Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Zonnige Woonst bouwt residentie Merckpoel

De Zonnige Woonst bouwt residentie Merckpoel

(c) De Zonnige Woonst

In het centrum van Hamme heeft sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst een bouwproject met vijftien appartementen op de hoek van het marktplein en de Peperstraat ingehuldigd. Het gaat om een investerting van 2.475.853 €. De verhuur van de woningen begint in april.
Omdat op deze locatie zich vroeger de fotografiewinkel van de familie Merckpoel bevond, krijgt het bouwproject de naam ‘residentie Merckpoel’. Arthur Merckpoel, de uitbater van de fotografiewinkel op de hoek van het marktplein en de Peperstraat, vestigde zich in Hamme in 1953. Onder de kerktoren specialiseerde Arthur zich als een getalenteerde en gewaardeerde portret- en huwelijksfotograaf
Arthur maakte de opmars van de kleurenfotografie mee en in het jaar 1977 startte hij als één van de eerste fotografen in Vlaanderen met een eigen kleurenlabo. In 2004 overleed Arthur en in 2011 kocht De Zonnige Woonst het pand.

Voor dit bouwproject werd een architectuurwedstrijd georganiseerd, waarbij het architectenbureau Nero uit Gent als winnaar uit de bus kwam. Dit ontwerp werd uitgewerkt tot een vergund bouwdossier. De bouwwerken worden uitgevoerd door de firma Everaert-Cooreman.

De vijftien nieuwe appartementen voldoen aan alle hedendaagse normen van comfort en energiezuinigheid. Er wordt veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. Zo zijn alle woongelegenheden vlot bereikbaar op het gelijkvloers of met de lift. Eén gelijkvloers appartement is volledig ingericht als rolstoelwoning met één slaapkamer. Dit betekent dat er geen drempels zijn om de woning te betreden, dat er voldoende ruimte voorzien is in de gangen en dat er brede deuren geïnstalleerd werden. De badkamer wordt ook speciaal ingericht met beugels aan het toilet en beugels met een zitje in de inloopdouche.

Eén appartement werd ingericht als éénslaapkamerappartement De dertien andere appartementen werden omwille van de grote vraag ingericht als tweeslaapkamerappartementen. Ook energiezuinigheid staat hoog op de agenda. Zo besparen sociale huurders niet alleen op hun budget qua huurgeld maar ook qua energieverbruik.

Het complex wordt voorzien van een binnentuin met een pad door een bloemenweide dat leidt naar een gemeenschappelijk terras met de nodige zitbanken. Tussen de beplanting wordt een evenwichtsparcours aangelegd, bestaande uit stap-palen. De gemeenschappelijke binnentuin van de aanpalende huurwoningen in de Peperstraat is aansluitend en wordt mee heraangelegd.

Naar aanleiding van de plechtige inhuldiging en omdat deze locatie vroeger gebruikt werd als fotografiewinkel, organiseerde De Zonnige Woonst een fotografiewedstrijd in samenwerking met de Hamse koninklijke fotokring Imago. Inwoners van Hamme kregen tot eind februari de gelegenheid om hun digitale foto’s in te zenden binnen de volgende thema’s: Hamme in beeld, architectuur in Hamme en sociaal wonen in Hamme.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

Studie over waardering vastgoed per stad of gemeente

In een nieuwe studie onderzocht Belfius Strategic Research de lokale over- of onderwaardering van de Belgische huizenmarkt op basis van gegevens per stad of gemeente. De studiedienst bekeek ook welke kenmerken de vraagprijs van woningen het[…]

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Meer artikels