Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

(c) Motown

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown.
Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in uw bedrijf? 
Ons vakgebied is volop aan het transformeren en bij die evolutie van onze werkmethodes neemt de technologie een centrale plek in. Analyses, processen, marketing, ... niets gebeurt nog zonder deze nieuwe tools, die soms wel uit een sciencefictionfilm lijken te komen. Voor sommige van onze projecten gebruiken we 3D-technieken. Daarnaast gebruiken we drones voor bepaalde projecten, onder voorbehoud dat we de nodige toestemmingen krijgen.
 
Welk beroep moeten jongeren vandaag op school kiezen voor een goedbetaalde en interessante job? 
Het woord 'informaticaprogrammeur' gebruik ik niet meer. Dat is een beroep uit het verleden. Ik ben een fervent voorstander van beroepen waarbij menselijke tussenkomst noodzakelijk is. Gelukkig weet ik zeker dat die beroepen niet zullen verdwijnen, ondanks de constant evoluerende technologie. Mijn advies aan jongeren is dus vooral dat ze het vak moeten kiezen waardoor ze gepassioneerd zijn.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
We merkten duidelijk dat onze medewerkers volledig toegewijd zijn aan onze projecten, of ze nu telewerken of op kantoor zijn. We zijn er ook in geslaagd onze eerste kapitaalronde te organiseren, en dat in de zomer, terwijl de covid-crisis volop aan de gang was. We konden rekenen op een grote institutionele belegger (een verzekeringsmaatschappij) en op verschillende grote Belgische families, in een tijdskader dat lang niet vanzelfsprekend was. Dat was een extra teken van vertrouwen in Motown en zijn groeipotentieel, zelfs tijdens de crisis.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf/sector?
Wij zijn het slachtoffer van de erg verstoorde prijzen voor arbeid in Europa. Vergelijk bv. de kosten voor een arbeider in Duitsland eens met die in België. Hoe kun je in zo'n context met één stem spreken? Gelukkig is dit voor ons geen ernstige bedreiging. We merken wel dat de vraag naar woningen blijft bestaan, vooral in steden zoals Brussel, Gent en Antwerpen, maar ook in kleinere gemeenten zoals Dinant. Daar hebben we ook een project, Motown Rivière, dat aan de Maas ligt. De vastgoedprijzen blijven ook in de goede richting evolueren. Natuurlijk op voorwaarde dat de rentevoeten laag blijven, zoals dat nu het geval is.
 
Bouwen we nog steeds voor onbepaalde tijd of hebben de gebouwen weldra een vervaldatum?
De gebouwen die in België worden gebouwd, moeten aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. In de Verenigde Staten zijn woningen vaak na een twintigtal jaar 'klaar voor de sloop' en moeten ze vanaf nul worden heropgebouwd. Dat is niet het geval in België. Neem een gebouw zoals dat waar de Bank Brussel Lambert gevestigd was en nu de Brusselse vestiging van ING Bank is. Dat gebouw stamt uit de jaren ‘60 van vorige eeuw en is vandaag nog steeds een echt boegbeeld.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Het beursgenoteerde Home Invest Belgium, gespecialiseerd in de verhuur van residentieel vastgoed, gaf 1.417.770 aandelen uit en verhoogde daarmee het kapitaal met 30 miljoen euro.  De aandelen werden geplaatst tegen 21,16 euro per stuk, een[…]

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Meer artikels