Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De troeven van leien voor dak- en gevelrenovatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De troeven van leien voor dak- en gevelrenovatie

Leien zijn een zeer dankbaar materiaal voor het dak én de gevel, zowel wat plaatsing, duurzaamheid en karakter betreft. Voor de liefhebber van homogene volumes (monolithische architectuur) opent dat ongeziene mogelijkheden. Bovendien kan je nu op een esthetische en betaalbare manier zonne-energie integreren. Eternit zet tijdens de komende BIS-beurs van 8 tot 16 oktober in Flanders Expo in Gent sterk in op leien voor dak- en gevelrenovatie.

Wie op zoek gaat naar inspiratie voor zijn renovatieproject ontdekt bij Eternit naast het gamma keramische en betondakpannen de voordelen van vezelcementleien voor verbouwingen. Naast hun flexibele, snelle plaatsing en lichte gewicht bieden ze een waaier aan architecturale effecten en mogelijkheden. De afwerking gebeurt sneller dan een traditionele muur in gevelsteen. Ook niet onbelangrijk: de opdrachtgever moet geen tweede aannemer zoeken voor de gevelafwerking.

Door hun geringe gewicht kunnen leien op een lichter dakgebinte of een lichte structuur geplaatst worden zonder dat die versterkt moeten worden. Bij de renovatie van een gevel is het zelfs niet nodig om extra fundering te voorzien. Bovendien is het mogelijk om aan de buitengevel bijkomende thermische isolatie te plaatsen, zonder daarbij de rooilijn te overschrijden.

Een homogeen geheel van grote volumes en grote vlakken die in één materiaal en kleur worden ingevuld: het is een kenmerk van de 'monolithische' architectuur die in opmars is. Door de gemakkelijke verwerking omsluiten vezelcementleien het gebouwvolume als een huid en zorgen ze voor een glad oppervlak. Leien kunnen perfect doorlopen in de gevel zonder verlies van waterdichtheid, vorst- en weersbestendigheid. Het resultaat is een totale make-over van de volledige bouwschil. Een oud gebouw krijgt zo al vlug de uitstraling van een moderne woning.

Kleuren

Keien zijn er in de meest uiteenlopende kleurschakeringen, zodat je je dak en gevel dus echt kan personaliseren. Het kleurenpalet gaat van moderne grijstonen tot warme aardetinten. Traditioneel kiest men vaak voor één kleur, maar je kan uiteraard ook gaan voor een paar felle accenten of een subtiel 'ton sur ton'-effect; naast elkaar geplaatste nuances van één enkele kleur, ontstaan door menging met wit en/of zwart. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om de leien te positioneren. Zo kan je allerlei architecturale effecten creëren en zelf het gezicht van je woning te bepalen.

Hout of steen

Vezelcementleien combineren met natuurhout of steen levert heel mooie en moderne resultaten op. Je kan het typisch warme gevoel van hout laten samengaan met strakke leipatronen of kiezen voor een rustieke uitstraling met baksteen. Zo laat vergrijsd of natuurlijk hout zich mooi combineren met een zachtgrijze of donkergrijze vezelcementlei.

Eternit Solesia zijn speciale zonneleien die perfect in het dakvlak passen en groene energie genereren. Als je het volledige dak wil renoveren en tevens je eigen zonne-energie wil opwekken, hoef je dankzij Solesia het dak niet te ontsieren met storende opbouwpanelen. Je kan genieten van een esthetisch, performant en betaalbaar zonnedak.

Hoeveel een dergelijk energieproducerend dak kan opleveren kan je snel berekenen met de online calculator via eternit.be/nl/solesia.

Eternit is een producent van toekomstgerichte en duurzame oplossingen voor dak en gevel in zowel residentiële, industriële als agrarische bouwprojecten. Eternit behoort tot Etex, een Belgische industriële groep in bouwmaterialen die internationaal actief is. De bedrijven van Etex vormen een wereldwijde organisatie met meer dan 17.500 mensen; ze zijn actief in 45 landen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Station Gent Sint-Pieters krijgt een plat dak met zonnepanelen

Station Gent Sint-Pieters krijgt een plat dak met zonnepanelen

De hertekende plannen voor station Gent Sint-Pieters zijn klaar en zowel de stad Gent als de NMBS zijn enthousiast. De nog niet vernieuwde perrons krijgen één gezamenlijk dak vqn 11.942 m² met daarop lichtstraten en[…]

300 ton hout voor Gaverse assistentiewoningen

300 ton hout voor Gaverse assistentiewoningen

Architectenwereldje reikt zijn Oscars uit

Architectenwereldje reikt zijn Oscars uit

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

Meer artikels