Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De stilste plek van Oost-Vlaanderen

Gerelateerde onderwerpen :

De stilste plek van Oost-Vlaanderen

Een speciale meetkamer van Merford Noise Control helpt de Universiteit Gent met fundamenteel akoestisch onderzoek. De universiteit gebruikt de semi-anechoïsche kamer voor wetenschappelijk geluidsonderzoek waarbij geen nagalm mag optreden.

“Er bestaan niet veel meetkamers voor akoestisch onderzoek. In België en Nederland zijn er drie of vier te vinden, meestal in gebruik bij universiteiten”, zegt Frank Segers, account manager van Merford Noise Control.

Merford realiseerde de ruimte zodanig dat geen geluiden binnendringen die de metingen kunnen verstoren. De meetruimte absorbeert geluiden met een frequentie tot 63 hertz. Dit heet de ‘cut-off frequency’. Wetenschappers van de Universiteit Gent zochten met de engineers van Merford naar de meest geschikte systemen en materialen voor het bouwen van deze meetkamer die werd gerealiseerd in de kelder van een nieuw faculteitsgebouw.

De ruimte is uitgevoerd als een box in een box en heeft een zwevende vloer. Deze constructie verkleint de kans dat geluiden van buiten naar binnen doordringen tot een absoluut minimum. De kamer heeft aan beide zijden dubbele deuren met een akoestisch sas. De deuren zijn aan de binnenzijde absorberend uitgevoerd. De wanden en het plafond zijn bekleed met kegelvormige elementen van melamineschuim. Elke kegel is 1,2 m lang.

In totaal zijn in de meetruimte ongeveer duizend kegels gemonteerd. De vorm van de kegels elimineert de kans op reflecterend geluid. Afhankelijk van de aard van de metingen kunnen de onderzoekers de vloer ook bedekken met absorptiepanelen om een nog beter resultaat te bereiken. Voor dit project ontwikkelde Merford een geavanceerd montagesysteem voor de kegels. Met dit specifieke systeem kunnen de onderzoekers snel beschadigde kegels vervangen.

Meer nog dan het gemakkelijk kunnen wisselen van geluidabsorberende elementen ging het bij de constructie van het klemsysteem om de precieze uitlijning van de kegelpunten. In het horizontale en verticale vlak moeten de punten zo nauwkeurig mogelijke lijnen vormen. Een halve centimeter verschil wordt meteen visueel opgemerkt. Het resultaat heeft geen invloed op de metingen, maar is puur esthetisch. Het interne transport van de kegels van de losplaats naar de kelder nam twee dagen in beslag vanwege het aantal kegels en de kwetsbaarheid van het materiaal.

De bouw van semi-anechoïsche kamers is een specialiteit van Merford Noise Control, een specialist industriële lawaaibeheersing, en richt zich vooral op bedrijven in de machine- en apparatenbouw, de energie-, olie- en gassector en de automotive en industriële sector. Voor ieder probleem levert het bedrijf complete, op maat gemaakte en kwalitatief hoogwaardige toepassingen. Hierbij past het geïntegreerde technologieën toe op het gebied van geluid, ventilatie, materiaal en warmte en maakt het daarbij gebruik van de nieuwste akoestische technieken zoals anti-geluid.

Vergelijkbare meetruimten zijn eerder gerealiseerd voor vliegtuigbouwer Airbus en Stihl, producent van kettingzagen en andere tuinmachines. Merford verwierf de opdracht van de Universiteit Gent na een Europese aanbesteding. Merford beschikt tevens over een akoestisch laboratorium waar testen voor klanten worden uitgevoerd. Dit labo voldoet aan de Europese standaard NEN-EN-ISO 10140 voor het meten van de geluidisolatie en NEN-ISO 354 voor het meten van de geluidsabsorptie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brusselse universiteiten mogen kazerne Fritz Toussaint renoveren

Brusselse universiteiten mogen kazerne Fritz Toussaint renoveren

In het herstructureringsproject van Usquare.brussels, de voormalige Fritz Toussaint kazerne in Elsene, heeft het Brusselse Gewest een erfpachtovereenkomst getekend met de beide Brusselse universiteiten voor een periode van 50 jaar. De erfpacht[…]

21/01/2021 | ProjectenRenovatie
Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

Mechelen sloopt entrepotgebouw voor ontwikkeling Keerdoksite

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Aandeel nieuwbouwflats daalt voor het eerst in 25 jaar

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Meer artikels