Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Deceuninck boost recyclage

Gerelateerde onderwerpen :

Deceuninck boost recyclage

De Deceuninck Groep heeft een nieuwe recyclagefabriek in gebruik genomen op zijn recyclage- en compoundingsite in Diksmuide. De gloednieuwe recyclagelijn zal Deceuninck toelaten op termijn tot 45.000 ton pvc per jaar te recycleren. Het te recycleren materiaal zal komen van het ophalen van postindustrieel afval (eigen productie-afval en snijresten van klanten) alsook van de enorme hoeveelheid pvc-ramen van de eerste generatie die inmiddels 30 tot 40 jaar oud zijn en die in de komende jaren geleidelijk aan vervangen zullen worden.

Met deze investering bevestigt Deceuninck zijn geloof in pvc als een duurzaam en toekomstgericht materiaal voor de bouwsector. Dankzij de lage thermische geleiding van pvc hebben raamprofielen in pvc een drie keer hogere thermische isolatie-efficiëntie dan aluminium raamprofielen. Daarenboven is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van pvc-ramen gedurende hun volledige levensduur, evenals bij hun productie en recyclage, minder dan de helft van deze van hun aluminium tegenhangers.

Dankzij de hoge recycleerbaarheid van pvc kan het bijna eindeloos gerecycleerd en hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast spaart elke kilogram gerecycleerd pvc volgens schattingen van VinylPlus 2 kg CO2 uit. Ten slotte zal de recyclagefabriek van Deceuninck jaarlijks meer dan 2 miljoen ramen behoeden voor de stortplaats of verbranding.

Glasvezel

De meest recente technologie vervat in de installatie stelt Deceuninck in staat pvc-profielen in alle kleuren en verschillende samenstellingen te recycleren, inclusief profielen die glasvezel bevatten. Tijdens het recyclageproces worden alle onzuiverheden verwijderd en wordt de pvc vermalen en gesorteerd. Na granulatie wordt het gerecycleerde materiaal, dat een perfect alternatief vormt voor nieuw materiaal, gebruikt voor de extrusie van nieuwe pvc-raamprofielen.

Ambitie

“Deze investering onderstreept de ecologische ambities van zowel Deceuninck als onze klanten. Het stijgende gebruik van gerecycleerd materiaal zal de ecologische voetafdruk van onze producten en onze productieprocessen voort verminderen. Bovendien zal het onze afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen verminderen en de negatieve effecten van schommelende grondstoffenprijzen in zekere mate reduceren”, besluit ceo Francis Van Eeckhout van de Deceuninck Groep.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

VCB heeft collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid

VCB heeft collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelde vast dat traditionele verzekeringen milieuschade nauwelijks dekken en asbestschade al helemaal niet. Dit was het signaal voor de VCB om samen met de milieuafdeling van verzekeringsconsulent en -makelaar[…]

22/08/2019 | RecyclageAsbestfonds
BIA Belgium toont nieuwe   24-tons wiellader op Matexpo

BIA Belgium toont nieuwe  24-tons wiellader op Matexpo

Mechelen verzamelt plastic afval voor 3D-geprinte zitbanken

Mechelen verzamelt plastic afval voor 3D-geprinte zitbanken

FM Bouwmachines en Herema tonen nieuwe machines voor recycling

FM Bouwmachines en Herema tonen nieuwe machines voor recycling

Meer artikels