Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Villardell creëert wonen tussen Genks stadscentrum en groene rand

Gerelateerde onderwerpen :

De Villardell creëert wonen tussen Genks stadscentrum en groene rand

Projectontwikkelaar Vlaeco (met Vlaeynatie, Aertssen en Cordeel) en algemeen aannemer Cordeel realiseren met het woonproject De Villardell een residentiële schakel tussen het Genkse stadscentrum en diens groene buitenrand. Hiertoe bouwen ze op een onbebouwd terrein van 8.800 m² in de schaduw van de Sint-Martinuskerk 84 nieuwbouwappartementen en een semipublieke ondergrondse parking, een investering van zowat 17 miljoen '. 'De focus op wonen en niet op commercieel vastgoed in combinatie met een maximaal groenbehoud staat borg voor een goede mix tussen stadsleven en natuurrust', meent Paul Theunis, commercieel directeur van Cordeel zetel Hoeselt.

De Villardell ontleent zijn naam aan het 'Zwaard van Vilardell', één van de bekendste mythologische zwaarden uit de geschiedenis van Catalonië waarmee Sint-Martinus ofte bisschop Sint-Maarten van Tours volgens de legende een draak hielp verslaan. Sint-Maarten is de patroonheilige van Genk, waar hij rond 11 november wordt geëerd met een stoet. Het project nestelt zich tussen de Burgemeester Gerard Bijnens­laan en de Molenstraat. Het plant zich in achter de Sint-Martinuskerk en net voorbij de rotonde, één van de belangrijke toegangspunten tot Genk-centrum, waarbij de voorste woningen een buffer vormen naar de binnenstad. 'Door haar topligging en haar goede verbinding met de autostrade is dit project interessant voor kopers die het beste van beide werelden willen combineren', oppert Paul Theunis.

De eerste fase start normaliter na de bouwvakantie.

Burgemeester Wim Dries stelt vast dat Genk in 2015 voor het eerst in 25 jaar een positief intern migratiesaldo liet optekenen. 'Genk groeit. Vorig jaar vestigden zich immers in onze stad meer mensen, o.m. van andere Limburgse gemeenten, dan er verhuisden naar andere steden en gemeenten. Onze actieve bouwmarkt heeft daaraan meegeholpen; tijdens de afgelopen vijf jaar is enorm veel ontwikkeld in onze stad. Onze aantrekkingskracht als woonstad neemt dus toe. Genk-centrum bezit dan ook een paar belangrijke troeven zoals een gezellig en bruisend stadsleven en de nabijheid van zowel voorzieningen als groen. Daarom blijven we mooie woonontwikkelingsprojecten op goede locaties in onze stad belangrijk vinden. Ook dit project, op een unieke locatie waar voordien nog het voetbal, de Chiro en de speelpleinwerking hun thuis hadden en waar zich vandaag een grote parking bevindt, zal onze aantrekkingskracht alleen maar vergroten. Het stadsbestuur heeft de gronden verkocht om deze pps mogelijk te maken. Bovendien blijft het groen maximaal bewaard', juicht hij toe.

De eerste fase van woonproject De Villardell start normaliter na de bouwvakantie in september met de bouw van 34 appartementen in het rechtergedeelte die ook 2018 worden opgeleverd, waarbij eerst de werkzaamheden aan de ondergrondse parking zullen aanvangen. In totaal zullen op de volledige projectsite 84 koopappartementen opgeleverd worden: penthouses, studio's, duplexen op de bovenste verdiepingen, relatief ruime een-, twee- en drieslaapkamerappartementen met elk een eigen parkeerplaats, terras en/of privétuin die zich uitstekend lenen voor jonge gezinnen.

Fietsenstalling

Met De Villardell willen Vlaeco en Cordeel Hoeselt niet alleen de woon- maar ook de parkeergelegenheid in Genk kwalitatief opwaarderen. 'We voorzien onder de appartementen een ruime parking met 279 plaatsen, die waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook een lift krijgt. Een fietsenstalling verzekert een organische connectie met de binnenstad. Voor elk appartement zijn minstens twee plaatsen beschikbaar', vertelt Paul Theunis.

Twee parkeerlagen

De ondergrondse parking zal twee niveaus tellen: één verdieping zal door de stad Genk als rotatieparking worden gebruikt ter vervanging van de huidige parkeergelegenheid, de andere verdieping is voorbehouden voor bewoners van De Villardell.

Nadat zij de kans gekregen hebben om zich een extra parkeerplaats aan te schaffen, neemt de stad de resterende parkeerplaatsen over om die zo goed mogelijk te vermarkten. 'We stoppen 129 parkeerplaatsen in een rotatie-abonnementsparking en brengen een zestigtal plaatsen op de koopmarkt', verklaart burgemeester Dries in dat verband. De parkeergarage wordt ontsloten aan de toegang van het naastliggende project, zo ver mogelijk van de rotonde aan de kerk.

Het ontwerp schenkt tevens aandacht aan het ruimtegevoel, de hogere ligging en het uitzicht. 'Architecturaal worden volumes van twee tot vijf bouwlagen onderverdeeld in twee stroken. Deze niveauverschillen kondigen de kerktoren aan, waardoor De Villardell naadloos deel gaat uitmaken van de skyline', signaleert Luc Vanmuysen van het Hasseltse architectenbureau a2o-architecten. Een publiek plein en de renovatie van de trap naar de Molenstraat leggen de link met het stedelijke weefsel.

Ruwe, maar warme atmosfeer

Het materiaalgebruik houdt eveneens rekening met de omgeving: de hoofdvolumes worden uitgevoerd in rode baksteen met neutralere kleurnuances. De betonnen luifel die de volumes met elkaar verbindt, zorgt voor een fris wit accent. 'We gebruiken paarsblauwe bakstenen en klinkers gecombineerd met gladbekist beton; zo scheppen we een ruwe, maar warme atmosfeer. Ook de kerktoren heeft zijn plaats gekregen. Naast een modern en geïntegreerd design was ook groenbehoud essentieel in het ontwerp van dit bouwproject. Zo streeft De Villardell zowel een ecologische meerwaarde als een maximaal leefcomfort na', prijst architect Vanmuysen. De Villardell wordt aan de noordzijde begrensd door een groene helling, terwijl de aanleg van groene aders tussen de appartementen een geleidelijke overgang realiseert van stad naar natuur.

De woontypes variëren van een gerieflijke studio van 65 m² tot een ruime duplex van ongeveer 200 m², zowat de oppervlakte van een huis. Ze kosten vanaf 145.000 ' en beantwoorden daarmee aan alle woonbehoeften van (toekomstige) Genkenaars. De appartementen op de bovenverdieping beschikken standaard over een groot terras aan de zonzijde met uitzicht op de binnenkant, die op het gelijkvloers bezitten ook een tuin. 'Met één tot drie slaapkamers kunnen zowel singles als koppels en gezinnen terecht in De Villardell', blikt Paul Theunis vooruit.

Verkoopkantoor

Naast de traditionele verkoop opende op zaterdag 9 april een verkoopkantoor in de Stationsstraat 27 in het centrum van Genk, op wandelafstand van de projectsite. Belangstellenden kunnen er (op de normale openingsuren of op afspraak via info@theunisvastgoed.be of 0498 73 32 06) terecht met al hun vragen, zowel m.b.t. aankoop als klantenbegeleiding achteraf. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.villardell.be.

Vlaeco

De familiebedrijven Aertssen en Cordeel bundelen al jaren hun kracht en kennis voor de ontwikkeling van vastgoedprojecten. In 2011 breidde hun samenwerking uit met een derde financiële partner, Vlaeynatie, waarmee het startsein voor Vlaeco (Vlaeynatie, Aertssen, Cordeel) was gegeven. Vlaeco is ook de projectontwikkelaar van commerciële en industriële realisaties zoals het Shopping Park Olen en het Siemens Logistic Park en residentiële realisaties zoals de herontwikkeling van de Boelwerf in Temse, vandaag bekend als 'Nieuw Temse'.

Cordeel

Het familiebedrijf dat Ghislain Cordeel in 1934 oprichtte als schrijnwerkerij groeide met zonen Dirk en Marc aan het roer uit tot een internationale speler in Nederland, Frankrijk, Duitsland en zelfs Bulgarije en Roemenië. De groep Cordeel realiseert een jaaromzet van meer dan 400 miljoen '. In het residentiële vastgoed mag Cordeel Hoeselt pronken met referentieprojecten als Park Ekkelgarden in Hasselt, De Monade in Ham, de ontwikkeling van het Stadsplein in Genk, bibliotheek en residentie Biblum in Lummen, bibliotheek en appartementen De Markt in Diepenbeek en de residentiële ontwikkeling Dungelhoeff in Lier.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft drie plaatsingsprocedures opgestart voor de aannemingswerken aan de eerste stelplaatsen voor elektrische bussen. De raad van bestuur heeft de selectieleidraden goedgekeurd voor de werken in de stelplaatsen[…]

17/05/2022 | De LijnStelplaatsen
Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Nieuwe woon- en werksite in Houthalen-Helchteren

Nieuwe woon- en werksite in Houthalen-Helchteren

Diest heeft plannen voor nieuw zwembad en sportzaal

Diest heeft plannen voor nieuw zwembad en sportzaal

Meer artikels