Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

December is topmaand in woningverkoop

Gerelateerde onderwerpen :

December is topmaand in woningverkoop

In december worden de helft meer huizen en appartementen verkocht dan tijdens de andere maanden van het jaar. Dat zegt Century 21 Benelux, de grootste vastgoedgroep van België, na een analyse van de verkoopcijfers van de voorbije jaren.

Experts analyseerden de verkoopcijfers van de voorbije drie jaren, waaruit blijkt dat liefst 12% van het totaal aantal verkopen van het jaar tijdens de laatste maand van het jaar worden gesloten: één op de acht transacties gebeurt in december.

“December is de maand bij uitstek waarin we het met zijn allen gezellig maken en we sowieso al meer aandacht besteden aan ons huis. Bovendien ligt januari in het verschiet en de start van een nieuw jaar gaat vaak ook gepaard met nieuwe projecten. Heel wat mensen willen dan op het einde van het jaar nog vlug de knoop doorhakken. Voor de makelaars zijn het trouwens ook de laatste weken om hun ‘targets’ van het jaar te halen; daarom steken ze die laatste 14 dagen nog een tandje bij”, zegt Isabelle Vermeir, ceo van Century 21 Benelux.

De voornaamste reden voor die enorme piek in december is dat kandidaat-kopers in de eindejaarsperiode vaak meer tijd hebben om rond te kijken. Uit de analyse blijkt overigens dat ook in andere vakantieperiodes de verkoop van woningen en appartementen fors de hoogte in gaat. Zo waren er de voorbije jaren ook opvallend meer transacties tijdens de krokus- en paasvakanties. “In tegenstelling tot wat vaak verwacht wordt, is de vakantieperiode juist de drukste periode voor de vastgoedsector. Mensen hebben dan de tijd om panden te bezoeken en om eens grondig de rekening te maken”, verklaart Vermeir.

“Nieuwe wetten en regels geven de vastgoedverkoop vaak eveneens een flinke duw in de rug tijdens de eindejaarsperiode. Bijna elk jaar verandert op 1 januari wel iets wetgevends in verband met de aankoop van een woning. Niet zelden zorgen die geplande veranderingen ervoor dat het totale kostenplaatje duurder uitvalt. Ook dat verklaart gedeeltelijk waarom heel wat kopers in december nog snel hun slag willen slaan”, besluit Isabelle Vermeir.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

In de Mechelse stationsomgeving is zopas het startschot gegeven voor de langverwachte bouw van woonproject Arte Nova. Het project omvat 18 appartementen, twee penthouses, twee commerciële ruimtes, een semi-publieke binnentuin en een[…]

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

'Sneller bouwproces koppelen aan duurzaamheid en kwaliteit'

Shm Denderstreek heeft 750 woningen in de planning

Shm Denderstreek heeft 750 woningen in de planning

Meer artikels