Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De Persgroep mag bouwen aan Kievitplein

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
De Persgroep mag bouwen aan Kievitplein

Bouwblok I aan het Kievitplein in Antwerpen is toegewezen aan De Persgroep Publishing. Dat heeft de raad van bestuur van AG Vespa beslist. De Persgroep zal in het gebouw zijn nieuwe hoofdkantoor onderbrengen. Er komen ook commerciële functies zoals een Grand Café.

De verkoop van Bouwblok I maakt deel uit van het stadsproject Kievit II. Het stadsproject strekt zich uit vanaf het station Antwerpen-Centraal, tussen de spoorwegbedding en de Van Immerseelstraat, tot aan de Van de Nestlei. De stadsvernieuwing in de wijk bestaat onder meer uit woningen, kantoren en publieke functies. Daarnaast wil het project in de dichtbebouwde negentiende-eeuwse stadsgordel een nieuwe groene plek van formaat creëren, op maat van de buurt en voor alle gebruikers van het gebied.

Vaste prijs

Bouwblok I werd verkocht voor een vaste prijs van 5.350.000 € (exclusief verkooprechten en aktekosten), waardoor er enkel gejureerd werd op kwaliteit. Er werden drie voorstellen ingediend. De jury gaf de voorstellen een score op architectuur, stedenbouwkundige inpassing en programma en levendigheid.

Het voorstel van De Persgroep Publishing scoorde het hoogste aantal punten en werd onder meer erg gewaardeerd wegens de uitdrukkelijke en duidelijke visie op het economische programma en het daarbij horende bioritme van het mediabedrijf. Het dynamische en uitnodigende karakter van het gelijkvloers, met onder andere een Grand Café en een krantenkiosk met koffiebar, geven een impuls aan de Kievitwijk en zorgen voor de langverwachte bruisende activiteit rond de ingang van het station Antwerpen-Centraal aan het Kievitplein.

Schakel

Crepain Binst Architecture heeft het gebouw ontworpen, met een vorm die als magneet en oriëntatiepunt zal functioneren in de stationsomgeving. Het gebouw (foto’s De Persgroep Publishing – Crepain Binst Architecture) vormt de schakel tussen het station en de omgeving. Het wedstrijdontwerp heeft een grote transparante sokkel die inzake vorm inspeelt op de historische spoorwegbedding. Boven het straatniveau is de sokkel voorzien van projectieschermen. De verschijningsvorm van de bovenbouw is opvallend doordat die terugspringt ten opzichte van de sokkel. Het gebouw heeft vier daktuinen, elk met een eigen rol in de architectuur. Het ontwerp van Crepain Binst Architecture integreert het reeds bestaande schetsontwerp voor het openbaar domein, voorzien van verhoogde groenkussens.

Timing

In september 2017 verhuizen de laatste gebruikers van de bestaande panden in Bouwblok I. Meteen daarna start de afbraak van de panden en de realisatie van het nieuwe gebouw. AG Vespa staat in voor de aanleg en coördinatie van het openbaar domein.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Publireportage

Van Thuyne: ‘Hier stroomt beton door de aderen’

Straks verlaat Van Thuyne voorgoed de oude site in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) voor de nieuwe site in Wielsbeke, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een nieuw kantoorgebouw. “Op de site in Sint-Eloois-Vijve is een stukje[…]

21/09/2021 | Beton
Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

SPIE Belgium wint award voor jongerenintegratie

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Meer artikels