Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Rossfontein in Edinburgh

De Rossfontein in Edinburgh

De befaamde Rossfontein in het Schotse Edinburgh, Schotland, is een magnifiek voorbeeld van een project uit de negentiende eeuw, geproduceerd door GHM, toen nog de gieterij Antoine Durenne 'Maître de forges' geheten, uit Sommevoire, Haute Marne in Frankrijk. Het ronde bassin heeft gebogen Craigleith zandstenen elementen waarin afbeeldingen van walruskoppen verwerkt zijn. De volledige fontein is rijk gedecoreerd met diverse elementen die zeer gedetailleerd zijn uitgevoerd. De vier vrouwelijke figuren aan de bovenzijde staan voor wetenschap, kunst, literatuur en industrie. De Rossfontein is ontworpen door Jean-Baptiste Jules Klagmann, van wie ook werk in het Louvre is te vinden.

Daniël Ross, een plaatselijke wapenmaker met een voorliefde voor kunst en natuurwetenschappen, zag de fontein voor het eerst tijdens de wereldtentoonstelling van 1862 in Londen.

Hij kocht de fontein en verscheepte die in september 1869 in 122 stukken naar Leith, het havengebied van Edinburgh, en schonk het kunstwerk aan zijn stad. De plaatselijke gemeenschap beschouwde de fontein aanvankelijk als onfatsoenlijk en beledigend voor de morele gevoelens, maar ze werd uiteindelijk toch opgericht. Het eerste water stroomde in 1872 door de fontein, maar toen was Ross al een jaar overleden. Hij heeft de fontein in zijn stad dus nooit zien werken.

Een kleinere versie van de fontein staat in Pelotas in Brazilië. Fonteinen geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp zijn vandaag nog steeds ­leverbaar door GHM Eclatec uit Rotterdam.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code