Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Prix de Rome Architectuur 2018 gaat van start

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De Prix de Rome Architectuur  2018 gaat van start

© olly - stock.adobe.com

De Prix de Rome Architectuur 2018 is een prestigieuze aanmoedigingsprijs die open staat voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten jonger dan 35 jaar.

Zij kunnen zichzelf aanmelden of worden voorgedragen. Deze editie van de Prix de Rome richt zich op twee uitersten in de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Het doel van de prijs is om getalenteerde architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten te traceren en te stimuleren om zich voort te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdragen tot de hedendaagse architectuur.

De oorsprong

Vanaf het begin van de zestiende eeuw werd de klassieke oudheid beschouwd als bakermat van de Europese kunst. Voor de meeste Noord-Europese kunstenaars ontbraken echter de mogelijkheden om het klassieke Rome te bezoeken. Koning Lodewijk XIV besloot dat Franse kunstenaars de kunstuitingen uit die periode met eigen ogen moesten kunnen bekijken en bestuderen. Daarom stelde de door hem opgerichte Académie Royale de Peinture et de Sculpture in 1663 de Prix de Rome in. De prijs bestond uit een geldbedrag (stipendium) waarmee de winnaar vier jaar in Rome kon werken aan de Académie de France, gevestigd in de Villa Medici. Er waren ook ‘Tweede Prijzen’, die de winnaars toelieten om in dezelfde academie te werken, maar voor een kortere periode. De uitgezonden leerlingen waren verplicht om regelmatig bewijsstukken, voornamelijk kopieën van klassieke scènes, naar het thuisfront te sturen.

In 1968 werd de oorspronkelijk Franse Prix de Rome afgeschaft en in een andere vorm voortgezet. De prijs werd ook overgenomen door andere landen en beschikbaar gesteld in de disciplines architectuur, beeldhouwkunst, compositie, grafiek en schilderkunst. In Nederland duurde het tot 1985 tot de opzet van de Prix de Rome gelijktijdig met de reorganisatie van de Rijksakademie werd gemoderniseerd. Het prijzengeld werd verhoogd en het deelnemersveld werd breder. De stimulering van de artistieke ontwikkeling in een internationale context bleef centraal staan. Sinds 2006 bestaat de prijs nog slechts in twee categorieën: Beeldende Kunst en Architectuur. In 2013 werden de organisatie en de financiëring van de Prix de Rome overgedragen aan het Mondriaan Fonds. Het fonds organiseert de prijs met respect voor de lange geschiedenis van de Prix de Rome en met de nadruk op het zelfstandige voortbestaan van deze prijs die bovendien (het belang van) hedendaagse architectuur onder de aandacht brengt van het publiek. Om de continuïteit van de prijs te waarborgen, organiseert het Mondriaanfonds ook de vierjaarlijkse ronde voor architectuur, daarbij geadviseerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut.

De Prix de Rome architectuur staat open voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. In het geval van een samenwerkingsverband moeten alle leden aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. Architecten die bij een kantoor werken, dienen zelfstandig en ten persoonlijke titel zonder medewerking van een bureau aan de inzending te werken. Aan alle architecten die willen meedoen wordt gevraagd een portfolio op te sturen en op eigen wijze te reageren op het thema. De jury wil de kandidaten uitdagen om gewaagde, experimentele en onconventionele voorstellen in te dienen. Per ronde wordt een breed samengestelde groep van  scouts uitgenodigd om elk twee kandidaten voor te dragen aan de jury. Daarnaast kunnen derden, onder wie ook architecten zelf, namen van kandidaten voordragen aan de jury.

De voorgedragen architect moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. niet ouder zijn dan 35 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt;
  2. geen onderwijs volgen op een academie of de tweede fase van opleiding;
  3. minimum één jaar werkzaam zijn als architect;
  4. indien zonder Nederlandse nationaliteit  moet hij of zij inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele architectuurpraktijk in Nederland.

Provincie Groningen

Een internationale jury selecteert tegen half april uit de voorgedragen kandidaten een shortlist van in principe vier architecten; die wordt geselecteerd op basis van een portfolio en een reactie op een door de jury geformuleerd thema of statement. De eerste ronde is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen. Het betreft een gebied dat geplaagd wordt door verschillende aspecten en waar diensten en bewoners lijken te verdwijnen. Oost-Groningen is van oorsprong een agrarisch landschap, maar tegenwoordig is het ook een energielandschap in transitie.

Net als Zuid-Limburg is het gebied decennialang geëxploiteerd en wordt het nu aan zijn lot overgelaten. De gaswinning laat haar sporen na in een gebied dat al moeite genoeg heeft om de bewoners vast te houden. In dit weidse landschap bevinden zich vele dorpen waar de huizen onverkoopbaar zijn als gevolg van de aardbevingen. Het zijn verraderlijke ontwikkelingen met een blijvend gevolg voor het gebied en zijn bewoners. Wanneer je rondreist in dit landschap, op twee uur rijden van de Randstad, wijst nauwelijks iets op deze ontwikkelingen. Tijd, ruimte en stilte zijn een onmiskenbare kwaliteit.

Aan de zuidzijde van dit aardbevingsgebied bevinden zich op 1,5 km van elkaar twee dorpen: Ganzedijk en Hongerige Wolf. Zij zijn gesitueerd aan dezelfde dijk die aan de noordzijde uitkijkt over de Dollard, een uitgestrekt negentiende-eeuws poldergebied. De jury daagt de deelnemers uit om voor dit gebied een interventie te ontwerpen. De locatie bestaat uit de twee dorpen en de lage dijk daar tussenin. Het ontwerpvoorstel kan zich ontwikkelen vanuit een gebouw, landschap of stedenbouwkundig ontwerp. Dit kan variëren van een grootschalige interventie tot een ingreep op microniveau.

Het kan zich richten op een grote groep mensen of juist op een enkeling, zolang de relatie met het veranderende landschap en zijn bewoners duidelijk is en versterkt wordt. Deelnemers kunnen zelf bepalen wat zij relevant en actueel vinden. Het heden, het verleden maar zeker ook de toekomst van deze plek leveren input om iets aan het landschap toe te voegen of juist te verwijderen. Weidsheid, stilte en rust, maar ook de huidige onderhuidse spanningen in de provincie Groningen zijn ingrediënten voor het ontwerp, evenals de relatie ten opzichte van de Randstad. De jury wil verrast worden door een visie in de vorm van een ruimtelijk ontwerp in dit speciale gebied.

De jury

Uit alle inzendingen zal de jury vier kandidaten selecteren. Zij zullen zich in een gesloten competitie gedurende drie maanden concentreren op een nieuwe opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een plek waar iedereen wil wonen. De architecten die voor de shortlist worden geselecteerd, krijgen een werkbudget van 7.500 €. Het staat hun vrij in een eigen atelier of elders voor de Prix de Rome te werken. Tijdens de werkperiode kan elke shortlistarchitect begeleid worden door een coach naar keuze. De werkperiode loopt van 15 mei tot 15 juli.

Het werk van de architecten wordt getoond in een groepstentoonstelling en via een publicatie. Het nieuwe werk zal door de jury worden beoordeeld. Na de juryronde op basis van het nieuwe werk wordt de winnaar van de Prix de Rome bekend gemaakt. De winnaar ontvangt 40.000 € en een werkverblijf van drie maanden in de American Academy in Rome.

De jury bestaat uit Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects, Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans); Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect / eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006), Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum) en Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Kandidaten kunnen hun cv, digitale portfolio en aanvullende informatie bij het 3D-statement uiterlijk op 5 maart sturen naar prixderome@mondriaanfonds.nl. Informatie: http://prixderome.nl.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels