunstige impact op de ebitda-marge. De geslaagde uitgifte van de retailobligatie in december bezorgde ons 40 miljoen ' extra liquiditeit die we zullen gebruiken om verdere groei te financieren, onder andere door de bouw van nieuwe fabrieken in Turkije en aan de Westkust in de VS', stelt afscheidnemend ceo Tom Debusschere.

Vooruitzichten

Voor dit jaar verwacht Deceuninck meer groei dankzij de lancering van innovatieve producten. De bijkomende capaciteit in Turkije en in de VS, samen met investeringen in productie-efficiëntie, zullen dit nog meer ondersteunen.

Voor het volledige boekjaar 2015 steeg de omzet in West-Europa met 8,2% tot 170,5 miljoen '. De groep profiteerde van het economische herstel in Spanje en Italië en van een verdere groei in het VK en in de Benelux. In Frankrijk herstelden de volumes in het vierde kwartaal, gesteund door zachte weersomstandigheden en stimulerende maatregelen van de overheid. West-Europa vertegenwoordigt 26 % van de geconsolideerde omzet van 2015 (28% in 2014).

De omzet in Centraal- en Oost-Europa (inclusief Duitsland) van het volledige jaar 2015 daalde met 2,7% tot 169,7 miljoen '. Bij gelijkblijvende wisselkoersen steeg de omzet met 2.8%. De omzet groeide in Centraal-Europa, maar de groei werd gedeeltelijk tenietgedaan door de achteruitgang van de markt in Rusland en de devaluatie van de Russische roebel. Centraal- en Oost-Europa vertegenwoordigt 26% van de geconsolideerde omzet in 2015 (32% in 2014).

De omzetgroei in Chili zit op schema.

In Turkije, Chili, India, Brazilië en Australië steeg de omzet met 40,2% tot 193,1 miljoen '. Deze stijging is hoofdzakelijk te danken aan de geslaagde integratie van Pima' en aan organische groei. De ontwikkeling van de omzet in de emerging markets verliep trager dan verwacht door moeilijke marktomstandigheden in Brazilië en India. De omzetgroei in Chili zit op schema. De groep is in Santiago de Chile begonnen met het bekleven van raamprofielen en komt hiermee tegemoet aan de stijgende vraag naar gekleurde ramen in de regio.

Noord-Amerika

De omzet van Deceuninck North America steeg voor het volledige jaar 2015 met 33,7% tot 111,2 miljoen '. De stijging is vooral het resultaat van nieuwe klanten, aangetrokken op basis van een superieure servicegraad. Deceuninck genoot daarnaast van een positief renovatie- en nieuwbouwklimaat. Er werd in de VS begonnen met de bouw van meer dan 1,1 miljoen (2014: 1,0 miljoen) nieuwe woningen (eengezinswoningen samen met appartementen). Volgens de meest relevante indicatoren van de huizenmarkt houdt het vertrouwen van de markt aan. Noord-Amerika vertegenwoordigt 17% van de geconsolideerde omzet in 2015 tegenover 15% in 2014.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen