Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

De performantie van de moderne stad

De performantie van de moderne stad

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) en deSingel Internationale Kunstcampus organiseren van 26 september tot 10 januari een tentoonstelling met als thema 'Levensecht. De performantie van de moderne stad'. De tentoonstelling heeft plaats in deSingel, Desguinlei 25 in 2018 Antwerpen. Curator is Tom Avermaete van de faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft.

Een stad die vijftig jaar geleden uit het niets werd opgetrokken en toen gold als hét prototype van een moderne samenleving. Hoe sterk is zo'n ontwerp bestand tegen de tand des tijds' Samen met zijn studenten onderwierp Tom Avermaete, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, iconische steden als Brasilia, Casablanca en het Indische Chandigarh aan een grondige analyse. Het resultaat is een tentoonstelling met een hoopvolle boodschap: 'Goede architectuur is in staat haar eigen fundamenten te moderniseren.'

Eind jaren '40, begin jaren '50 van vorige eeuw kregen enkele vooraanstaande architecten en stedenbouwkundigen de kans om uit het niets compleet nieuwe steden te realiseren, volledig volgens de principes van het nu geboekstaafde 'naoorlogse modernisme'. De steden moeten de geschiedenis ingaan als blinkende symbolen van moderne huisvesting, ideale toonbeelden van nieuwe collectiviteit en prototypes van het moderne leven.

Na meer dan vijf decennia van menselijke aanwezigheid is vandaag een volledig nieuw beeld van deze steden ontstaan. Naast hun kwaliteit als inspirerende symbolen van moderniteit hebben ze ook bewezen de gave te bezitten om zich keer op keer aan wisselende noden en aspiraties aan te passen. Ontwikkelaars, aannemers en bewoners hebben elk op hun beurt de geürbaniseerde omgeving telkens opnieuw naar hun hand gezet, terwijl de steden hun moderne waarden en kwaliteiten steeds hebben behouden.

De tentoonstelling 'Levensecht. De performantie van de moderne stad' herinterpreteert de moderne stad. Moderne gebouwen en hun bijhorende wijken worden niet voorgesteld als perfecte plaatjes, maar als performante en adaptieve infrastructuren. Ze zijn in staat om het wisselende individuele en collectieve gebruik op te vangen en tegelijkertijd de moderne principes te bewaren. De architecturale kwaliteit om te transformeren, om te modificeren en te weerstaan is geen abstract gegeven of enkel de verdienste van een handvol creatieve bewoners. Het is het gevolg van particuliere architecturale keuzes van vormen, typologieën en materialen. Maar is het ook het resultaat van specifieke ontwerpkeuzes in relatie met de urbane morfologie of het karakter van de publieke ruimte'

Curator Tom Avermaete schetst een rijk gedocumenteerd overzicht van enkele tot de verbeelding sprekende steden.

Het vermogen om steeds opnieuw om te gaan met wisselende noden en aspiraties stelt de invulling van de term 'moderne architectuur' in vraag. Curator Tom Avermaete schetst een rijk gedocumenteerd overzicht van enkele tot de verbeelding sprekende steden en hoe ze zich gedurende vijftig jaar hebben ontwikkeld. Naast originele tekeningen en maquettes van iconen van de moderne stedenbouw als Chandigarh (Fondation Le Corbusier), Brasilia (House of Lucio Costa) en Casablanca (Aga Kahn Foundation) toont de tentoonstelling een reeks grafieken waarin de evolutie die de steden hebben ondergaan nader wordt bekeken. Ze zijn het resultaat van een onderzoek door architectuurstudenten aan de TU Delft.

Dat ook hedendaagse fotografen en filmmakers hun inspiratie vinden in deze parels van modernistisch urbanisme bewijzen de vele foto's en films in de tentoonstelling. Door enkele van 's werelds beroemdste en minder bekende voorbeelden van naoorlogse moderne architectuur en stedenbouw te herbekijken en te portretteren als verwezenlijkingen van complexe processen biedt deze tentoonstelling een nieuw perspectief op het begrip 'moderne architectuur'. Gelijklopend met de tentoonstelling 'Levensecht' kan je in de VAi-vitrine een intiem portret bekijken van de restauratie van 'Huis Guiette', de enige realisatie van Le Corbusier in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem