Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Vlaamse Tuinaannemer bekroont meest aansprekende tuinprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

De Vlaamse Tuinaannemer bekroont meest aansprekende tuinprojecten

Tuinarchitectuur Willy Mol in de categorie 'Klein', Tuinaanleg Ludwig Van Coppenolle in de categorie 'Midden' en Tuinonderneming Monbaliu bvba in de categorie 'Groot' werden op vrijdag 23 oktober in feestzalen Den Eyck in Kasterlee gelauwerd als gouden winnaars tijdens de negentiende prijsuitreiking van De Vlaamse Tuinaannemer. Tuinonderneming Monbaliu won tevens de eerste publieksprijs, terwijl Tuinen De Vos (Tim De Vos) werd bekroond als 'Jong talent' en Soenens Christoph het haalde in de categorie 'Groen kleurt' en naar huis ging met de Best-Select!-prijs.

Marie Arnauts, adjunct product manager Sierteelt bij de VLAM, beklemtoonde in haar toespraak dat het haar streefdoel is om meer tuinbezitters tussen 35 en 54 jaar vaker een tuinaannemer te doen inschakelen. Ze verwees hierbij naar de aansprekende slogan 'Een tuin is keihard genieten'.

'Tuinaannemers zitten in stijgende lijn. Zo deed bijna 14% van de Belgen in 2014 een beroep op een tuinaannemer, een verdubbeling tegenover de 7% vijf jaar geleden. 50% gaat naar onderhoud, 35% naar tuinaanleg. De campagne van dit jaar omvat het wekelijkse en op zaterdag herhaalde tv-programma op Eén 'Groenland' met Bartel van Riet, de uitgave van de tuinbijbel op 8.500 exemplaren die wordt aangeboden aan Knack-lezers en verdeeld via een wedstrijd op tuinaannemer.be, radiospots met planten aan het woord, tuinbeurzen (Bouw & Reno in Antwerp Expo, TuinXpo in Kortrijk, de Tuinbeurs in Genk en de Tuindagen van Beervelde evenals de wedstrijd De beloftevolle tuinier) en de nieuwe website die focust op het zoeken van een tuinaannemer en die 180.000 bezoekers per jaar en 12.500 zoekopdrachten naar een tuinaannemer telt. Hierbij werden nieuwe profielpagina's aangemaakt met nieuwe specialisaties', lichtte Marie Arnauts toe.

Dit najaar organiseerde de VLAM de verkiezing van de eerste publieksprijs van De Vlaamse Tuinaannemer, met een inlassing in De Standaard Magazine en Chic Gardens. 3.600 mensen stemden op hun favoriete tuin, 1.500 schreven zich in op de nieuwsbrief. De winnaar kreeg een inlassing in De Standaard Magazine. Daarnaast werden groentips voorzien op 3 oktober (de onderhoudsvriendelijke tuin) en op 31 oktober (kleine tuin) in de weekendbijlages van Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Ze worden aangevuld met radiospots op StuBru, Facebook-advertenties en Google-advertenties. In 2016 staan opnieuw radiospots in het voor- en najaar, een Groentip van de week, de uitreiking van de Publieksprijs en tuinbeurzen op het programma. Gratis promotiemateriaal kan worden besteld door in te loggen op tuinaannemer.be.

Rit Vangeel, de alom geliefde en steeds enthousiaste initiatiefneemster van De Vlaamse Tuinaannemer, loofde de financiële inbreng van de VLAM in dit project en herdacht de befaamde groenjournalist en plantenkenner Harry van Trier, die als gewaardeerd jurylid van deze wedstrijd fungeerde en vorige zomer overleed. Juryvoorzitter Ivo Pauwels presenteerde de winnende projecten, tegelijk benadrukkend dat iedereen eigenlijk een winnaar was. Hierbij beoordeelde de jury de projecten niet alleen op hun esthetische waarde, maar ook op kwaliteit, wat onder de grond zit en afwerking.

Klein

In de categorie 'Klein' (kleiner dan 250 m²) haalde Tuinarchitectuur Willy Mol uit Balen het met een tuin uit Balen vóór bvba De Telder Mathieu uit Gent met een tuin in Gistel en Lummens Tuinbedrijf Reynders (Geert Reynders) uit Lummen met een tuin in Herk-de-Stad.

'In een druk en gejaagd leven zou thuiskomen moeten aanvoelen als vakantie. Tuinaannemer Willy Mol begreep de verzuchtingen van de eigenaars en spreidde zijn ambitieuze groene plannen over de arme Kempische zandgrond. Hij koos voor opvallende, maar onderhoudsvriendelijke bodembedekkers, struiken en solitairen. In harmonie met de grijze verhardingsmaterialen schikte hij de natuur rond een centraal gelegen koivijver.

Deze moderne woning vroeg om een sober, maar toch speels tuinontwerp dat zowel binnenshuis als in openlucht jaarrond de bewoners weet te bekoren. Vlak achter de woning kunnen de eigenaars rusten op een overdekt hardstenen terras. Willy voorzag er lage schanskorven die met een hardhouten zitvlak op termijn ook als robuuste bank kunnen dienen. Twee frisgroene Ginkgo biloba 'Mariken' zijn stevig geleid als koele waaier tegen de priemende middagzon. Rondom de woning koos Willy voor fijne kalksteenslag, vervat in honingraatstructuren, die qua kleur perfect harmonieert met de andere harde materialen in de tuin. Vanaf de woning hebben de eigenaars een open blik op de koivijver die zich diep in de tuin strekt. Een ingenieus filtersysteem met bovengrondse meerkamerfilter, bodemafzuigsysteem, skimmers en groene moeraszones zorgt voor een optimale waterkwaliteit voor de vissen. Lage bodembedekkers, lavendel, rozen en sierstruiken breken de harde grijze bestrating langs het water. Tegen de tuingrenzen plaatste Willy afwisselend hoge steenmuren en taxushagen zodat de bewoners nooit een beklemmend gevoel ervaren. In de hoogte heersen solitaire sierperen en geleide veldesdoorns. Centraal in de tuin, aansluitend op de koivijver, schikte Willy een ipé hardhouten terras als trekpleister voor de zonnekloppers. Een hoge muur uit padoek met venster biedt een speelse kijk op de achterliggende groene tuinkamer en zorgt voor enige beschutting op het terras. De eigenaars hebben amper omkijken naar de beplanting. Ook de waterkwaliteit is steeds optimaal', motiveerde Ivo Pauwels de keuze van de jury.

Midden

In de categorie 'Midden' (250-1.000 m²) won Tuinaanleg Ludwig Van Coppenolle uit Wingene goud met een tuin in Linden vóór Duo Verde (Jeroen Verheyen) uit Brasschaat met een tuin in Kontich en Tuincreaties Alain Dor (Charline en Alain Dor) uit Hasselt met een tuin in Argenteau.

'Langs hoge toppen en diepe dalen leidt de kronkelige weg naar een charmante woning waar de eigenaars een oplossing zochten voor hun steile achtertuin die grenst aan een bospad. Tuinaannemer Ludwig Van Coppenolle creëerde een romantisch en intiem groen kader rond de woning, waarbij de tuin aan haar grenzen haast het bos omarmt.

Om en om staan de taxusstruiken en hazelaarhekjes in de voortuin waar de weelderig bloeiende roos R. 'Heavenly Pink' haar bloemtrossen bovenuit steekt. Siergrassen en lage taxushagen geven de tuin jaarrond structuur, terwijl twee catalpa's in de hoogte hun takken spreiden. Een pad in kasseiklinkers loopt langs vier stevige zuilen van haagbeuk naar de voordeur, waar je voor de keuze wordt gezet: binnen gaan of zowel links als rechts een grindpad volgen doorheen de lage beplanting. Links leidt het pad naar een romantisch tuinbankje. Rechts opent zich een massieve hardhouten poort waarachter het pad via enkele solide treden afdaalt in de tuin. Even snoepen van de vijg en bessenstruiken langszij en dan opent de tuin zich magistraal met een kleiklinkerterras dat omgord is door leifruit. De bewoners gaf Ludwig ruim de keuze om te genieten; naast dit terras ligt immers een tweede, lager gelegen terras in grindslag en enkele treden lager bereiken de bewoners tussen de buxusbollen door een derde terras dat baadt in de zon. Lavendelstruiken geuren langszij en diverse hortensia's en schaduwplanten stelen er de blikken in de aanpalende brede border. Meer verborgen tussen huis en tuinscheiding ligt een intiem hardhouten terras waar Ludwig handig gebruik maakte van het hoogteverschil om er houten zitbanken in de flank in te passen. Elke ruimte rond de woning is handig benut. Dieper in de tuin ligt zelfs een breed grasperk om te ravotten of om 's ochtends met de voeten over het bedauwde groene tapijt te gaan. Ofwel kiezen de bewoners eerder het met houtschilfers aangelegde paadje dat hen recht het bos in leidt. Enkel een kastanjehouten hek geeft aan waar de tuin eindigt en de natuur het overneemt. Dankzij de ingrepen van de tuinaannemer vinden de bewoners altijd rust en geborgenheid in hun tuin', las de juryvoorzitter de motivatie voor.

Groot

In de categorie 'Groot' (groter dan 1.000 m²) won Tuinonderneming Monbaliu bvba (Bart Monbaliu) uit Roksem goud met een tuin in Jabbeke, Tuinaanleg Gert Kwanten nv uit Neerpelt zilver met een tuin in Beringen en Cannaerts bvba (Frederic Cannaerts) uit Heist-op-den-Berg brons met een tuin in Itegem.

'In 2010 gingen de eigenaars van een groot perceel in Jabbeke te rade bij tuinaannemer Bart Monbaliu. Hun statige hoeve was al herbouwd, maar miste rondom grandeur en speelsheid. Bart legde hen een tijdloos en oerdegelijk ontwerp voor dat hij kruidde met enkele speelse elementen. De blikvanger in deze tuin is een organisch gevormde zwemvijver die zich tussen de graszoden strekt en plooit.

Belangrijk voor de bewoners is dat zowel de garage als de achterliggende stallingen goed bereikbaar zijn. In de voor- en zijtuin neemt de ruime oprit in kasseien dan ook een prominente plaats in. Bart legde zeer vakkundig een kleiklinkerpad tussen wintergroene wolken van buxus, hulst en taxus tot aan de voordeur en laat het dan sierlijk om de woning draaien. Tegen het grasperk aan geven lage en hoge wintergroene hagen structuur en geborgenheid aan de voortuin die Bart aanvulde met voorjaarsbloeiers en sierheesters. Achter de woning gaf hij de eigenaars een ruim terras in Belgische blauwe hardsteen met een prachtig zicht op een druppelvormige zwemvijver. Die geeft tevens een dieper perspectief aan de tuin en nodigt vanop een hardhouten vlonder steeds uit tot een verfrissende duik in het natuurlijke water. Bij de aanleg van de gemetselde en met liner bezette zwemvijver moest Bart rekening houden met een hoge grondwaterstand. Dat loste hij op met een uitgebreid drainagesysteem. In een bocht van de zwemvijver houdt gele lis (Iris pseudacorus) het water helder en gezond. Door enkele centimeters onder de waterlijn een krachtig ultrasoon toestel te plaatsen, gaf Bart ook algen geen kans. De perfect gesnoeide golvende beukenhagen en lage en hoge borders van siergrassen en heesters geven de tuin een omsloten karakter. Toch liet Bart de eigenaars in zijn ontwerp tal van speelse blikken toe naar de omliggende weides en bossen. Zowel gazon als omliggende beplanting kregen een automatische beregening toegemeten. Subtiel weggewerkt in het groen plaatste Bart ook accent- en sfeerverlichting. Het professionele snoeiwerk en het bijmesten van gazon en beplanting laten de bewoners aan hem over. Bart beloont hen met een piekfijne tuin zodat de bewoners in hun schaarse vrije tijd zorgeloos van het buitenleven kunnen proeven', meldde Ivo Pauwels.

Jong talent

In de categorie 'Jong talent' liet Tuinen De Vos (Tim De Vos) uit Zottegem met een tuin in Merelbeke Tuinaanleg Provoost bvba (Stephen en Bert) uit Sint-Kruis met een tuin in Westkapelle en Hoegarden (Daan Vermeulen) uit Herent met een tuin in Weerde achter zich.

'De jonge tuinaannemer Tim De Vos kreeg carte blanche voor dit project achter een gesloten bebouwing in Merelbeke. De eigenaars wilden een moderne tuin met een ruime berging achterin, graag ook een strakke waterpartij en dan pas starten met de renovatie van de woning. Deze werkwijze bleek efficiënt en zeer kostenbesparend. Tim installeerde een extra regenwaterput en legde achter de woning een breed hardhouten terras met aanpalend een kleinere siervijver. Vanuit een verhoogd hardhouten muurtje vloeit het water murmelend terug in de vijver. Zowel links als rechts schermt een hoge beukenhaag alle nieuwsgierige blikken af. Onderaan kreeg ze het gezelschap van een gevarieerde beplanting met rozen, siergrassen en bodembedekkers.

Halverwege de tuin zigzagt het pad langs halfhoge taxushagen naar een tweede, intieme tuinkamer. Hier kunnen de bewoners naar hartenlust zonnen op een verhoogd grindterras. En nog geeft de tuin niet al zijn geheimen prijs, want achter een derde taxushaag opent het perceel zich over de ganse breedte voor een intieme zithoek. Die gebruiken de eigenaars wanneer ze gezellig rond een haardvuurtje willen zitten keuvelen en genieten van de vallende avond. De tuinberging strekt er zich over de ganse breedte van de tuin en is bekleed met hardhouten panelen uit padoek. Die treden wonderwel in harmonie met het nonchalante verticale lijnenspel van de weelderige bamboe langszij. De schaarse bomen in deze tuin zorgen voor een rustpunt of bieden beschutting waar nodig. De planten staan fris en gezond dankzij de uitgebreide grondverbeteringswerken die Tim aan de klus liet voorafgaan. Compost en boomschors tussen de planten zorgen voor een gezonde groei en een minimaal onderhoud", luidde het juryverslag.

Groen kleurt

In de categorie 'Groen kleurt' sleepten Christoph Soenens uit Oostrozebeke met een tuin in Eernegem, Geoffrey Lemmens uit Paal met een tuin in Paal en Wim Landerloos uit Linter met een tuin in Alken respectievelijk goud, zilver en brons in de wacht.

'Tuinarchitect Christoph Soenens kreeg de opdracht om oud met nieuw te verzoenen. Hij gaf de tuin meer structuur en schikte in diverse borders een inspirerende en bonte verzameling van bloemkleuren en bladvormen.

In zijn nieuwe tuinplan maakte hij paden en verhardingen volledig ondergeschikt aan de beplanting. Vlakbij de woning, aan het bestaande terras in kasseien, gaf hij de tuin een formeel karakter. Rond de waterpartij en langs het pad koos hij voor bodembedekkers, groenblijvende structuren en planten met overwegend grijsgroene bladtinten. Achter een lage accolade van taxus liet hij in de tuin meer vrijheid voor kleuren en vormen. Tegen de groene achtergrond van een beukenhaag creëerde hij gevarieerde borders in een romantisch kleurenpalet. Hoge beuken in kegelvorm leiden de blik dieper in de tuin en doen je via een met kasseien afgezoomd grindpad op zoek gaan naar de andere gemengde borders die Christoph langs de ronde grasperken schikte. Verpozing is nooit veraf, want Christoph bood de eigenaars op de belangrijkste zichtassen een intieme zithoek of tuinbank. In een tuinkamer achter de grote moestuin met serre eert hij de krachtige romantiek van een Engelse tuin. De combinaties van rozen en vaste planten zijn een streling voor het oog. Tegen de perceelsgrens, in de schaduw van een loverbos kunnen de eigenaars via een smal bospad wandelen langs een uitgelezen verzameling schaduwplanten en sierstruiken. Ook nieuwe aanwinsten moeten hier eerst hun groeikracht bewijzen alvorens ze van de eigenaars een plekje in één van de vele borders krijgen.

Op tijd en stond helpt Christoph met het onderhoud, maar meestal volgen de groene vingers van de eigenaars het reilen en zeilen in hun tuin. Op tuinreis gaan doen ze nog steeds, maar thuiskomen is dankzij Christoph toch zo veel mooier geworden', lichtte Ivo Pauwels toe.

BEST-selectprijs

Christoph Soenens won ook de BEST-Select!-prijs voor bijzonder plantengebruik. Meer dan 14 jaar geleden bundelden een twintigtal Belgische boomkwekerijen hun krachten met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Uit hun samenwerking ontstond de coöperatieve vennootschap BEST-select, die kwalitatieve nieuwigheden uit het boomkwekerijsortiment op de markt tracht te brengen. Intussen geniet het BEST-selectlogo erkenning tot ver buiten de landsgrenzen. Het BEST-selectaanbod omvat planten uit zes groepen: magnifieke tuinhortensia's (Hydrangea), onderhoudsvriendelijke tuinrozen (Rosa), sierappelbomen (Malus), Altheastruik of Chinese roos (Hibiscus), heesters (Ligustrum) en vlinderstruiken (Buddleja).

In het kader van de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer reikt BEST-select elk jaar een onderscheiding uit aan een Vlaamse tuinaannemer die in zijn projecten durft experimenteren met planten die buiten het gewone assortiment vallen.

In zijn genomineerde project koos Christoph Soenens o.a. voor Hebe 'Autumn Glory', Potentilla fruticosa 'Abbotswood', Leucothoe axillaris 'Zeblid' ('Scarletta'), Phillyrea angustifolia, Buddleja davidii 'Royal Red', Vitis coignetiae, Symphytum grandiflorum, Santolina pinnata, Eryngium planum 'Blauer Zwerg', Limonium latifolium 'Blue Cloud', Echinops ritro, Verbascum olympicum, Geranium psilostemon, Echinacea purpurea 'White Swan', Physostegia virginiana 'Bouquet Rose', Chelone obliqua 'Alba', Trollius europaeus, Hesperis matronalis, Anemone tomentosa 'Robustissima' en Malva alcea 'Fastigiata'.

Tot slot werd Lieve Van Kerckvoorde, productmanager Sierteelt bij de VLAM, uitgebreid in de bloemetjes gezet voor haar jarenlange inzet voor de sector. Ze verkent professioneel andere wegen en laat bij haar vertrek duidelijk een leemte na'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Voor de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd van sectororganisatie Infosteel wordt de jaarlijkse succesformule voortgezet. Het doel van de wedstrijd is om projecten met opmerkelijke staalconstructies onder de aandacht te brengen van alle[…]

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Federaties F.E.E. en Techlink fusioneren

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Gimv wil groep van installatiebedrijven uitbouwen

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Meer artikels