Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'De Zalm' binnenkort in restauratie

'De Zalm' binnenkort in restauratie

De stad Mechelen start de restauratie van de historische panden 'De Grote en de Kleine Zalm' op de Zoutwerf. De uitbundige sculpturen in de gevel van de 'Grote Zalm' spreken tot ieders verbeelding. Ze zullen met uiterste zorg en op een zachte manier gerestaureerd worden. Samen met de gevels worden ook de daken en het schrijnwerk gerestaureerd.

De Zalm, destijds het gildehuis van de visverkopers, is bijna 500 jaar oud en ligt langs de Zoutwerf aan de linkeroever van de Dijle. Door de rijkelijke ornamentiek, het dure materiaal en de vooruitstrevende stijlopbouw van deze nieuwe gevel pronkte het visverkopersambacht met zijn rijkdom en invloed.

Visverkopers

In 1530 startte de bouw in opdracht van de gilde van de visverkopers. De vis boven de voordeur herinnert nog aan de visverkopers. Tot het einde van de 18de eeuw zou die gilde in 'De Zalm' huizen. Na de Franse periode behoorde het gebouw toe aan enkele privé-eigenaars. De bekendste was de Mechelse schilder Willem Geets. In 1943 kocht de stad Mechelen het pand.

De voorgevel van de Grote Zalm heeft een uitzonderlijke erfgoedwaarde, omdat hier voor het eerst in onze streken een traditionele gotische en opengewerkte skeletgevel met klassieke, vroegrenaissanceornamenten gecombineerd werd.

Uitstraling

'De Zalm is het mooiste voorbeeld van de renaissance-architectuur in Mechelen en belangrijk voor de uitstraling van onze historische stad. Het is van groot belang dat we zulke monumenten met de grootste zorg onderhouden. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat onze inspanningen voor ons bouwkundig erfgoed positief ervaren worden. We blijven de ingeslagen weg bewandelen en ons historisch patrimonium in de kijker zetten', klinkt het bij schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

De werken aan het beschermde monument starten op 12 oktober. Als eerste werk worden de stellingen gemonteerd. Daaropvolgend zal men een beschermlaag op de voorgevel aanbrengen, zodat alle afwerkingslagen gefixeerd zijn voor de stabiliteitswerken. Uiteindelijk zullen gespecialiseerde aannemers elk ornament zorgvuldig restaureren. De werken moeten eind volgend jaar afgerond zijn.

Stabiliteit

De werken omvatten een beperkt materiaal-technisch onderzoek van de Kleine Zalm; de zachte restauratie van de buitenschil van 'De Kleine en de Grote Zalm' en de volledige restauratie van de voorgevel. Tegelijk wordt op vraag van het schepencollege werk gemaakt van de stabiliteit van de kroonlijst van de voorgevel. In de periode 2010-2011 liet Mechelen reeds dringende herstellingen uitvoeren aan het dak en het schrijnwerk.

'Tijdens de werken worden verschillende duurzame en energiebesparende maatregelen genomen: de zolder zal thermisch worden geïsoleerd, we optimaliseren het schrijnwerk en in de meeste bovenlichten wordt dubbele beglazing geplaatst', aldus nog schepen Greet Geypen.

Aannemer

Voor de restauratiewerken stelde de stad recent een aannemer aan. De tijdelijke vereniging Monument Vandekerckhove-Altritempi staat in voor de uitvoering. Het prijskaartje voor de restauratie bedraagt 956.709 '. Daarvan wordt 826.304 ' gesubsidieerd, de stad past de overige 130.401 ' bij.

In het gebouw hebben het Festival van Vlaanderen en Heemkunde Vlaanderen hun kantoren. De bouwplaats wordt zo georganiseerd dat er minimale hinder is voor de gebruikers. Zo worden de ramen slechts gedeeltelijk dichtgemaakt, zodat er steeds daglicht in de kantoren komt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen