Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De slimste woning van Nederland

De slimste woning van Nederland

De slimste woning van Nederland is wellicht het W.I.N.D. House, gelegen in een bosrijke omgeving vlak bij de zee in Noord-Holland. Het huis bevat geïntegreerde duurzame oplossingen zoals warmteterugwinning en zonnepanelen, maar herbergt tevens talrijke handige domoticatoepassingen. Het ontwerp van het huis reageert ook op de seizoenen. De slimme woning werd bedacht door architectenbureau UNstudio uit Amsterdam. De bedoeling was een slimme eengezinswoning te ontwerpen waarin comfort, duurzaamheid en digitalisering samenkomen.

De meer intieme werk- en slaapvertrekken bevinden zich aan de achterzijde, waar de behuizing van het bos een intieme setting biedt, terwijl de woonvertrekken genieten van een panoramisch uitzicht op het polderlandschap aan de voorzijde. De verhoogde ligging van de open leefruimte verbetert het uitzicht naar buiten. Elk van de vier gevels buigen naar binnen waardoor ze doen denken aan vier afzonderlijke bloembladachtige vleugels. Deze gebogen uitsparingen zijn visueel met elkaar verbonden via hun zichtlijnen die elkaar kruisen in het centrum van het gebouw. De verticale organisatie van het huis volgt een centrifugaal split-level principe. Een open trap in het midden van het huis verbindt de voor- en achterzijde.

Het pronkstuk van de woning is ongetwijfeld het uitgebreide domoticasysteem dat werd aangelegd door Elektrokern Solutions. Het systeem maakt een geïntegreerde controle van alle elektrische apparaten mogelijk. Ieder toestel staat met de andere in verbinding, maar is uiteraard ook afzonderlijk te bedienen. Het slimme huis wordt door de bewoners bestuurd vanaf een centraal aanraakscherm in de woonkamer, waarmee o.m. de zonnepanelen en klimaatinstallaties kunnen worden geregeld. Decentrale apparaten bieden controle per kamer. Via een LAN-verbinding is ook op afstand controle en besturing via een tablet of smartphone mogelijk.

Het huis is voorzien van een centrale lucht-water-warmtepomp, mechanische ventilatie met warmteterugwinning, vloerverwarming en -koeling die voor iedere kamer afzonderlijk te regelen is en zonnepanelen. De voor- en achterzijde van het huis zijn uitgevoerd in getint glas dat de warmte van de zon buiten houdt. Alles in de woning draait om flexibiliteit: dankzij aanpasbare plattegronden kunnen de kamers van de woning steeds worden aangepast aan de veranderende behoeften van de bewoners. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Nieuwe oproep voor ontwerpers in West-Vlaanderen

Via de ‘Oproep WinVorm’ gaan de provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen. Voor deze editie[…]

07/07/2022 | Ontwerp
POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapshub in Kortrijk

Antwerpen start vijf pilootprojecten voor beter geluidsklimaat

Antwerpen start vijf pilootprojecten voor beter geluidsklimaat

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone

Dentergem herbestemt brouwerij tot woon- en kmo-zone