Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De PLS Lambda zorgt voor een 'omwenteling'

De PLS Lambda zorgt voor een 'omwenteling'

Het idee achter de keramische binnenmuursteen PLS Lambda van Wienerberger kwam tot stand na diepgaand onderzoek. Een ogenschijnlijk kleine ingreep zorgt voor een grote omwenteling: door het perforatiebeeld 90° te draaien, krijgt de PLS Lambda een betere isolatiewaarde terwijl de draagkracht ongewijzigd blijft.

Het perforatiebeeld van de PLS Lambda mag dan wel verschillend zijn (de perforaties worden voortaan in de lengterichting geplaatst), de perforatiegraad blijft ongewijzigd. Wat wil zeggen dat de druksterkte behouden blijft. Wat wel wijzigt, is de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde. De lambdawaarde ('ui) bedraagt slechts 0,185 W/mK, waardoor het isolerende vermogen is toegenomen.

Verlijmd metselwerk met PLS Lambda-binnenmuurstenen maakt deel uit van de isolatieschil. Heel wat bouwknopen worden epb-aanvaard volgens basisregel 1, wanneer het binnenmetselwerk uitgevoerd wordt met PLS Lambda.

Tussengevoegde isolerende delen moeten niet langer voorzien worden, terwijl de draagkracht van de keramische binnenmuren behouden blijft. Bovendien kan bespaard worden op de isolatiedikte. Zo biedt de PLS Lambda een budgetvriendelijke oplossing voor de meeste bouwknopen.

Hoger rendement

Het Porotherm Lijm-Systeem van Wienerberger betekent op zich al een grote stap vooruit inzake rendementswinst vanwege de eenvoud van de techniek, de snellere afwerking (minder bouwvocht) en de milieuvriendelijkheid (minder waterverbruik, minder bouwafval). Daarnaast heeft de PLS Lambda-binnenmuursteen een lengte van 500 mm. Op dezelfde tijd en met hetzelfde aantal handelingen kunnen dus grotere oppervlaktes verlijmd worden, wat het rendement ten goede komt.

Architect

De voordelen voor de architect zijn legio: detaillering, meetstaten, bestekken, ... Alles verloopt een stuk eenvoudiger omdat minder materialen nodig zijn. Voorts is de uitvoeringskwaliteit verzekerd en geniet de architect van meer ontwerpvrijheid dankzij de behouden draagkracht. Daarnaast bereikt men met eenzelfde wandopbouw een betere isolatiewaarde.

Aannemer

Voor de aannemer vergt het gebruik van de PLS Lambda minder voorbereidingen, omdat tussengevoegde isolerende delen niet langer vereist zijn. De uitvoering is meteen ook een stuk eenvoudiger. Dat betekent een eenvoudigere coördinatie, dus minder kans op fouten. Dankzij het lijmsysteem verloopt alles bovendien sneller, eenvoudiger en goedkoper.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Het nieuwe goederenrecht: een nieuwe dimensie voor de structurering van (publieke) vastgoedprojecten

Over het nieuwe goederenrecht kwamen al vele berichten in de pers. Meestal over het terughalen van een bal of een hond uit de tuin van een buurman, maar ook over het plaatsen van een bouwsteiger buiten de perceelsgrens voor renovaties. Het[…]

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

TM RechterOever COmpleet tekent contract voor Rechteroever-project Oosterweel

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Husqvarna Construct heeft nieuw accu-assortiment

Enjoy Concrete breidt uit

Enjoy Concrete breidt uit